Σε δύο «ταχύτητες» θα κινηθεί ο καιρός αυτή την εβδομάδα, με τον υδράργυρο να υποχωρεί έως την Τετάρτη, πριν πάρει ξανά την ανιούσα από την Πέμπτη.
Από την άλλη, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φέρει το πρώτο πιο οργανωμένο φθινοπωρινό σκηνικό.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open, Κλέαρχου Μαρουσάκη, οι ψυχρότερες αέριες μάζες που μετακινούνται από τα βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας προκαλούν την πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι βοριάδες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στο Αιγαίο, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ.
Η εικόνα αυτή θα αρχίσει να αλλάζει από την Πέμπτη, όταν οι βοριάδες θα υποχωρήσουν και θερμότερες αέριες μάζες θα κινηθούν προς τη χώρα, ανεβάζοντας εκ νέου τη θερμοκρασία.
Έτσι, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο αναμένεται να κινηθούν σε θερμοκρασίες πάνω από τα εποχικά επίπεδα, χωρίς να προβλέπονται ακραίες ζέστες.
Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες σήμερα
Σήμερα, Τρίτη 8/9, η μέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια και καλές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά τμήματα αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση έως 7 μποφόρ, ενώ στα νότια τμήματα της Κρήτης δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδα θυελλωδών ανέμων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα είναι σαφώς ασθενέστεροι, έως περίπου 4 μποφόρ.
Η θερμοκρασία έχει υποχωρήσει αισθητά, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες, λόγω της μεταφοράς ψυχρότερων αερίων μαζών. Οι υψηλότερες τιμές, έως 36-37 βαθμούς Κελσίου, θα καταγραφούν κυρίως στη δυτική ηπειρωτική χώρα, αλλά και σε περιοχές της νότιας Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια, με τους βοριάδες να φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους 33-34 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη οι καιρικές συνθήκες θα παραμείνουν καλές, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και τον υδράργυρο να φτάνει το μεσημέρι στους 30-32 βαθμούς.
Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία
Την Τετάρτη θα διατηρηθεί η αστάθεια στα ηπειρωτικά, με μπόρες και καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ το μελτέμι θα συνεχίσει να επηρεάζει το Αιγαίο.
Από την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αρχίζει να οργανώνεται μια διαταραχή στην Ιταλία, η οποία σταδιακά θα κινηθεί ανατολικότερα. Παράλληλα, θερμότερες αέριες μάζες θα μεταφερθούν προς τη χώρα, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας από την Παρασκευή.
Το Σαββατοκύριακο δεν αναμένονται έντονα φαινόμενα, ωστόσο θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα πιο φθινοπωρινά σημάδια, κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, με βροχές και τοπικές καταιγίδες.
Έρχεται φθινοπωρινή αλλαγή
Η μεγαλύτερη αλλαγή, σύμφωνα με την πρόγνωση, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα, όταν το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας.
Η διαταραχή αναμένεται να αλληλεπιδράσει με τη θάλασσα για αρκετές ημέρες, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για εκδήλωση βροχών σε αρκετές περιοχές.
Έτσι, το σκηνικό αναμένεται να γίνει πιο φθινοπωρινό, με αισθητή υποχώρηση της θερμοκρασίας και βροχοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους δεν αποκλείεται να έχουν μεγαλύτερη ένταση.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για ακραία φαινόμενα, με την πιο ουσιαστική αλλαγή του καιρού να μεταφέρεται για τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.