Παγκόσμια μέρα Ξινόμαυρου η 1 Νοέμβρη με masterclasses και δοκιμές -Οι δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

Παγκόσμια μέρα Ξινόμαυρου η 1 Νοέμβρη με masterclasses και δοκιμές -Οι δράσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

σερβίρισμα κρασιού
Mέρα Ξινόμαυρου η 1η Νοεμβρίου, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ποικιλία ξινόμαυρο, μαζί με την ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρούνται για πολλούς οι ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες κρασιού.

Εξαιρετικά πολύτιμη για την οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας η ποικιλία ξινόμαυρο γιορτάζει την 1η Νοεμβρίου.

Το ξινόμαυρο έχει έντονο χρώμα, υψηλή οξύτητα, πλούσιο άρωμα και βελούδινο «στόμα». Ενα κρασί με έντονα χαρακτηριστικά που βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και επιδέχονται παλαίωσης, σε κατάλληλες συνθήκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ξεχωριστές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» τιμούν στη 1 Νοεμβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου.

Επιλέγουν τα διαφορετικά στυλ και μερικές από τις πλέον εκφραστικές εσοδείες των κρασιών τους, βασισμένων στο συναρπαστικό Ξινόμαυρο, αποδεικνύοντας τους λόγους για τη μοναδικότητά του.

Οίνοι ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ποικιλιακοί, μέχρι και περιορισμένης κυκλοφορίας, ξηροί, αφρώδεις, ακόμη και ρετσίνα, στη διάθεση του κοινού, καταναλωτές που επιθυμούν να γνωρίσουν τις πτυχές της πολυδυναμικής και πολυδιάστατης αυτής ποικιλίας, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της εστίασης, εμπόριο οίνων, sommelier, wine experts, οινοδημοσιογράφους κτλ, που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στο Ξινόμαυρο και στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξινόμαυρο γιορτάζει στην Αθήνα

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου σε μία γιορτή

1.Ελεύθερη οινογευσία οίνων της ποικιλίας Ξινόμαυρο, από όλη τη Μακεδονία και σε όλες του τις εκδοχές, παρουσία sommelier.
2. Δύο διαφορετικά masterclasses τυφλής δοκιμής με θέμα ‘’Terroir vs Vinification’’ με τον πολυβραβευμένο sommelier Άρη Σκλαβενίτη. Το κάθε masterclass θα διαπραγματευτεί το πολυδιάστατο προφίλ της ποικιλίας, από την τρέχουσα εσοδεία έως το 2007, αναλύοντας την πορεία συγκεκριμένων ετικετών στο πέρασμα του χρόνου.
Σημείωση: τα κρασιά των 2 masterclasses θα είναι διαφορετικά.
3. Το θεματικό δωμάτιο «Τα Παλαιωμένα» με εσοδείες που φτάνουν μέχρι το 1996, παρουσία sommelier.

Τα ΒορΟινά του Ξινόμαυρου, Tετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023
Ώρες εκδήλωσης: 17:00-22:00
Ώρες masterclasses: 17.30-18.30 & 19.30-20.30.
Χώρος: Κτίριο Αμαλίας 36, Λεωφόρος Αμαλίας 36, Αθήνα

Κόστος εισόδου στις δοκιμές (ελεύθερη οινογευσία και θεματικό δωμάτιο): 10 ευρώ.
Κόστος εισόδου για κάθε masterclass (συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες δοκιμές): 35 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξινόμαυρο στη Θεσσαλονίκη

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου στο The Wine Hub, το χώρο γευστικών δοκιμών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», για μία ελεύθερη οινογευσία (walk around wine tasting) ανοιχτή στο κοινό.

Μία θαυμάσια ευκαιρία γνωριμίας με το Ξινόμαυρο μέσα από τις εκφράσεις του, blanc de noir (λευκής οινοποίησης οίνους), ροζέ και ερυθρούς ξηρούς οίνους, μονοποικιλιακούς και σε χαρμάνι.

Στο πλαίσιο της κατανόησης των αρωμάτων και των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας, θα συνδυάζονται παράλληλα με τα κρασιά, διάφορες γεύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ενδιαφέρον «small bites and wine pairing».

Οι εκφράσεις του Ξινόμαυρου
The Wine Hub
Ολυμπίου Διαμαντή 2 (Κτίριο Πολυτεχνείου 17β)
Θεσσαλονίκη (περιοχή Δικαστήρια)
Tετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023
Ώρες εκδήλωσης: 16:00-21:00
Είσοδος 10 ευρώ με κράτηση στο https://rb.gy/y674k

Διοργάνωση: Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ