fbpx Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα πανεπιστήμια -Τι προβλέπεται για τις εγγραφές, ολόκληρη η ΚΥΑ [βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΟΡΙΑ ΑΤΟΜΩΝ - ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα πανεπιστήμια -Τι προβλέπεται για τις εγγραφές, ολόκληρη η ΚΥΑ [βίντεο]

Πανεπιστήμιο
30|09|2020 | 14:48
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας, αλλά με ειδικά μέτρα, τίθενται σταδιακά τα πανεπιστήμια της χώρας.

Τα πανεπιστήμια -όπως και τα σχολεία, που σήμερα αντιμετωπίζουν πλήθος κρουσμάτων κορωνοϊού- είχαν σταματήσει να λειτουργούν στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία, μέχρι και την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Για τους κανόνες που θα ισχύσουν στα πανεπιστήμια μίλησε στην εκπομπή «Ενημέρωση» της ΕΡΤ ο Δημήτριος Καραδήμας, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα για τα πανεπιστήμια, η εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων (υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής) και σεμιναρίων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών και με φυσική παρουσία των φοιτητών.

Βασική προϋπόθεση είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα του προγράμματος να ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο έως τον αριθμό πενήντα (50) ανά τμήμα.

Οι κανόνες για τα πανεπιστήμια

«Η πολιτική βούληση του πανεπιστημίου που έχει εκφραστεί με αποφάσεις των πρυτανικών αρχών είναι να κάνουμε όσα περισσότερα μαθήματα μπορούμε δια ζώσης», τόνισε σχετικά ο Αντιπρύτανης.

Στη σχετική ΚΥΑ επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας εφαρμόζεται η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων φοιτητών και μεταξύ αυτών και του διδακτικού προσωπικού για την αποφυγή συνωστισμού. Είναι δυνατή η οργάνωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ίδιου μαθήματος, σεμιναρίου ή εργαστηρίου σε πολλαπλά τμήματα με τον ίδιο ως άνω μέγιστο αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών ανά τμήμα.

Επιπλέον τονίζεται ότι «η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές, το διδακτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες εντός των Α.Ε.Ι».

Έως τον καθορισμό του αριθμού των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά μάθημα, όπως αυτός θα προκύψει από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής δήλωσης μαθημάτων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκλήρωθεί το αργότερο έως τις 26 Οκτωβρίου 2020. Σε περίπτωση που για ένα ή περισσότερα μαθήματα, ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να υπολογιστεί με ασφάλεια μέχρι την ανωτέρω προθεσμία, τα εν λόγω μαθήματα προσφέρονται με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως.

«Το πανεπιστήμιο ως ζωντανός οργανισμός πρέπει να λειτουργήσει δια ζώσης καθώς έτσι επιτελεί το έργο του από την άλλη η πανδημία επιβάλει μια σειρά από περιορισμούς τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε» σχολίασε ο κ. Καραδήμας.

«Αναγκαστικά εξ αποστάσεως τα μαθήματα»

«Τα μαθήματα αναγκαστικά θα γίνουν εξ αποστάσεως διαδικτυακά, είναι κάτι που σ' αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν να γίνουν διαφορετικά, δεν υπάρχουν οι χώροι να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η ζωή του πανεπιστήμιου έχει πλήρως ανατραπεί αποτελείται από ένα πλήθος συνδυασμών πραγμάτων. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στην πανδημία να διαλύσει την πανεπιστημιακή ζωή», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Αντιπρύτανης.

Σε ό,τι αφορά τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών 2020 η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω του συστήματος της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Γραμματείες των Σχολών και των Τμημάτων επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους. Για τις εγγραφές θα γίνει μαζική αποστολή SMS στα δηλωμένα κινητά των φοιτητών, θα ενημερώνονται για τον Αριθμό Μητρώου τους, θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα πραγματοποιούν την εγγραφή τους διαδικτυακά.

Οι δηλώσεις του κ. Καραδήμα για τα πανεπιστήμια:

Η ΚΥΑ για τα πανεπιστήμια

Ολες οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των πανεπιστημίων περιλαμβάνονται στην παρακάτω Κοινή Υπουργική Απόφαση:

ΣΧΟΛΙΑ