Εισαγγελική παρέμβαση για να μπει φρένο στα fake news για τα self test -Θα γίνει παιδομάζωμα, έγραφαν οι συνωμοσιολόγοι | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Εισαγγελική παρέμβαση για να μπει φρένο στα fake news για τα self test -Θα γίνει παιδομάζωμα, έγραφαν οι συνωμοσιολόγοι

Μαθητές σε σχολείο στον Εύοσμο
Μετά από μία εβδομάδα επιστροφής στα σχολεία δεν έχουν λείψει και οι εντάσεις με αφορμή τα self tests / Φωτογραφία: Intime, ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με θετική ανταπόκριση στα self tests, αλλά και μεμονωμένες εντάσεις σε σχολεία, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη εβδομάδα επιστροφής των μαθητών του λυκείου στα θρανία.

Με αφορμή τα self test έχει επικρατήσει αναστάτωση σε σχολεία όπου κάποια τελούν υπό το καθεστώς κατάληψης, ενώ ακόμη και γονείς έχουν αντιδράσει, με… ακραίες δικαιολογίες σε ορισμένες περιπτώσεις, προχωρώντας ακόμη και σε αγωγές.

Παρέμβαση της εισαγγελίας για τα fake news με τα self tests

Οι εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο με παιδιά να ζητούν από συμμαθητές τους να σταματήσουν την κατάληψη για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους κανονικά, όπως και οι αμφισβητήσεις γονέων για τα self test προκάλεσαν την αντίδραση του εισαγγελέα, καθώς κυκλοφορούσαν ακόμη και fake news για «δημιουργία δομών συγκέντρωσης για τα κρούσματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών θέλει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό και αποφάσισε να προχωρήσει στην διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με ερευνώμενο αδίκημα τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Συνελήφθη μάλιστα η μητέρα που υπέβαλε μήνυση κατά των εκπαιδευτικών επειδή ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου δεν επέτρεψε στον γιο της να μπει να κάνει μάθημα χωρίς την βεβαίωση από το self test, όπως προβλέπεται. Η γυναίκα μάλιστα είχε δημοσιεύσει και εμπρηστικά κείμενα στα σόσιαλ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αυτόφωρη διαδικασία. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε μάλιστα να σχηματιστεί δικογραφία για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πολίτες που καλούν τους μαθητές να πηγαίνουν στα μαθήματα χωρίς να κάνουν τα self test, όπως και για γονείς που υποβάλουν μηνύσεις σε διευθυντές σχολείων για τον ίδιο λόγο.

Η ιστορία στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου ξεκίνησε από δύο μαθητές που αρνήθηκαν να κάνουν το self test προκαλώντας ένταση με τους συμμαθητές τους καθώς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη. Η κατάληψη έληξε και τα μαθήματα έγιναν, όμως οι εικόνες καταγράφηκαν σε βίντεο και προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση. Παρόμοιες εικόνες σημειώθηκαν και σε σχολεία στην Αττική, την Κρήτη και περιοχές της Μακεδονίας όπου μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις.

Τι ισχύει για τις απουσίες στα σχολεία

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς self test δεν θα μπορούν οι μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μαθητές που παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσίες για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας», τονίζεται από το υπουργείο.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση για τη δυνατότητα απουσίας από τη δια ζώσης διδασκαλία είχε τεθεί σε ισχύ από το 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους. Για την εν λόγω ρύθμιση είχαν ενημερωθεί όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων, ώστε αν συμμετέχουν με τηλεκπαίδευση στο μάθημα να μη προσμετρώνται απουσίες.

Αναφορές για βεβαίωση απουσιών σε μαθητές που συνοικούν με ευπαθή άτομα και απείχαν από τα μαθήματα, οδήγησαν το υπ. Παιδείας στην έκδοση της νέας ΚΥΑ.

Με τη νέα ΚΥΑ για τα σχολεία και τις ευπαθείς ομάδες ισχύουν πλέον τα εξής:

  • Η δικαιολόγηση των απουσιών, κατά το πρώτο και δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 των μαθητών/τριών κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται δια ζώσης και οι οποίοι δεν πάσχουν οι ίδιοι/ίδιες από κάποιο σοβαρό νόσημα πλην όμως συνοικούν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σχετικά με τη λοίμωξη COVID - 19, γίνεται ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση ειδικής επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από τα πέντε (5) κάτωθι αναφερόμενα μέλη και τους αντίστοιχους αναπληρωματικούς αυτών. Οι ανωτέρω μαθητές/τριες μετά την απόφαση της παραπάνω Επιτροπής δύνανται να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις.».
  • Το άρθρο 3 της υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05-02-2021 κοινής απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων ενημερώνουν τους μαθητές/τριες της παρ. α του άρθρου 1 για τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραπάνω επιστημονικής Επιτροπής. Οι γονείς/κηδεμόνες και οι συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού ευθέως ή εκ πλαγίου των μαθητών/τριών και στην περίπτωση που οι μαθητές/ τριες είναι ενήλικοι, υποβάλλουν στη διεύθυνση της οικείας σχολικής μονάδας, με κάθε πρόσφορο μέσο, αίτηση - υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 περί δικαιολόγησης των απουσιών κατά το δεύτερο τετράμηνο λόγω συνοικήσεως με άτομο ή άτομα που πάσχει/ουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως τούτα περιγράφονται, όχι περιοριστικά, στο άρθρο 2. Μαζί με την ως άνω αίτηση - υπεύθυνη δήλωση οι παραπάνω ενδιαφερόμενοι/ες προσκομίζουν σε σφραγισμένο φάκελο το σύνολο των δικαιολογητικών που έχουν εκδοθεί από δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας που αποδεικνύουν ότι το συνοικούν με αυτούς πρόσωπο πάσχει από σοβαρό ή σοβαρά υποκείμενα νοσήματα του άρθρου 2. Παράλληλα, προσκομίζεται εκ μέρους των συνοικούντων προσώπων υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, δια της οποίας δηλώνουν ότι επιθυμούν η Επιτροπή του άρθρου 1 να προβεί στην επεξεργασία των φακέλων τους για τους σκοπούς που αναφέρονται στην περ. α του άρθρου 1. Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ειδικών κατηγοριών οι παραπάνω φάκελοι με τα δικαιολογητικά αποστέλλονται σφραγισμένοι και χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή του άρθρου 1, με ευθύνη του/της Διευθυντή/τριας της οικείας σχολικής μονάδας, μέσω της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Για όσους εκ των ανωτέρω έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά για τις απουσίες του πρώτου τετραμήνου και δεν έχει επέλθει μεταβολή στην κατάσταση της υγείας των συνοικούντων ατόμων, δεν απαιτείται η επανυποβολή δικαιολογητικών». 3. Στην υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05-02-2021 κοινή απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας προστίθεται άρθρο 5 ως εξής: «Άρθρο 5 Οι μαθητές/τριες, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων της προαναφερθείσας Επιτροπής, εντάσσονται υποχρεωτικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ όσοι/ όσες μαθητές/μαθήτριες έχουν ενταχθεί ήδη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05.02.2021 (Β΄ 455) κοινής απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις.». Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/ 05-02-2021 (Β΄ 455) κοινή απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ