Ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στον Κορινθιακό Κόλπο, μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας, δεν μπορεί παρά να κρατά σε επιφυλακή τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 13 χιλιόμετρα ΝΑ του Γαλαξιδίου με εστιακό βάθος στα 16,8 χλμ. Αν και σε σεισμούς τέτοιου μεγέθους παρατηρείται μια μετασεισμική ακολουθία, εν τούτοις αυτό το οποίο έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η απουσία μετασεισμών.
Ο σημερινός σεισμός έσπασε το κομμάτι του ρήγματος που «έρπει», λέει ο Γκανάς
Tον λόγο εξηγεί στο iefimerida.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρ Αθανάσιος Γκανάς. Σύμφωνα με τον κ. Γκανά, ο σεισμός αυτός δεν θα έχει μετασεισμική ακολουθία γιατί εκεί που έγινε ο σεισμός, το κομμάτι του συγκεκριμένου ρήγματος που έσπασε και έδωσε τα 4,8 Ρίχτερ δεν έχει μηχανικές ιδιότητες να δώσει μετασεισμούς είναι ειδικό κομμάτι του ρήγματος που κινείται με πολύ μικρές ταχύτητες.
Συγκεκριμένα ο κ. Γκανάς ανέφερε στο iefimerida ότι «ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος και είχε μέγεθος Μ4,8 και βάθος 10 km. Έγινε πάνω στο ρήγμα χαμηλής γωνίας (~30 μοίρες) που υπάρχει στον κεντρικό Κορινθιακό και έχει κλίση προς βορρά (Φωκίδα). Ο σεισμός έγινε νότια από το επίκεντρο του σεισμού των 5 Ρίχτερ που είχαμε στις 8 Οκτωβρίου του 2022 νότια της Δεσφίνας. Ο σημερινός σεισμός έσπασε το κομμάτι του ρήγματος που "έρπει" δηλαδή έχει ειδικές μηχανικές ιδιότητες και δεν θα δώσει μετασεισμική ακολουθία».
