Κορωνοϊός: Το θλιβερό ρεκόρ των 20.000 νεκρών και η απειλή της Όμικρον -Τα μέτρα της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Το θλιβερό ρεκόρ των 20.000 νεκρών και η απειλή της Όμικρον -Τα μέτρα της κυβέρνησης

Χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην Αθήνα
Χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην Αθήνα / Φωτογραφία: Intimenews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στον ασφυκτικό κλοιό του κορωνοϊού μπαίνουν και αυτά τα Χριστούγεννα, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον αρχίζει να κυριαρχεί παγκοσμίως.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 77 θανάτους, 6.424 νέα κρούσματα και 661 διασωληνωμένους.

Με τον αριθμό των νέων θυμάτων, η χώρα μας κατέγραψε σήμερα ένα θλιβερό ρεκόρ: Ξεπέρασε τους 20.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επέλαση της Όμικρον, την ίδια ώρα, προκαλεί έντονη ανησυχία παγκοσμίως, με τις χώρες να παίρνουν μέτρα η μία μετά την άλλη για να αναχαιτίσουν τη διασπορά στην κοινότητα.

Στη χώρα μας πάντως, η ανατροπή έγινε με την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test και για εμβολιασμένους στα ρεβεγιόν.

Οπως έγραψε πρώτο το iefimerida, ο πρωθυπουργός είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως δεν θα χρειαστεί να κάνουν όλοι rapid test, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, για να μπορέσουν να μπουν στους κλειστούς χώρους στις γιορτές, αλλά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα και θα δοθούν δωρεάν για όλους δύο self test στις γιορτές.

Αναφορικά με την απόφαση να μη γίνουν rapid test από όλους, ο πρωθυπουργός είπε πως θα ήταν αδικία για τους εμβολιασμένους, ενώ θα υπήρχε πρόβλημα και με τη διαθεσιμότητα από τα φαρμακεία.

«Όλοι, οι εμβολιασμένοι και μη, θα πρέπει να κάνουμε self test. Ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται παντού οι διαγνωστικοί έλεγχοι από τα συνεργεία της πολιτείας» είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Και γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τα self test θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες με τη χρήση ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (προσωρινού ΑΜΚΑ).

Οι ημερομηνίες διάθεσης των self test θα ανακοινωθούν σύντομα από την κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα κλείσουν τα σχολεία, ίσως επέκταση τηλεργασίας

Επίσης, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα από το 2022. Όπως είπε, «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων». Καταλήγοντας, τόνισε ότι όλα «θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, η Ελληνική Αστυνομία σχεδιάζει τις δράσεις της ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού.

To πρωί της Τετάρτης (21/12) αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα από πλευράς Αστυνομίας για τον κορωνοϊό, ενόψει Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι εντολές, όσον αφορά στα καταστήματα, είναι σαφείς: Έλεγχοι για τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και για τον αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται σε αυτά. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν νυχτερινά κέντρα, κλαμπ, χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμοί ΚΤΕΛ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί η Όμικρον τρομάζει τους ειδικούς

Γιατί όμως η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία, κάθε μέρα που περνά, πολλαπλασιάζει με ταχύτατους ρυθμούς τα κρούσματά της, τρομάζει τους ειδικούς;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πλέον, η μετάλλαξη Όμικρον έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες, ενώ στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι.

Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί τα νέα γραφήματα και τις καμπύλες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν το στέλεχος Όμικρον.

Σε ανάρτησή του, ο Τέο Σάντερσον, ερευνητής στο βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ, δείχνει την καμπύλη που φανερώνει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στο Λονδίνο. Όπως σχολιάζει, το 83% των κρουσμάτων στο Λονδίνο, πλέον, είναι Όμικρον.

«Τώρα προκαλεί πενταπλάσια κρούσματα από τη Δέλτα», σημειώνει.

Η τρομακτική καμπύλη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς και το Εσουατίνι:

Το φαινόμενο έχει αρχίσει να απασχολεί τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, καθώς η Όμικρον αρχικά φαίνεται να κινείται με βραδείς ρυθμούς και ξαφνικά… εκρήγνυται, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα έρευνα διαψεύδει τα περί «ελαφρύτερης νόσησης» για την Όμικρον

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου συνέκρινε 11.329 περιστατικά ασθενών με τη μετάλλαξη Όμικρον με περίπου 200.00 κρούσματα άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει το Reuters, οι ερευνητές εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση».

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα συμπτώματα εμφανίζονται νωρίτερα, από ό,τι γενικά στον κορωνοϊό

Η βρετανική «Mirror», καθώς η μετάλλαξη Ομικρον καλπάζει στη Βρετανία, επικαλούμενη την εταιρεία επιστημών Υγείας Zoe, γράφει σήμερα για τα συμπτώματα τις ανησυχητικής αυτής παραλλαγής.

Συγκεκριμένα, σημειώνει αρχικά ότι ενώ τα συμπτώματα για τον Covid-19 για κάποιον που είχε μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα (και κάποια άλλα στελέχη) εμφανίζονται μεταξύ πέντε και 14 ημερών, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα 5 συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον

Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν μόλις 48 ώρες αφότου έχει μολυνθεί κάποιος με τη μετάλλαξη Ομικρον περιλαμβάνουν:

  • ρινική καταρροή
  • ξηρό λαιμό
  • πονοκέφαλο
  • κόπωση
  • φτέρνισμα

Πώς διαφέρουν τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον από άλλες παραλλαγές;

Νέα δεδομένα αποκάλυψαν ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον διαφέρουν από τα «παραδοσιακά» συμπτώματα άλλων παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως η μετάλλαξη Δέλτα.

Σύμφωνα με το NHS, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κορονοϊού είναι υψηλός πυρετός, νέος και συνεχής βήχας και απώλεια/αλλαγή της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης.

Ο καθηγητής Tim Spector, ο επιστήμονας πίσω από την εφαρμογή παρακολούθησης συμπτωμάτων Zoe, περιέγραψε τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον ως «πιο κοντά» σε εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Προειδοποίησε ότι όσοι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid για να βεβαιωθούν.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, εκτός από τα πέντε που αποκάλυψε η Zoe, είναι η συμφόρηση, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετάλλαξη Ομικρον: Πιο ήπια η νόσος, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, προστατεύει το εμβόλιο

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον έχουν περιγραφεί ως «εξαιρετικά ήπια» από τη Νοτιοαφρικανή γιατρό Dr Angelique Coetzee, η οποία σήμανε πρώτη τον συναγερμό για τη νέα παραλλαγή.

Όμως, η Δρ Coetzee προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένα συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι, μπορεί να γίνουν πιο έντονα αισθητά, ιδίως από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου Covid μπορεί να παρουσιάσουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ