«Thessaloniki Wine Spirits Trophy»: Aνοιχτή-ελεύθερη γευστική δοκιμή κρασιών και αποσταγμάτων που βραβεύτηκαν - iefimerida.gr

«Thessaloniki Wine Spirits Trophy»: Aνοιχτή-ελεύθερη γευστική δοκιμή κρασιών και αποσταγμάτων που βραβεύτηκαν

Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»
Γευστικό ταξίδι στα «χρυσά» του διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το να διαλέξεις ανάμεσα σε περισσότερα από 1000 δείγματα τα κρασιά που αξίζουν το χρυσό βραβείο σε έναν διαγωνισμό οίνου, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι κριτές σε καθένα από τα τραπέζια τυφλής γευσιγνωσίας θα δοκιμάσουν περίπου 70 κρασιά, προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά που ξεχωρίζουν σε κάθε κατηγορία (ερυθρό, λευκό, ροζέ, αφρώδες, επιδόρπιο, ρετσίνα). Το να διαλέξουν, όμως, τα καλύτερα των καλύτερων και ιδίως το «νούμερο ένα» κρασί του διαγωνισμού ανάμεσα στα χρυσά όλων των κατηγοριών είναι ακόμη δυσκολότερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δοκιμές βραβευμένων κρασιών στο «The Wine Hub»

Η ολομέλεια των 30 κριτών θα αναζητήσει κάθε χρόνο «…το χρυσό των χρυσών και θα ψηφίσει διά ανατάσεως της χειρός, σε μια διαδικασία που έχει συγκίνηση, αλλά και ανατροπές», όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Ανθίδου, διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», που διοργανώνει κάθε χρόνο τον διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy».

Την επόμενη Τετάρτη 16 Ιουλίου, οι οινόφιλοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα χρυσά κρασιά και αποστάγματα του 25ου διαγωνισμού «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy», χωρίς να έχουν …την ευθύνη να διαλέξουν, παρά μόνο τη χαρά να αποφασίσουν ποιο τους αρέσει περισσότερο, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής-ελεύθερης γευστικής δοκιμής («walk around testing»).

Στη γευστική δοκιμή, που θα αρχίσει στις 8 το βράδυ, στον χώρο «The Wine Hub», θα συμμετέχουν: πρώτον, το χρυσό των χρυσών, το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού, που φέτος ήταν ο «Όβηλος Ερυθρός 2020» του Κτήματος Βιβλία Χώρα.

Δεύτερον, οι καλύτεροι οίνοι στις κατηγορίες λευκός, ροζέ, ερυθρός, επιδόρπιος, αφρώδης, ρετσίνα. Τρίτον, το καλύτερο απόσταγμα (ούζο και τζιν).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέταρτον, οι καλύτεροι οίνοι με τις υψηλότερες διακρίσεις ανά ποικιλία, από επτά γηγενείς ποικιλίες της Ελλάδας και της Κύπρου και, πέμπτον, το καλύτερο βιολογικό κρασί.

Οπως διευκρινίζει η κα Ανθίδου, τη βαθμολογία για τα καλύτερα κρασιά ανά κατηγορία, καθώς και για τον «Καλύτερο Οίνο του Διαγωνισμού», απέδωσε η ολομέλεια των κριτών, οι οποίοι είναι διεθνώς αναγνωρισμένοι γευσιγνώστες με τίτλους Master of Wine, Master Sommelier, DipWSET, οινολόγους, sommeliers και δημοσιογράφους οίνου.

Στη φετινή ολομέλεια μετείχαν, μάλιστα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου των Masters of Wine, Ροντ Σμιθ, με τον οποίο το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε συνομιλήσει τον περασμένο Μάρτιο για την προοπτική του ελληνικού κρασιού (https://www.amna.gr/home/article/889126/Ront-Smith-Na-eiste-polu-uperifanoi-gia-ta-ellinika-krasia---O-kosmos-den-chreiazetai-ena-akoma-Cabernet-Sauvingon) και ο Ρόναν Σέιμπερν, διευθύνων σύμβουλος του Court of Master Sommeliers, ο οποίος έχει προωθήσει τα ελληνικά κρασιά μεταξύ άλλων στα βραβευμένα με αστέρια Μισελέν εστιατόρια του διάσημου σεφ Γκόρτον Ράμσεϊ (https://www.amna.gr/home/article/887712/-Ronan-Seimpern-CEO--Court-of-Master-Sommeliers--Europe-I-Ellada-diathetei-pagkosmias-klasis-poikilies-stafulion).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε αυτόν τον επίζηλο τίτλο. Οι συμμετέχοντες στη γευσιγνωσία θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα εξής κρασιά και αποστάγματα: Όβηλος Ερυθρός 2020/ Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε., Νυχτέρι Σαντορίνη 2022/ Κάναβα Χρυσού - Τσέλεπος, Π.Ο.Π. Σαντορίνη (καλύτερο λευκό της ποικιλίας Ασύρτικο), Vera Rosa 2024/ Οινοποιείο Στραταριδάκη, Π.Γ.Ε. Κρήτη (καλύτερος ροζέ), Samos Anthemis 2019/ Ε.Ο.Σ. Σάμου, Π.Ο.Π. Σάμος (καλύτερος επιδόρπιος οίνος), Φύσης Γήμορο 2023/Οινοποιία Κήτας Βασίλειος (καλύτερος οίνος στην κατηγορία αφρώδης/ημιαφρώδης), Vosporos Canteen 202/ Georgiadis Canteen, Ονομασία κατά παράδοση (καλύτερη ρετσίνα), Fikardos Ξυνιστέρι 2024/ Fikardos Winery, Π.Γ.Ε. Πάφος (ειδική διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Ξυνιστέρι), Ξινόμαυρο 2021/Αμπελώνας Καμκούτη, Π.Γ.Ε. Βελβεντό (ειδική διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Ξινόμαυρο), Ανοιχτό Βιβλίο 2023/ Οινοποιείο Ασκήτογλου Ιωάννης, Π.Γ.Ε. Αττική (ειδική διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Σαββατιανό), Μηδέν Άγαν 2022/ Οινοποιία Παπαντώνη, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος (ειδική διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Αγιωργίτικο), Μαλαγουζιά Konstantara 2024/ Konstantara Wines, Π.Γ.Ε. Χαλκιδική (ειδική διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά και στην κατηγορία βιολογικός οίνος), Blanc de Gris 2024/ Κτήμα Τσέλεπου, Π.Γ.Ε. Αρκαδία και Gris de Nuit 2024 (ειδική διάκριση σε ξηρό μονοποικιλιακό οίνο, από την ποικιλία Μοσχοφίλερο), τσίπουρο Stalia-stalia Single Barrel/ Οινοποιία Κοτρότσος, Βρυσσάς Ούζο/Ποτοποιία - Αποσταγματοποιία Βρυσσάς και Merlin London Dry Gin 2024/ Λάζαρης Ποτοποιία. Η τιμή εισόδου στην εκδήλωση είναι 10 ευρώ.

*Τις φωγραφίες παραχώρησε η «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ