Μετάλλαξη Όμικρον: Διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες -Μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι - iefimerida.gr

Μετάλλαξη Όμικρον: Διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 2-3 ημέρες -Μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Experience Park στο Ελληνικό
Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Experience Park στο Ελληνικό / Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις παρενέργειες που έχει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού στα παιδιά αλλά και στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκαν στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η Μαρία θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, «οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, «οκτώ περιπτώσεις (παιδιών) πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα έξι έγιναν μετά τη δεύτερη δόση».

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, τα άτομα που έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, «η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

«Οκτώ περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας»

«Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά μας 5-11 ετών συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια έναντι του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό τους. Τα παιδιά προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία. Φεύγουν χαρούμενα, ότι έκαναν κάτι σημαντικό, με προγραμματισμό του επόμενου ραντεβού και ευχές: μια εικόνα πραγματικά γιορτινή», είπε αρχικά η Μ. Θεοδωρίδου.

Η ίδια συνέχισε, λέγοντας: «Ανακοινώθηκαν από το CDC αποτελέσματα για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα δεδομένα που έρχονται από τις ΗΠΑ έχουν ως εξής: Μέχρι τις 10/12 είχαν χορηγηθεί 7.141.428 δόσεις εμβολίων της Pfizer σε παιδιά 5 έως 11 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές. Η μέση ηλικία ήταν 9 ετών και ανά φύλο ήταν περίπου μισά-μισά. Το 97% εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Με βάση τα στοιχεία, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, εκ των οποίων τα 6 έγιναν μετά τη δεύτερη δόση: 4 περιπτώσεις σε αγόρια και 4 σε κορίτσια.

Η συχνότητα 1/1.000.000 μυοκαρδίτιδας επιβεβαιώνει ότι η πιθανότητα είναι υπαρκτή, αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει τον εμβολιασμό των παιδιών.

Καμία από τις παρενέργειες δεν διέφευγε από αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των κλινικών ερευνών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεοδωρίδου για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης και στη μετάλλαξη Όμικρον, που ερευνάται από πολλούς επιστήμονες.

Από τις 11 Νοεμβρίου, οπότε και άρχισε, έγιναν μελέτες για να απαντηθούν ερωτήματα, που άλλα έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο και άλλα περιμένουν διευκρίνιση.

Μέχρι στιγμής έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας: είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι.

Η κ. Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα ένα πάρτι στη Νορβηγία: «Αποδείχθηκε εστία υπερμετάδοσης, που πάνω από το 70% νόσησε. Δεν ήταν όλες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον, αλλά εικάζεται πως ήταν οι περισσότερες.

«Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα» είπε, και συνέχισε: «Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς τη βαρύτητα της νόσου, σημείωσε πως «έχουμε περιορισμένα δεδομένα. Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία από τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, βάσει των οποίων ο αριθμός των κρουσμάτων είναι όντως μεγαλύτερος».

Και συνέχισε: «Τα κρούσματα είναι αυξημένα, αλλά τα συμπτώματα είναι ηπιότερα και με μικρότερη διάρκεια νοσηλείας. Χαμηλότερη ήταν και η θνητότητα έναντι του προηγούμενου κύματος. Κι εδώ, το πλήθος των εισαγομένων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστα άτομα.

»Και οι ερευνητές από τη Νότια Αφρική και όλοι όσοι βλέπουν και αναλύουν τα αποτελέσματα, βάζουν ερωτηματικό για το πόσο αυτό θα ισχύσει και στα άλλα κράτη, καθώς το δείγμα ήταν νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών -άρα δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει ο ιός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα».

«Και ο βαθμός της φυσικής ανοσίας είναι εξαιρετικά υψηλός, καθώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί και ίσως να σημαίνει ότι -με μία σταθερή επιφύλαξη- από εκεί που ξεκίνησε η επιδημία σημειώνεται κάμψη», επισήμανε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες από πολλά ερευνητικά κέντρα. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν. Στις 25 εβδομάδες, δηλαδή στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Όμικρον είναι 35%, έναντι 64% για τη Δέλτα.

Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η τρίτη δόση επαναφέρει την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού. Η τρίτη δόση δίνει αμυδρή, αλλά υπαρκτή ελπίδα, ότι η κλινική προβολή της νόσου μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή».

Θεμιστοκλέους: «Πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί»

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στα στατιστικά που αφορούν τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, το 70% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τη μία δόση στη χώρα μας. Περίπου 67,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Στα παιδιά, έχουν κλείσει ραντεβού 40.000, και πάνω από 6.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 500.000 ραντεβού για την τρίτη δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19, «ξεπεράστηκαν σήμερα οι 16.600.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.360.000 πολίτες, δηλαδή το 70% του γενικού πληθυσμού και 79,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 71,9% του γενικού πληθυσμού και 83,1% του ενήλικου πληθυσμού.

»Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 6.900.000 πολίτες, δηλαδή το 65,7% του γενικού πληθυσμού και 75,2% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 67,2% του γενικού πληθυσμού και 78,5% του ενήλικου πληθυσμού.

»Από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών έχουν κλειστεί 130.000 πρώτης δόσης και υπάρχουν άλλες 20.000 αιτήσεις για κατ' οίκον εμβολιασμό και το ποσοστό των άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκε και έκλεισε ραντεβού ανέρχεται στο 88%».

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως «δικαιούχοι αναμνηστικής είναι 5.770.000 πολίτες, ποσοστό 83,7% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.900.000, εμβολιασμοί, 50% των δικαιούχων, και 1.317.400 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 23% των δικαιούχων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης, στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 88,6%, ενώ στους κάτω των 60 ετών το 60,1%.

Ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί ποσοστό 81%, στην ηλικιακή ομάδα 80-84, έχει εμβολιαστεί το 90%, στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί το 91,3%, στην ηλικιακή ομάδα 70-74, έχει εμβολιαστεί το 91,4%, στην ηλικιακή ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 90% και στην ηλικιακή ομάδα 60-64 έχει εμβολιαστεί το 87%.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 60.000 αιτήσεις και έχουν εμβολιαστεί 43.156 πολίτες. Από τις εκκρεμείς αιτήσεις 20.000 αφορούν αιτήσεις πρώτης δόσης και οι υπόλοιπες για δεύτερη και τρίτη δόση.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς, ανέφερε ότι 326 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, όπως και 26 πολυιατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότεροι από 20.000 εμβολιασμοί. Από τους ιδιώτες γιατρούς 54 είναι παιδίατροι και έχουν διενεργήσει 850 εμβολιασμούς σε παιδιά 12-18 ετών. Ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε κάλεσμα στους παιδιάτρους που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών να κάνουν αίτηση στην αντίστοιχη Υγειονομική Περιφέρεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι παιδίατροι που συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα από τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους θα μπορούν να διαχειρίζονται δύο εμβόλια, δηλαδή και το εμβόλιο για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών και το εμβόλιο για άνω των 12 ετών», όπως επισήμανε.

Θεοδωρίδου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης»

Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε πως σε αυτήν τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, που και σε άλλες περιπτώσεις δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.

Ακόμη, σε ερώτηση για το «πράσινο φως» του ΕΜΑ στο εμβόλιο της Novavax, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέρασε τις κλινικές μελέτες και η Ελλάδα έχει δηλώσει συμμετοχή για να το προμηθευτεί.

«Δεν έχει σχηματιστεί κάποια συγκεκριμένη σύσταση για το εάν θα χρησιμοποιηθεί ως δόση επαναληπτική ή βασικού εμβολιασμού», τόνισε και πρόσθεσε: «Όμως, τα στοιχεία από τις κλινικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογο τρόπο όπως τα άλλα εμβόλια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι θα υπάρχουν παραδόσεις το α' τρίμηνο του 2022, χωρίς να έχει δώσει η εταιρεία ημερομηνίες.

Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ