Νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, πόσο καλύπτουν τα εμβόλια - iefimerida.gr

Νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, πόσο καλύπτουν τα εμβόλια

Δύο γυναίκες με μάσκες στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου
Δύο γυναίκες με μάσκες στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου / Φωτογραφία: AP Photo/Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που μία μετά την άλλη οι χώρες λαμβάνουν νέα μέτρα θορυβημένες από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, όλο και περισσότερα δεδομένα εξάγονται για τη νέα παραλλαγή, τόσο ενθαρρυντικά, όσο και ανησυχητικά.

Το γεγονός της υπερμετάδοσης θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο, κάτι στο οποίο συνηγορούν όλοι οι επιστήμονες. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το CDC, γεγονός που αποδεικνύει ότι εξαπλώνεται τάχιστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να «υπερφορτώσει» τα συστήματα υγείας

Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στα συστήματα Υγείας, όπως προειδοποίησε από πλευράς του ο ΠΟΥ, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι είναι ακόμη πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια από τις άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, παρότι τα πρώτα συμπεράσματα αυτό δείχνουν.

Επισήμανε ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι, με τους αριθμούς που αυξάνονται οι μολύνσεις, όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Τσιόδρας: Μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πανδημία στην Ευρώπη

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προειδοποίησε ότι «η κατάσταση μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μια μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη, γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που ήδη επικρατεί στη χώρα μας.

Ενθαρρυντικά τα νέα από Ν. Αφρική και εμβόλια

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν εξάγει οι ειδικοί για τη νέα αυτή παραλλαγή του κορωνοϊού, στέλνουν και αισιόδοξα μηνύματα.

Καταρχάς, η Νότια Αφρική, η χώρα από όπου ξεκίνησε η μετάλλαξη Όμικρον, δείχνει να ξεπερνά το πρόβλημα της ραγδαίας εξάπλωσης αυτής της παραλλαγής.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η Δρ. Angelique Coetzee, πρόεδρος της Εθνικής Ιατρικής Ένωσης, πλέον τα κρούσματα στη χώρα της αρχίζουν να μειώνονται.

«Έχουμε ξεπεράσει την καμπύλη της ανόδου και πλέον βρισκόμαστε σε πτωτική πορεία. Στην πόλη Gauteng μάλιστα, που ήταν το επίκεντρο της μετάλλαξης Όμικρον, η κατάσταση είναι ακόμα καλύτερη», ανέφερε στο CNN.

Εξίσου σημαντικό, μάλιστα, είναι το ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκάλεσε άνοδο του ρυθμού θανάτων των ασθενών από Covid-19, ενώ οι περιπτώσεις σοβαρής νόσησης είναι κατά «πολύ λιγότερες», εν συγκρίσει με ό,τι συνέβη με τη μετάλλαξη Δέλτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεσματική η τρίτη δόση έναντι της Όμικρον

Ενα από τα σημαντικότερα και πλέον ενθαρρυντικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι η αναμνηστική, τρίτη δόση του εμβολίου καταπολεμά αποτελεσματικά τη μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως αναφέρει το δελτίο της Moderna, η έρευνα για την αποτελεσματικότητα απέναντι στην Όμικρον έγινε για δυο τύπους ενισχυτικής δόσης: αυτής με τα 50μg που έχει εγκριθεί και μιας με 100μg. Σύμφωνα με τη Moderna, η τρίτη δόση εμβολίου των 50μg αυξάνει κατά 37 φορές τα αντισώματα κατά της Όμικρον, ενώ με τη δόση των 100μg τα αντισώματα αυξάνονται κατά 83 φορές.

«Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid-19 από τη παραλλαγή Όμικρον είναι ανησυχητική για όλους μας. Παρά ταύτα, αυτά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ενισχυτική δόση εμβολίου της Moderna, που έχει ήδη εγκριθεί, μπορεί να αυξήσει έως και κατά 37 φορές τα επίπεδα αντισωμάτων είναι καθησυχαστικά» δήλωσε ο Στεφάν Μπανσέλ, CEO της Moderna.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook, επισήμανε ότι νέα μελέτη δείχνει πως η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Όμικρον

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως επισημαίνει, η βρετανική μελέτη μας δίνει στοιχεία που συνάδουν με τα αποτελέσματα από άλλες ερευνητικές ομάδες από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Εργαστήριο Balazs Lab των αμερικανικών πανεπιστημίων MIT/Χάρβαρντ.

Τονίζει ότι τα νέα εργαστηριακά αποτελέσματα δείχνουν πως σε κυτταροκαλλιέργειες (οργανοειδών) πνεύμονα, οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα της όμικρον, έχουν δραστική επίδραση στον μηχανισμό που ο ιός μολύνει τα κύτταρα, κάτι που έδειξαν και τα αποτελέσματα από το Χονγκ Κονγκ.

CDC: Αν τα εμβόλια δεν είναι mRNA δεν προστατεύουν

Πάντως, το CDC από τη μεριά του έθεσε και μία νέα πτυχή αναφορικά με την προστασία των εμβολίων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του, τα εμβόλια που δεν είναι mRNA -δηλαδή όλα, εκτός από τα Pfizer και Moderna- δεν προσφέρουν επαρκή προστασία μετάδοσης από τη μετάλλαξη αυτή.

Υπερμεταδοτική η Ομικρον, αλλά με ηπιότερα νοσήματα

Από τη μεριά της, η Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχει διευκρινιστεί το ζήτημα της μεταδοτικότητας: είναι μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Θεοδωρίδου έφερε ως παράδειγμα ένα πάρτι στη Νορβηγία: «Αποδείχθηκε εστία υπερμετάδοσης, που πάνω από το 70% νόσησε. Δεν ήταν όλες οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της Όμικρον, αλλά εικάζεται πως ήταν οι περισσότερες.

«Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα» είπε, και συνέχισε: «Τα άτομα που έχουν νοσήσει, έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ