Έκκληση για «άνοιγμα και πάλι των σχολείων» απευθύνει παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την εκπαίδευση

Μαθητές με μάσκα στο σχολείο / Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Έπειτα από ενός λεπτού σιγή για τον καθηγητή Πατί που δολοφονήθηκε στη Γαλλία, η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ, κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «ξανανοίξουν τα σχολεία», πολλά από τα οποία χρειάστηκε να κλείσουν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Κατά την έναρξη μιας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για την Εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν περίπου 12 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 60 υπουργοί και προσωπικότητες όπως η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, η Αζουλέ απέτισε «φόρο τιμής» στον Σαμιέλ Πατί, έναν καθηγητή Ιστορίας «που δολοφονήθηκε λόγω της διδασκαλίας του», την Παρασκευή κοντά στο Παρίσι.

Η σύνοδος, που πραγματοποιείται διαδικτυακά, χαιρέτισε «όλους τους εκπαιδευτικούς στον κόσμο που διακινδυνεύουν για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και τους νέους μας».

Η Αζουλέ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αύξησης του «κινδύνου σχολικής αποσύνδεσης των πιο ευάλωτων μαθητών», λόγω των μέτρων περιορισμού που συνδέονται με την Covid-19.

Αυτή την ώρα «περισσότεροι από 600.000.000 μαθητές, δηλαδή το ένα τρίτο του παγκόσμιου σχολικού πληθυσμού, βλέπουν τα σχολεία τους να είναι κλειστά».

Σύμφωνα με την Unesco, η επιδημία επιδεινώνει προϋπάρχουσες ανισότητες και «24.000.000 παιδιά μπορεί να μην ξαναπάρουν ποτέ τον δρόμο για το σχολείο».

Μιλώντας στην ίδια σύνοδο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε την πρόσφατη προειδοποίησή του να αποφευχθεί μια «γενεαλογική καταστροφή», καθώς «η πρόοδος που έχει επιτευχθεί για τις νέες γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια (στον τομέα της εκπαίδευσης) απειλούνται».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν και να ξανανοίξουν τα σχολεία, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», είπε η Αζουλέ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία «υβριδικών μοντέλων που συνδυάζουν τη μάθηση στο σχολείο και εξ αποστάσεως», που πρέπει να εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και να «καταστούν προσβάσιμα σε όλους τους πληθυσμούς».

Η διευθύντρια της Unesco κάλεσε σε μια «παγκόσμια κινητοποίηση στο ανώτατο επίπεδο», επειδή η εκπαίδευση «πρέπει να παραμείνει στο κέντρο των προτεραιοτήτων».

«Πρέπει να επενδύσουμε ώστε κανένας άνθρωπος να μην μείνει στην άκρη, ώστε όλοι να λαμβάνουν εκπαίδευση, ώστε τα σχολεία να είναι ασφαλή και πρέπει να επενδύσουμε στη συνδεσιμότητα», είπε ο Γκουτέρες.

Όπως και άλλοι στις παρεμβάσεις τους, η Αζουλέ κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν μαζικά στα εκπαιδευτικά συστήματά τους και τις χώρες δωρητές να αυξήσουν τη διεθνή βοήθεια στην εκπαίδευση.

Η Διακήρυξη που υπογράφουν οι συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο προσδιορίζει στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τους πόρους που λείπουν για τη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών συστημάτων, ιδιαίτερα εκείνων με αδυναμίες ή με πολύ μικρά έσοδα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο οι χώρες δεσμεύονται να διαθέσουν «τουλάχιστον το 4% έως το 6% του ΑΕΠ τους ή το 15% έως το 20% των δημοσίων δαπανών τους στην εκπαίδευση».

«Αυτή η επένδυση δεν είναι θυσία ούτε κόστος», είπε η Αζουλέ, προειδοποιώντας πως «αν δεν το κάνουμε τώρα, το μέλλον θα είναι θλιβερό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σχολεία εκπαίδευση Γαλλία Κορωνοϊός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ