Γιαούρτι από φάβα με προβιοτικά και υψηλή πρωτεΐνη -Παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, κατάλληλο για vegan - iefimerida.gr

Γιαούρτι από φάβα με προβιοτικά και υψηλή πρωτεΐνη -Παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ, κατάλληλο για vegan

Γιαούρτι από φάβα
Γιαούρτι από φάβα παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα επιδόρπιο τύπου γιαουρτιού που δεν είναι φτιαγμένο από γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά από…φάβα, με την επιφάνεια του μάλιστα να αφορά σε μια καινοτόμα εδώδιμη μεμβράνη πρωτεϊνικής προέλευσης, στην οποία έχει εγκλωβιστεί εκχύλισμα από φασκόμηλο, συστήνει για πρώτη φορά στους επισκέπτες της 87ης ΔΕΘ η ομάδα της Ερευνητικής Υποδομής «FOODBIOMES».

Αυτό επισημαίνει μιλώντας για το επιδόρπιο γιαούρτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Tμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ιωάννης Κουρκουτάς, Συντονιστής της «Yποδομής Εφαρμογών Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων», «FOODBIOMES».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το «ProbiYogi», ένα προϊόν φυτικής προέλευσης, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί προβιοτικά βακτήρια, καθώς και φυτικά εκχυλίσματα με πρεβιοτικές ιδιότητες που δρουν επίσης, ως βιοσυντηρητικά, όπως σημειώνει ο κ. Κουρκουτάς και προσθέτει, ότι «σημαντικό στοιχείο της καινοτομίας του προϊόντος είναι η εδώδιμη μεμβράνη στην επιφάνεια του προϊόντος, η οποία προέρχεται από καθαρή πρωτεΐνη σπόρου βιομηχανικής κάνναβης και στην οποία έχουμε εγκλωβίσει εκχύλισμα από φασκόμηλο που ανακαλύψαμε για πρώτη φορά πως φέρει τόσο πρoβιοτικές όσο και βιοσυντηρητικές ιδιότητες, προστατεύοντας το τρόφιμο από αλλοίωση, άρα επιμηκύνουμε και τον χρόνο ζωής του, χωρίς να προσθέσουμε χημικά συντηρητικά».

Το «ProbiΥogi», αναπτύχθηκε με γνώμονα την αρχή της αειφόρου διατροφής, καθώς περιέχει συστατικά, τα οποία έχουν επεξεργαστεί με βιώσιμες πρακτικές και προσφέρεται σε οικολογική και ανακυκλώσιμη συσκευασία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία «ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΓΟΡΙ Ε. Ε.» από τα Ιωάννινα, ανέλαβε και συσκεύασε 3.000 μερίδες επιδόρπιου φάβας τύπου γιαούρτης, με στόχο να διανεμηθούν στους επισκέπτες της φετινής ΔΕΘ και οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε από τον κόσμο είναι άκρως ενθαρρυντικές», υπογράμμισε ο κ. Κουρκουτάς, γνωστοποιώντας ότι η Ερευνητική Υποδομή FOODBIOMES βρίσκεται σε συζητήσεις με την προαναφερόμενη εταιρεία, προκειμένου η τελευταία να εντάξει το προϊόν στη γραμμή παραγωγής της.

Επιδόρπιο γιαούρτης για ισορροπημένη διατροφη

Το «ProbiYogi», απευθύνεται σε καταναλωτές που αναγνωρίζουν την αξία μιας ισορροπημένης διατροφής και τη συσχέτισή της με την προαγωγή της υγείας, έχει υψηλή θρεπτική αξία και ευχάριστη γεύση, υποστηρίζει τη βιώσιμη χορτοφαγική ή vegan διατροφή με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας και είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τονίζεται ότι η Eρευνητική Yποδομή «FOODBIOMES» συμμετείχε με το «ProbiYogi» στον φετινό 13ο Εθνικό Διαγωνισμό Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής, τον «Εcotrophelia» και όπως σημειώνει ο κ. Κουρκουτάς «μπορεί να μην πήραμε βραβείο, αλλά το προϊόν κέρδισε τις εντυπώσεις και συμπεριληφθήκαμε στην τελική φάση».

Η ιδέα για τη δημιουργία του «ProbiYogi», ξεκίνησε σύμφωνα με τον κ. Κουρκουτά, σαν ένα…αστείο μεταξύ των μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών που συμμετέχουν στην Ερευνητική Υποδομή, την οποία συνολικά πλαισιώνουν πάνω από 70 ερευνητές, φοιτητές, υποψήφιοι Διδάκτορες και Μεταδιδάκτορες «όλοι τους νέοι υψηλής εξειδίκευσης, επιστήμονες που μένουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας με ικανοποίηση ότι «η Ερευνητική Υποδομή συνεισφέρει σημαντικά και στο πολυπόθητο Brain Gain».

Για το «ProbiYogi», ο καθηγητής στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Συντονιστής της Ερευνητικής Υποδομής «FOODBIOMES», τονίζει ότι «οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που εμπλουτίζουν το «ProbiYogi» έχουν απομονωθεί από εμάς και προέρχονται από ελληνικά ζυμωμένα τρόφιμα, είναι μοναδικοί στον κόσμο, όπως αναδείχθηκε μετά από ανάλυση του γονιδιώματος». Στο συγκεκριμένο επιδόρπιο φάβας τύπου γιαούρτης, «έχουμε προσθέσει ένα στέλεχος του είδους Lactococcus cremoris που έχει απομονωθεί από μανιτάρια», διευκρινίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «είναι απίστευτος ο μικροβιακός πλούτος της χώρας μας που είναι τελείως ανεκμετάλλευτος» και προσθέτει «εμείς στην FOODBIOMES εστιάζουμε στην μικροβιακή βιοποικιλότητα που είναι εντελώς αναξιοποίητη στην Ελλάδα, στην ανάδειξη φυτικών ειδών με βιολειτουργικές ιδιότητες, καθώς και στην εφαρμογή τους για την ανάπτυξη καινοτόμων και βιώσιμων συστημάτων τροφίμων στα πλαίσια της βιο-οικονομίας».

Η «FOODBIOMES» έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 4 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» -ΕΠΑΝΕΚ, αφορά Eρευνητική Yποδομή Περιφερειακής Αριστείας, ενώ τα εργαστήρια και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται σε τέσσερις διαφορετικές Περιφέρειες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στην Ερευνητική Υποδομή συμμετέχουν τα Τμήματα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρικής και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Ι. Κουρκουτάς & Μ. Γρηγορίου), Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Επιστημονικός Υπεύθυνος Καθηγητής Α. Τζάκος), Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Επιστημονικός Υπεύθυνος Α. Κουτελιδάκης και το Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Επιστημονικός Υπεύθυνος Ν. Κοψαχείλης) του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ η σύμπραξη πορεύεται έχοντας στο πλευρό της την εμπειρία και την τεχνογνωσία της συμβουλευτικής εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - QLCon από την Πάτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ