Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ο Σεπτέμβρης έρχεται με ζέστη - Τα μελτέμια δυναμώνουν, νέα άνοδος θερμοκρασίας από Κυριακή - iefimerida.gr

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ο Σεπτέμβρης έρχεται με ζέστη - Τα μελτέμια δυναμώνουν, νέα άνοδος θερμοκρασίας από Κυριακή

καύσωνας
Καύσωνας στην Αθήνα © AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αρκετή ζέστη αναμένεται να κάνει ποδαρικό ο Σεπτέμβριος, καθώς το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει θερμό και τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για το επόμενο διήμερο - τριήμερο θα είναι η ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο, κυρίως στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο τμήμα του, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ένα ψυχρό μέτωπο θα περάσει τις επόμενες ώρες από τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, προκαλώντας κατά τόπους μπόρες και καταιγίδες, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.

Η μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών θα ενισχύσει τη διαφορά πίεσης ανάμεσα στα βαρομετρικά συστήματα, με αποτέλεσμα να δυναμώσουν και τα μελτέμια.

«Χτυπάει» 40άρι η θερμοκρασία και σήμερα - Ενισχύονται οι άνεμοι

Σήμερα, Παρασκευή, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όμως από το μεσημέρι και μετά αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις στη βορειοανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τοπικές μπόρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν και σε ορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά και θα πνέουν από βόρειες έως βορειοανατολικές διευθύνσεις, ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο οι εντάσεις θα προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης.

Αυξημένη θα είναι και η προσοχή που απαιτείται λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στα νότια και νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας.

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Ο υδράργυρος θα φτάσει τοπικά έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ μικρή πτώση αναμένεται κυρίως στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με τους βοριάδες να ενισχύονται και να φτάνουν κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Η ζέστη θα είναι έντονη στο εσωτερικό του λεκανοπεδίου, όπου η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Πιο δροσερές θα είναι οι συνθήκες στα ανατολικά και βόρεια του νομού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν προς το απόγευμα, οπότε υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει περίπου τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή

Για τις επόμενες ημέρες, οι ισχυροί βοριάδες θα αποτελέσουν βασικό χαρακτηριστικό του καιρού στο Αιγαίο, με πολύ ισχυρές και τοπικά θυελλώδεις εντάσεις από το ύψος της Λήμνου και νοτιότερα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις Κυκλάδες, ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο και Κρήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων δημιουργεί ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιών, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα.

Αντίθετα, στη δυτική Ελλάδα οι άνεμοι θα είναι ηπιότεροι και δεν αναμένεται να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σάββατο και την Κυριακή στα ανατολικά και βόρεια της χώρας. Όμως, η δροσερή «παρένθεση» θα είναι προσωρινή.

Από την Κυριακή αναμένεται εκ νέου μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πάρει ξανά την ανιούσα.

Έτσι, ο Αύγουστος αναμένεται να αποχαιρετήσει τη χώρα με αρκετή ζέστη, ενώ και ο Σεπτέμβριος θα ξεκινήσει με υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυρές διακυμάνσεις των μελτεμιών στο Αιγαίο.

Μάλιστα, τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει και πάλι τους 40 βαθμούς στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, ενώ στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα θα κινηθεί κοντά στους 38 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ