Προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό: Σχεδόν μισό δις μέχρι τέλος του 2023 στα ταμεία της Lamda από τις κατοικίες - iefimerida.gr

Προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό: Σχεδόν μισό δις μέχρι τέλος του 2023 στα ταμεία της Lamda από τις κατοικίες

Riviera Tower: ο υψηλότερος πράσινος ουρανοξύστης στη Μεσόγειο στο Ελληνικό
Η οικοδομική άδεια του Riviera Tower εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου

Οι εργασίες στο Ελληνικό προχωρούν και η Lamda Development αναμένει ήδη φέτος έσοδα 200 εκατ. ευρώ από τις συμβασιοποιήσεις των οικιστικών κομματιών του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 θα μπουν στα ταμεία της εταιρείας συνολικά 450 εκατ. ευρώ.

Σε ενημερωτική εκδήλωση χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αγορά ακινήτων εντός της έκτασης του Eλληνικού. «Έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% των ακινήτων που βγάλαμε προς πώληση, δηλαδή ο ουρανοξύστης κατοικιών, οι βίλες και τα condos. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμά μας, που είναι να προχωρήσουμε σε υπογραφές συμβολαίων για τον ουρανοξύστη και να εισπράξουμε το 20% των τιμών των κατοικιών, επίσης, προχωρά. Θα αρχίσει να εκτελείται τέλη Οκτωβρίου με προοπτική το μεγαλύτερο μέρος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Για τις βίλες, είναι γνωστό ότι έχουμε πουλήσει οικόπεδα και έχουν μπει ήδη οι πρώτες υπογραφές, θα ακολουθήσουν και οι άλλες. Τα condos έχουν πάει, επίσης, πολύ καλά. Έχουμε προπωλήσεις κοντά στο 85%, τα συμβόλαια θα γίνουν του χρόνου έτσι ώστε να αρχίσει να προχωράει η διαδικασία για την οικοδομική άδεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά από τις βίλες, τα condos και τον ουρανοξύστη περιμένουμε προς το τέλος του έτους να φτάσουμε τον στόχο μας, που είναι περίπου 200 εκατ. Για το 2023 πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τα 450 εκατ.».

Παρά τις ανατροπές που προκαλεί η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των πρώτων υλών και η αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διοίκηση της Lamda εμφανίζεται αισιόδοξη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ανασχεδιασμός στον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων ενώ την κάλυψη των αυξήσεων στα κόστη την αναλαμβάνουν οι αγοραστές.

«H αύξηση του κόστους που έχουμε δει είναι περίπου 10-15%, αν μείνουν τα κόστη εκεί που είναι σήμερα. Μέρος αυτών πιστεύουμε ότι μπορεί να μετακυλήθει, αν συνεχίσει ο πληθωρισμός έτσι, στους αγοραστές. Άλλωστε διεθνώς και διαχρονικά το real estate θεωρείται κλάδος αντιπληθωριστικός, με την έννοια ότι η αύξηση του πληθωρισμού συνήθως περνάει στις τιμές πώλησης έργων ακινήτων. To διαπιστώσαμε στα condominiums, όπου είχαμε πια την αύξηση τιμών, και είδαμε ότι οι αγοραστές τους τις απορρόφησαν»επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Aθανασίου.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development επανέλαβε ότι είναι ήδη πλήρως εξασφαλισμένη, αποκλείοντας τον δανεισμό και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. «Είμαστε υπερχρηματοδοτούμενοι λόγω των καλών προπωλήσεων, έχουμε μελέτες, θέλουμε να προχωρήσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται άλλοι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί

Μέχρι το τέλος της χρονιάς τοποθέτησε ο κ. Αθανασίου την ανακοίνωση άλλων δύο μεγάλων διαγωνισμών που αφορούν το εμπορικό κέντρο στη Λ. Bουλιαγμένης και το boutique mall στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά. Tο συνολικό ύψος της επένδυσης για το πρώτο ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και για το δεύτερο στα 130 εκατομμύρια ευρώ. «Προσκαλούμε ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως κάνουμε πάντα. Για τις βίλες και τα condominiums θα καλέσουμε και εργολαβικές εταιρείες μικρότερου μεγέθους, που ειδικεύονται σε οικιστικά έργα».

Αναφερόμενος, δε, στο FnB κομμάτι του project , ο κ. Aθανασίου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Ελλάδα και εξωτερικό, ωστόσο τα συμβόλαια δεν έχουν κλείσει. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 να έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος συμφωνιών για τα malls και στη συνέχεια να ανακοινωθούν τα ονόματα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, ήδη η Lamda έχει υπογράψει συμφωνία για δύο μονάδες σε συνεργασία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ. Σε επόμενο στάδιο αναμένεται η ανακοίνωση των διαχειριστών που θα αναλάβουν να διευθύνουν τα ξενοδοχεία μετά τη λειτουργία τους. Η ανακοίνωση του πρώτου εκ των δύο operators θα γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου και εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο έχουν προχωρήσει τα έργα στο Ελληνικό

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου κτιρίου για ΑμεΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2023.  

Το νέο κτίριο εντός του Ελληνικού, όπου θα στεγαστούν τα σωματεία Αμυμώνη, Ερμής, Νίκη – Victor Artant, καθώς και ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, διακρίνεται για τον πρωτοποριακό, «πράσινο», βιώσιμο σχεδιασμό του, όπως άλλωστε ολόκληρη η επένδυση. Το κόστος για την ανέγερση του κτιρίου, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ το αναλαμβάνει αποκλειστικά η Lamda Development.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα η περιοχή είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Η θεμελίωση έχει ήδη τελειώσει και ολοκληρώνεται και το υπόγειο με τη σκυροδέτηση της πλάκας. Σκοπός είναι μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί ο σκελετός του κτιρίου.

Προχωρώντας στις εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας με την εκτροπή του ρέματος Τραχώνων, έχει διανυθεί ένα μεγάλο μέρος και μέρα με τη μέρα προχωρά. Πρόκειται για μέρος των έργων υποδομής και το κατασκευάζει ο ΑΒΑΞ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Πιο συγκεκριμένα, σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η κατασκευή από τον ΑΒΑΞ του κιβωτίου που ουσιαστικά θα είναι η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος. Το εμβληματικό έργο, που έχει χρόνο ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2025, θα αντικαταστήσει τμήμα της σημερινής Λεωφόρου προκειμένου αυτό να ενώσει το παραλιακό μέτωπο με το υπόλοιπο τμήμα του χώρου του Ελληνικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη μαρίνα Αγίου Κοσμά, χωροθετείται το τουριστικό συγκρότημα, το Μarina Ηotel & Branded Residences σε συνεργασία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ και όλες οι εγκαταστάσεις είναι προς κατεδάφιση. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Εξελίξεις όμως έχουμε και στο πεδίο των έργων για τον Marina Tower. Η οικοδομική άδεια του υψηλότερου κτηρίου στην Ελλάδα για αποκλειστικά οικιστική χρήση (200 μέτρα) ήταν μια διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αυγουστο και κάποιες προκαταρκτικές διαδικασίες εκκίνησης για την κατασκευή του πύργου έχουν ξεκινήσει.

Καταρχάς έχει περιφραχθεί πλέον το οικόπεδο, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες αποψίλωσης, έχουν κοπεί τα δέντρα στις θέσεις που έπρεπε να κοπούν για την ανέγερση του πύργου και έχουν κατεδαφιστεί οι εγκαταστάσεις στα κτίρια που υπήρχαν. Στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες εκσκαφών προς τον σκοπό να φτάσουν τουλάχιστον -2 μέτρα κάτω από την υφιστάμενη κατάσταση και να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές εργασίες των πασαλώσεων με επόμενο βήμα τις διαδικασίες θεμελίωσης. Τα έργα συντονίζονται από την κοινοπραξία της Intrakat-Bouygues και αυτή τη στιγμή γίνεται εσωτερική επιλογή των εργολάβων που θα τα αναλάβουν με στόχο την ολοκλήρωση του πύργου στα τέλη Μαρτίου του 2026. Πρόθεση βέβαια της Lamda είναι η μεγάλη κατασκευή να γίνει από την ίδια κοινοπραξία και να υπογράψουν έως τα τέλη του χρόνου τη γενική εργολαβία που καλύπτει το σύνολο των έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα διαμερίσματα του Πύργου, 170 στο σύνολο, τις 28 βίλες του παραθαλάσσιου μετώπου και τις μεζονέτες (condos) η Lamda Development σχεδιάζει, επίσης, σπίτια σε άλλα σημεία της έκτασης οι τιμές των οποίων θα είναι πιο προσιτές και θα απευθύνονται σε μεσαίες εισοδηματικές τάξεις καθώς κυμαίνονται στις ίδιες τιμές που επικρατούν σήμερα στα νότια προάστια, μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ