Πανεθνικό lockdown ανακοινώνουν Μητσοτάκης-Τσιόδρας στις 12:00 -Καραντίνα από το Σάββατο, τι θα επιτρέπεται και τι όχι - iefimerida.gr

Πανεθνικό lockdown ανακοινώνουν Μητσοτάκης-Τσιόδρας στις 12:00 -Καραντίνα από το Σάββατο, τι θα επιτρέπεται και τι όχι

Tσιόδρας Μητσοτάκης
Ολικό lockdown στη χώρα ανακοινώνουν σήμερα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας απλώνεται απειλητικά σε όλη τη χώρα, δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας και οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση για δεύτερο πανεθνικό lockdown.

Στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του, θα ανακοινώσει καραντίνα τριών εβδομάδων που ξεκινά στις 6 το πρωί του Σαββάτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση ελήφθη χθες, κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον κ. Τσιόδρα και τους στενούς συνεργάτες του, ύστερα από αναλυτική επεξεργασία όλων των στοιχείων. Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο ΕΣΥ, με τα κρούσματα να σημειώνουν εκθετική αύξηση όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, που ήδη βρίσκονται σε lockdown, αλλά και σε άλλες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στόχος είναι το κύμα του κορωνοϊού να μη μετατραπεί σε "τσουνάμι" που θα παρασύρει το σύστημα υγείας της χώρας», το οποίο έχει αρχίσει να πιέζεται από τη δραματική αύξηση των νοσηλευόμενων με Covid-19, με τις μονάδες εντατικής θεραπείας σταδιακά να γεμίζουν. Χθες ανακοινώθηκαν τρία νέα αρνητικά ρεκόρ: τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.646, 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και είχαμε 18 νέους θανάτους.

Ο Μητσοτάκης εξηγεί τους λόγους της απόφασης με τον Τσιόδρα στο πλευρό του

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται». Έτσι, ο χάρτης της χώρας θα βαφτεί όλος γκρι, με το μοντέλο της Θεσσαλονίκης να ισχύει πλέον για όλες τις περιφέρειες.

Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να αναδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης, δεν θα απευθυνθεί στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά με τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και απαντώντας, από κοινού με τον κ. Τσιόδρα, στα ερωτήματα που θα τεθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία, ανοιχτό για τα γυμνάσια

Διευκρινίσεις αναμένονται για τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια. Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Από τις 05:00 έως τις 21:00 οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Οι έξι λόγοι που θα επιτρέπεται η μετακίνηση με SMS

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τη Θεσσαλονίκη θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Μεταξϋ 9 το βράδυ και 5 το πρωί ισχύουν περαιτέρω περιορισμοί κυκλοφορίας καθώς επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι, με sms και πάλι, αλλά μόνο για λόγους εργασίας και υγείας ή για το κατοικίδιο.

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS-Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Κλειστό το λιανεμπόριο- Ποια καταστήματα μένουν ανοιχτά, τι ισχύει για τα ΙΧ

Επιπλέον, θα ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super market, mini market κ.λπ., καθώς και τα pet shops), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ