Νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ: Τι αλλάζει για το δημόσιο πανεπιστήμιο -Όφελος πάνω από 1 δισ. - iefimerida.gr

Νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ: Τι αλλάζει για το δημόσιο πανεπιστήμιο -Όφελος πάνω από 1 δισ.

Μεταρρυθμίσεις και διεθνείς έπαινοι για την Οικονομία φέρνουν χαμόγελα στην κυβέρνηση
Μεταρρυθμίσεις και διεθνείς έπαινοι για την Οικονομία φέρνουν χαμόγελα στην κυβέρνηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη. Επίσης, αναφέρονται αναλυτικά οι αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στην παρουσίαση του νομοσχεδίου περιγράφονται οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στην τριτοβάθμια παιδεία, με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την αναβάθμιση των δημοσίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», τι αλλάζει στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ειδικότερα, αναφέρεται ο όρος «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο», ο οποίος περιγράφει τη διπλή «απελευθέρωση» που επιδιώκει η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια της χώρας, με ενίσχυση και περισσότερη αυτονομία για τα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα και με αποδέσμευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο, που κρίνεται πλέον ως αναχρονιστικό.

Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο, έρχονται πολλές αλλαγές στο δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως: η διευκόλυνση της ίδρυσης τμημάτων για ένα πανεπιστήμιο και η θέσπιση μηχανισμού για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών. Με τις αλλαγές του νομοσχεδίου, η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απαλλάσσεται από τη γραφειοκρατία που στέκεται εμπόδιο στους καθηγητές και τους φοιτητές.

Ποια είναι τα οφέλη των αλλαγών στο δημόσιο πανεπιστήμιο

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια θα δουν πολλά οφέλη με τις αλλαγές αυτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτα από όλα οι ακαδημαϊκοί αποδεσμεύονται από τη γραφειοκρατία και μπορούν να αφιερώσουν πλέον τον χρόνο τους στη βασική τους προτεραιότητα, που είναι η διδασκαλία και η πρόοδος των φοιτητών.

Τα κονδύλια για έρευνα και λειτουργία του πανεπιστημίου θα εκταμιεύονται πολύ πιο γρήγορα, προς όφελος των φοιτητών.

Εξάλλου, η διεθνοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων και η ώσμωσή τους με τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα θα ενισχύσουν τη θέση τους στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Επίσης, το δημόσιο πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί αθροιστικά με περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ για κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών.

Απαντώντας στο αν τα ξένα πανεπιστήμια οδηγήσουν σε υποβάθμιση τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας, το υπουργείο απαντά ότι «τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας μόνο να κερδίσουν μπορούν». Παντού η συνύπαρξη δημόσιων και μη κρατικών πανεπιστημίων ωφελεί και τα δημόσια και αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες και ενισχύει τον ανταγωνισμό. Σε πολλές χώρες άλλωστε η ίδρυση ή η περαιτέρω ανάπτυξη μη κρατικών πανεπιστημίων συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση τόσο της πρόσβασης των παιδιών των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών στην ανώτατη εκπαίδευση όσο και της κοινωνικής κινητικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ