Τζαμί Βοτανικού -Ο ιμάμης Ζακί στο iefimerida: Οι Ελληνες θα καταλάβουν τη θέση μου και με τη βοήθεια του Αλλάχ θα ζήσουμε ειρηνικά [εικόνες] - iefimerida.gr

Τζαμί Βοτανικού -Ο ιμάμης Ζακί στο iefimerida: Οι Ελληνες θα καταλάβουν τη θέση μου και με τη βοήθεια του Αλλάχ θα ζήσουμε ειρηνικά [εικόνες]

Ο Μοχάμεντ Ζακί, ο πρώτος επίσημος ιμάμης στην Ελλάδα στο τζαμί του Βοτανικού
Ο Μοχάμεντ Ζακί, ο πρώτος επίσημος ιμάμης στην Ελλάδα στο τζαμί του Βοτανικού / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ευγενικός και μετρημένος, με μια πραότητα στο πρόσωπο και στην ομιλία του που ταιριάζει απόλυτα σε θρησκευτικό εκπρόσωπο, ο Μοχάμεντ Ζακί, ο πρώτος επίσημος ιμάμης της χώρας στο τζαμί του Βοτανικού, έχει μόλις τελειώσει το κάλεσμα των πιστών και την προσευχή.

Κινείται αθόρυβα, ευλαβικά θα έλεγε κανείς, μέσα στον αχανή χώρο του ισλαμικού τεμένους, που άνοιξε και επίσημα τις πύλες του δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου της τότε υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττας Γιαννάκου. Έχει νυχτώσει και παρά την κούραση της ημέρας δείχνει να έχει απόλυτο αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους», είναι τα πρώτα λόγια και η συζήτηση ξεκινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μοχάμεντ Ζακί, έχοντας πλήρη συναίσθηση του ρόλου του, επιλέγει πολύ προσεκτικά τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του. «Θέλω να πω στους πιστούς ότι το τέμενος λειτουργεί, σε μια περίοδο μεγάλης δοκιμασίας και θα λειτουργεί μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια, όποτε αυτό καταστεί εφικτό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», λέει με ήρεμη φωνή και σε άπταιστα ελληνικά ο 49χρονος ιμάμης, ο οποίος ζει στη χώρα μας εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ζακί στο τζαμί στο Βοτανικό καλεί σε προσευχή
Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ζακί στο τζαμί στον Βοτανικό καλεί σε προσευχή / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr

Οι ευχές του ιμάμη για τους Έλληνες και την Ελλάδα

Η ευχή που κάνει, στη συνέχεια, «να επικρατήσει ειρήνη σε όλο τον κόσμο» ακούγεται ως κλισέ, αλλά είναι στ' αλήθεια; Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο οι λέξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει, με απόλυτο τρόπο, ότι δεν επιθυμεί και ούτε έχει την άδεια από το διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους να μπει σε τέτοιες συζητήσεις. Περιορίζεται να πει: «Να είναι καλά η Ελλάδα, οι Έλληνες και το ελληνικό κράτος που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία να έχουμε έναν χώρο λατρείας, να ερχόμαστε εδώ ήσυχα και να κάνουμε την προσευχή μας με ηρεμία».

Οικονομικός μετανάστης, ήρθε στη χώρα μας πριν από 25 χρόνια. Όπως λέει, έχει περάσει τη μισή ζωή του στην Ελλάδα και την άλλη μισή στην πατρίδα του το Μαρόκο. Έλληνας υπήκοος εδώ και χρόνια, δημιούργησε στην Ελλάδα την οικογένειά του και είναι πατέρας τριών παιδιών. Ο μεγάλος του γιος, 19 ετών, σπουδάζει μηχανικός υπολογιστών στην Αθήνα, ενώ και ο ίδιος είναι ιδιαίτερα μορφωμένος, καθώς έχει κάνει σπουδές στα μαθηματικά και στη θεολογία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ώρα της προσευχής στο τέμενος στον Βοτανικό
Η ώρα της προσευχής στο τέμενος στον Βοτανικό / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr

Η επιλογή του στη θέση του ιμάμη υπήρξε απόφαση των μελών του Δ.Σ. του ισλαμικού τεμένους. Σε παλαιότερη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, είχε αναφερθεί στα στοιχεία της προσωπικότητας του Ζακί βάσει των οποίων επελέγη ως ο καταλληλότερος. «Ήταν οι θεολογικές του γνώσεις, η γνώση των ελληνικών, η κατανόηση της εγχώριας πραγματικότητας, η ικανότητά του στη μελωδική απαγγελία του Ιερού Κορανίου και ο σεβασμός που απολαμβάνει ειδικά από την αραβική κοινότητα», είχε πει.

Θέση τιμής και ευθύνης

Ο Μοχάμεντ Ζακί δεν αρέσκεται στο να περιαυτολογεί. Ο πρώτος ιμάμης της χώρας δείχνει σεμνός και λιτός στις τοποθετήσεις του. «Η θέση αυτή είναι τιμή για μένα, για την οικογένειά μου, για τους μουσουλμάνους», λέει και συνεχίζει: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη ευτυχία. Ταυτόχρονα είναι μια θέση με ειδικό βάρος. Είναι μεγάλη η ευθύνη, αλλά με τη βοήθεια του Αλλάχ θα τα καταφέρουμε. Σιγά-σιγά και με ειρηνικό τρόπο. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει τη θέση μου».

Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ζακί στο τζαμί στον Βοτανικό
Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ζακί στο τζαμί στον Βοτανικό / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 49χρονος σουνίτης χαίρει της αποδοχής μεγάλης μερίδας Αράβων αλλά και της επίσημης πολιτείας. «Πιστεύω ότι με τους μουσουλμάνους οι Έλληνες έχουν πολύ καλή σχέση και ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Θα ήθελα να στείλω μήνυμα ενότητας στον κόσμο. Πρέπει να σεβόμαστε την πίστη του καθενός. Αυτό ισχύει και για τους χριστιανούς που ζουν σε μουσουλμανικές χώρες. Στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στην Αλγερία υπάρχουν εκκλησίες στις οποίες μπορεί να προσευχηθεί ο χριστιανός», αναφέρει ο πρώτος ιμάμης της χώρας, ο οποίος μιλά άπταιστα γαλλικά, εκτός από ελληνικά και βεβαίως αραβικά.

Το τζαμί λειτουργεί με περιορισμούς λόγω κορωνοϊού

Η έξαρση της πανδημίας έχει επιβάλει περιορισμούς στην επίσκεψη των πιστών για την αποφυγή συγχρωτισμού. Το τζαμί μπορεί να δέχεται εννέα άτομα στις πέντε προσευχές που πραγματοποιούνται την ημέρα. Για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών πήρε απόφαση τα επίσημα εγκαίνια να γίνουν όταν αυτό «καταστεί δυνατόν, σύμφωνα με τις εξελίξεις για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Το τζαμί, μπορεί να δέχεται εννέα άτομα στις πέντε προσευχές που πραγματοποιούνται την ημέρα λόγω κορωνοϊού /
Το τζαμί, μπορεί να δέχεται εννέα άτομα στις πέντε προσευχές που πραγματοποιούνται την ημέρα λόγω κορωνοϊού / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr

Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα, οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά, οι μουσουλμάνοι της Αθήνας προσήλθαν για την προσευχή τους. Το τέμενος, που δεν έχει μιναρέ, χτίστηκε με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Στον εσωτερικό χώρο η «μιχράμπ» (ιερή κόγχη προς τη Μέκκα) κατασκευάστηκε από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη που έχει ειδικές γνώσεις και κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα, ενώ το χαλί προσευχής, λόγω των ειδικών προδιαγραφών που πρέπει να έχει, κατασκευάστηκε στο Ιράν. Τo κήρυγμα θα επιτρέπεται να γίνεται μόνο στα ελληνικά ή κατά παραχώρηση στα αγγλικά, ενώ η προσευχή θα γίνεται πάντα στα αραβικά. Με το επίσημο άνοιγμα του τεμένους στον Βοτανικό η πολιτεία επιχειρεί να μπει τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, με τη λειτουργία των παράνομων χώρων προσευχής που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και κανόνες ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εικόνες από το τέμενος στον Βοτανικό

Το iefimerida.gr βρέθηκε στην απογευματινή προσευχή στο τζαμί στον Βοτανικό.

Οι πιστοί πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί
Οι πιστοί πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Λόγω κορωνοϊού μόλις 9 άτομα μπορούν να μπουν στο τέμενος
Λόγω κορωνοϊού μόλις 9 άτομα μπορούν να μπουν στο τέμενος / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Παπούτσια στην είσοδο του τεμένους
Παπούτσια στην είσοδο του τεμένους / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
/ Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC)  για το iefimerida.gr
/ Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Ο ιμάμις Μοχάμεντ Ζακί λίγο πριν ξεκινήσει η προσευχή
Ο ιμάμις Μοχάμεντ Ζακί λίγο πριν ξεκινήσει η προσευχή / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ζακί δίπλα στο κοράνι
Ο ιμάμης Μοχάμεντ Ζακί δίπλα στο Κοράνι / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Το κοράνι
Το κοράνι / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ώρα της προσευχής
Η ώρα της προσευχής / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC)  για το iefimerida.gr
Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προσευχή στο τέμενος στο Βοτανικό
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η προσευχή στο τέμενος στο Βοτανικό / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
Το ισλαμικού τέμενος άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στον Βοτανικό 16 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου
Το ισλαμικού τέμενος άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στον Βοτανικό 16 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου / Φωτογραφία: Γιώργος Βιτσαράς (SOOC) για το iefimerida.gr
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ