Σχολεία: Ποιοι μαθητές μπορούν να απουσιάζουν από τα διά ζώσης μαθήματα -Η νέα ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες - iefimerida.gr

Σχολεία: Ποιοι μαθητές μπορούν να απουσιάζουν από τα διά ζώσης μαθήματα -Η νέα ΚΥΑ για τις ευπαθείς ομάδες

Μαθητές μπαίνουν στο σχολείο τους
Φωτογραφία: INTIME NEWS
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Νέα ΚΥΑ για τα σχολεία με οδηγίες για τους μαθητές που συνοικούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Η δια ζώσης εκπαίδευση, με τα self tests, συνεχίζεται κανονικά στα λύκεια, ενώ «γρίφο» αποτελεί το πότε -και αν- θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές γυμνασίων και δημοτικών σχολείων. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε χθες ότι δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση για τις υπόλοιπες βαθμίδες -πλην των λυκείων δηλαδή- των σχολείων σημειώνοντας ότι η επαναλειτουργία τους θα τεθεί στο τραπέζι μετά το Πάσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είχε προκύψει ένα κενό για τους μαθητές -των λυκείων εν προκειμένω- που ζουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το βασικό πρόβλημα που έρχεται να αντιμετωπίσει η νέα ΚΥΑ είναι το πώς θα διαχειρίζονται τα σχολεία τις απουσίες των μαθητών.

Σχολεία και ευπαθείς ομάδες: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η απόφαση για τη δυνατότητα απουσίας από τη δια ζώσης διδασκαλία είχε τεθεί σε ισχύ από το 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους. Για την εν λόγω ρύθμιση είχαν ενημερωθεί όλες οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι διευθυντές των σχολείων, ώστε αν συμμετέχουν με τηλεκπαίδευση στο μάθημα να μη προσμετρώνται απουσίες.

Αναφορές για βεβαίωση απουσιών σε μαθητές που συνοικούν με ευπαθή άτομα και απείχαν από τα μαθήματα, οδήγησαν το υπ. Παιδείας στην έκδοση της νέας ΚΥΑ.

Με τη νέα ΚΥΑ για τα σχολεία και τις ευπαθείς ομάδες ισχύουν πλέον τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • α) Η δικαιολόγηση των απουσιών, κατά το πρώτο και δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 των μαθητών/τριών κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, στην οποία η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιείται δια ζώσης και οι οποίοι δεν πάσχουν οι ίδιοι/ίδιες από κάποιο σοβαρό νόσημα πλην όμως συνοικούν με άτομα, τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σχετικά με τη λοίμωξη COVID - 19, γίνεται ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση ειδικής επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενης από τα πέντε (5) κάτωθι αναφερόμενα μέλη και τους αντίστοιχους αναπληρωματικούς αυτών. Οι ανωτέρω μαθητές/τριες μετά την απόφαση της παραπάνω Επιτροπής δύνανται να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις.».
  • Το άρθρο 3 της υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05-02-2021 κοινής απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων ενημερώνουν τους μαθητές/τριες της παρ. α του άρθρου 1 για τη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι την έκδοση της απόφασης της παραπάνω επιστημονικής Επιτροπής. Οι γονείς/κηδεμόνες και οι συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού ευθέως ή εκ πλαγίου των μαθητών/τριών και στην περίπτωση που οι μαθητές/ τριες είναι ενήλικοι, υποβάλλουν στη διεύθυνση της οικείας σχολικής μονάδας, με κάθε πρόσφορο μέσο, αίτηση - υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 περί δικαιολόγησης των απουσιών κατά το δεύτερο τετράμηνο λόγω συνοικήσεως με άτομο ή άτομα που πάσχει/ουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως τούτα περιγράφονται, όχι περιοριστικά, στο άρθρο 2. Μαζί με την ως άνω αίτηση - υπεύθυνη δήλωση οι παραπάνω ενδιαφερόμενοι/ες προσκομίζουν σε σφραγισμένο φάκελο το σύνολο των δικαιολογητικών που έχουν εκδοθεί από δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας που αποδεικνύουν ότι το συνοικούν με αυτούς πρόσωπο πάσχει από σοβαρό ή σοβαρά υποκείμενα νοσήματα του άρθρου 2. Παράλληλα, προσκομίζεται εκ μέρους των συνοικούντων προσώπων υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, δια της οποίας δηλώνουν ότι επιθυμούν η Επιτροπή του άρθρου 1 να προβεί στην επεξεργασία των φακέλων τους για τους σκοπούς που αναφέρονται στην περ. α του άρθρου 1. Για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ειδικών κατηγοριών οι παραπάνω φάκελοι με τα δικαιολογητικά αποστέλλονται σφραγισμένοι και χωρίς καθυστέρηση στην Επιτροπή του άρθρου 1, με ευθύνη του/της Διευθυντή/τριας της οικείας σχολικής μονάδας, μέσω της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Για όσους εκ των ανωτέρω έχουν υποβληθεί δικαιολογητικά για τις απουσίες του πρώτου τετραμήνου και δεν έχει επέλθει μεταβολή στην κατάσταση της υγείας των συνοικούντων ατόμων, δεν απαιτείται η επανυποβολή δικαιολογητικών». 3. Στην υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05-02-2021 κοινή απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας προστίθεται άρθρο 5 ως εξής: «Άρθρο 5 Οι μαθητές/τριες, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων της προαναφερθείσας Επιτροπής, εντάσσονται υποχρεωτικά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενώ όσοι/ όσες μαθητές/μαθήτριες έχουν ενταχθεί ήδη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/05.02.2021 (Β΄ 455) κοινής απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας, συνεχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης κατά τις κείμενες διατάξεις.». Κατά τα λοιπά ισχύει η υπό στοιχεία 14109/ΓΔ4/ 05-02-2021 (Β΄ 455) κοινή απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Υγείας.

Η νέα ΚΥΑ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ