Προ των πυλών τα 40άρια το Σαββατοκύριακο -«Καμπανάκι» για ενισχυμένα μελτέμια - iefimerida.gr

Προ των πυλών τα 40άρια το Σαββατοκύριακο -«Καμπανάκι» για ενισχυμένα μελτέμια

Ζέστη και βουτιές στην παραλία
Ζέστη και βουτιές στην παραλία / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μελτέμια στο Αιγαίο επιμένουν και ενισχύονται από την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά.

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Στενό Καφηρέα, η περιοχή Άνδρου-Τήνου, το κεντρικό Αιγαίο και το Ικάριο, όπου η βόρεια ροή παραμένει πιο ενισχυμένη και επίμονη.

«Η εικόνα του μοντέλου δεν παραπέμπει σε μια σύντομη ενίσχυση λίγων ωρών, αλλά σε μια περισσότερο οργανωμένη περίοδο βορείων ανέμων. Αυτό έχει πρακτική σημασία για τη ναυσιπλοΐα, ιδιαίτερα για μικρότερα σκάφη και για τα διανησιωτικά περάσματα», τονίζει ο μετεωρολόγος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Ιόνιο η εικόνα είναι σαφώς ηπιότερη. Οι άνεμοι παραμένουν χαμηλότερης έντασης και δεν εμφανίζεται αντίστοιχη εκτεταμένη περιοχή ισχυρών ανέμων», όπως σημειώνει.

Η ανάρτηση του Θ. Κολυδά:

Το βίντεο δείχνει μια αρκετά καθαρή εικόνα για το επόμενο διάστημα και, κατά τη γνώμη μου, οι άνεμοι είναι το στοιχείο που αξίζει περισσότερο να τονιστεί.

Στο πρώτο μέρος της περιόδου, την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Αυγούστου, οι άνεμοι στο Αιγαίο εμφανίζονται γενικά μέτριοι έως ισχυροί, χωρίς ακόμη να έχουν οργανωθεί παντού σε πολύ υψηλές εντάσεις. Από την Κυριακή 9 Αυγούστου όμως και κυρίως τη Δευτέρα 10, η βόρεια ροή γίνεται σαφώς πιο οργανωμένη και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του Αιγαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, αλλά και στις Κυκλάδες και στα περάσματα προς την Κρήτη, διακρίνεται εκτεταμένη ζώνη 5 έως 6 μποφόρ, ενώ τοπικά σε θαλάσσιες περιοχές με ευνοϊκή γεωμορφολογία οι εντάσεις μπορούν να πλησιάζουν τα 7 μποφόρ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το Στενό Καφηρέα, η περιοχή Άνδρου–Τήνου, το κεντρικό Αιγαίο και το Ικάριο, όπου η ροή παραμένει πιο ενισχυμένη και επίμονη. Η εικόνα του μοντέλου δεν παραπέμπει σε μια σύντομη ενίσχυση λίγων ωρών, αλλά σε μια περισσότερο οργανωμένη περίοδο βορείων ανέμων. Αυτό έχει πρακτική σημασία για τη ναυσιπλοΐα, ιδιαίτερα για μικρότερα σκάφη και για τα διανησιωτικά περάσματα.

Αντίθετα, στο Ιόνιο η εικόνα είναι σαφώς ηπιότερη. Οι άνεμοι παραμένουν γενικά χαμηλότερης έντασης και δεν εμφανίζεται αντίστοιχη εκτεταμένη περιοχή ισχυρών ανέμων.

Ο υετός στο βίντεο είναι γενικά περιορισμένος και τοπικός. Δεν διακρίνεται οργανωμένο επεισόδιο βροχοπτώσεων για τη χώρα. Η θερμοκρασία παραμένει σε καλοκαιρινά επίπεδα, με υψηλότερες τιμές στα δυτικά και ηπειρωτικά, όμως η ενισχυμένη βόρεια ροή στο Αιγαίο λειτουργεί ανασχετικά για την άνοδο της θερμοκρασίας στα ανατολικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τα τοπικά 40άρια, οι μετεωρολόγοι δεν αναμένουν, με τα σημερινά δεδομένα, ένα γενικευμένο και παρατεταμένο επεισόδιο ακραίου καύσωνα. Η ζέστη όμως θα είναι έντονη στις κλειστές και πεδινές ηπειρωτικές περιοχές.

Σε περιοχές της Πίνδου και της Πελοποννήσου, οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα κατέρχονται ως θερμοί και πολύ ξηροί καταβατικοί άνεμοι, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα γύρω από το Αγρίνιο, την Άρτα, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά και τις πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμών θα σημειωθούν στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών ανέμων, αλλά και στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, εξαιτίας των πολύ θερμών αέριων μαζών που επηρεάζουν τη γειτονική Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΜΥ: Η πρόγνωση για σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου θα είναι γενικά αίθριος. Διατηρεί έντονα καλοκαιρινά χαρακτηριστικά με αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές.

Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά ενώ στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 και στις Κυκλάδες τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός σήμερα ανά περιοχή

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους κυρίως στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα ορεινά της κεντρικής και την ανατολικής Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή όμβρους στα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και στα ηπειρωτικά τοπικά 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και στα ηπειρωτικά τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες έως 30 με 31, στην Κρήτη έως 33 και στη νότια Κρήτη τοπικά 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 08-08-2026
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα ορεινά πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και πιθανώς πρόσκαιρα στα ανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 09-08-2026
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-08-2026
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 7, πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ