Ελληνικό: Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί -Πρότυπο για ΑμεΑ, υπερσύγχρονο, με 12.000 φυτά - iefimerida.gr

Ελληνικό: Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί -Πρότυπο για ΑμεΑ, υπερσύγχρονο, με 12.000 φυτά

Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό
Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό

Η Lamda Development παρουσίασε το απόγευμα της Μ. Τρίτης το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό και θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ.

Το πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα είναι ένα πρότυπο κτιριακό συγκρότημα για ΑμεΑ, 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία: Αμυμώνη, Ερμής, ΝΙΚΗ-Victor Artant και ΣΑμΣΚΠ και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όραμά μας ένας νέος τρόπος ζωής»

«To κτίριο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι υπερσύγχρονο με πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και εξασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία και πρόσβαση κάθε συλλόγου. Αποτελεί πρότυπο για κτίρια κοινωνικής φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαθέτει μοναδικό περιβάλλοντα χώρο και εκτείνεται σε ένα οικόπεδο 7 στρεμμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης.

«Όραμά μας δεν είναι μόνον η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, αλλά ενός νέου τρόπου ζωής» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συνολικό κόστος της ανέγερσης του κτιρίου προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Lamda Development ξεκαθάρισε ότι το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου χωρίς να επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο.

Ο σχεδιασμός του πρώτου κτιρίου στο Ελληνικό

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Betaplan, το οποίο διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη σχεδίαση, τη μελέτη και την επίβλεψη αναπτυξιακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπογράφει τη μελέτη και το σχεδιασμό του κτιρίου στο Ελληνικό που θα στεγάσει τα τέσσερα σωματεία ΑμεΑ.

Πιο συγκεκριμένα, για την κατασκευή του νέου κτιρίου έχει παραχωρηθεί οικόπεδο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τον σταθμό του Μετρό «Αργυρούπολη».

To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ.
Κτίριο για AμεΑ το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντός του αστικού ιστού

«Η επιλογή για την ένταξη ενός κτιρίου με κύριους χρήστες παιδιά και ενήλικες με ειδικές ανάγκες σε μια τυπική αστική γειτονιά, ήταν μια πρωτοποριακή πράξη. Eγινε με γνώμονα την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους δομές φιλοξενίας, θεραπειών και εκπαίδευσης ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων δεν θα έπρεπε να λειτουργούν σε μέρη απομονωμένα. Αντίθετα, η ένταξη τους στον αστικό ιστό και η προσδοκώμενη κοινωνικοποίηση μόνο αμοιβαία οφέλη μπορεί να προσφέρει, και στα θεραπευόμενα άτομα και στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βεντουράκης, ένας από τους δύο ιδρυτές της Betaplan.

Όπως αποκάλυψε, η μεγαλύτερη πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει η ομάδα της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η συγκέντρωση κάτω από την ίδια στέγη τεσσάρων συλλόγων, οι οποίοι μέχρι τώρα λειτουργούσαν σε διαφορετικά κτιριακά συγκροτήματα. Με άλλα λόγια για να γίνει εφικτή η συγκατοίκησή τους ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου θα έπρεπε να εξασφαλίσει την ανεξάρτητη λειτουργία του κάθε συλλόγου και ταυτόχρονα την κοινή χρήση των εγκαταστάσεων που απευθύνονται και στους τέσσερις. Δηλαδή της κλειστής θεραπευτικής πισίνας και του χώρου της μεγάλης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.

To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα στεγάσει 4 σωματεία ΑμεΑ.
To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ΑμεΑ.
To πρώτο κτίριο που θα ανεγερθεί στο Ελληνικό
Aναμένεται να ολοκληρωθεί στο α' εξάμηνο του 2023.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριο μέλημα της μελέτης και γνώμονας κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου υπήρξε όχι μόνον η πρόβλεψη χώρων λειτουργικά κατάλληλων, αλλά και η δημιουργία ενός ευχάριστου και φωτεινού περιβάλλοντος που θα παρέχει αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και ευκολίας προσανατολισμού. Ξεχωρίζει η σημαντική λειτουργία του εκπαιδευτικού κήπου, που ενισχύει το βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου και στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών.

H μελέτη προβλέπει, επίσης, τη φύτευση 142 νέων δέντρων αειθαλών και φυλλοβόλων που θα συμβάλλουν σημαντικά στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα. Μάλιστα, στο σύνολό τους θα φυτευτούν περίπου 12.000 φυτά, δέντρα, θάμνοι και ανθοφόρα είδη της μεσογειακής χλωρίδας αποτελώντας ένα σημαντικό υποστηρικτικό εργαλείο για τη θεραπευτική οδό που ακολουθείται στα άτομα με αναπηρία.

Μια εναλλακτική προσέγγιση σχεδιασμού, βασισμένη σε περιβαλλοντικές παραμέτρους

«Η Eλλάδα όπως και ο υπόλοιπος πλανήτης βιώνει πλέον τις περιβαντολλογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επομένως μια εναλλακτική προσέγγιση σχεδιασμού βασισμένη σε περιβαλλοντικές παραμέτρους κρίθηκε απαραίτητη», κατέληξε ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Βεντουράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα στην εκδήλωση αναγνώστηκε μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, η οποία επρόκειτο να δώσει το «παρών», ωστόσο αυτό δεν κατέστη εφικτό καθώς είναι θετική στον κορωνοϊό. Στο μήνυμά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει σωματεία ΑμεΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον λόγο πήραν, επίσης, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των εκπροσώπων από τα τέσσερα σωματεία ΑμεΑ που βρίσκουν στέγη στο νέο υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο που ξεκινά να κατασκευάζει η Lamda Development στο Ελληνικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ