Άνοιγμα σχολείων: Την Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής -Ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα από Πλεύρη-Κεραμέως - iefimerida.gr

Άνοιγμα σχολείων: Την Τρίτη η συνεδρίαση της Επιτροπής -Ανακοινώσεις μέσα στην ημέρα από Πλεύρη-Κεραμέως

μαθήτριες σε προσευχή στο σχολείο τους
Μαθητές στην αυλή του σχολείου/ Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεδριάζει την Τρίτη (4/1) στις 14:00 η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τα σχολεία.

Σκοπός να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία, με αλλαγές στα πρωτόκολλα

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η βούληση και η αρχική θέση είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Το θέμα απασχόλησε και την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Παιδείας κυριαρχεί η άποψη ότι τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα στα σχολεία, καθώς υποβάλλονται σε τεστ, παρά στα σπίτια, όπου πολλές φορές δεν συμβαίνει αυτό.

Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να μη χρειαστεί οι μαθητές να επανέλθουν στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, για λόγους που έχουν να κάνουν με τις επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση και ομαλή ανάπτυξη των μαθητών αλλά και στη λειτουργία εν γένει των δομών της κοινωνίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση άλλωστε έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η λειτουργία των σχολείων έχει κριθεί μέχρι τώρα ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς τα κρούσματα, όπου σημειώθηκαν, κατάφεραν να περιοριστούν και οι μαθητές δεν έχασαν τα μαθήματά τους.

Οι αλλαγές στα πρωτόκολλα

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δύο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται -του γνωστού 50% συν 1- για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος. Ειδικά το τελευταίο κρίνεται απαραίτητο λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της «Όμικρον» και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων.

Τέλος, το μόνο σίγουρο είναι, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν κάτω από το προηγούμενο καθεστώς, καθώς θα είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσουν εξαιτίας της μεγάλης μολυσματικότητας και διασποράς του ιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδωνις: Κλειστά σχολεία σημαίνει αναστάτωση στην οικονομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τα σχολεία, σημείωσε πως ως πατέρας και όχι ως υπουργός, καθώς δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, λέει ότι «δεν μου αρέσουν τα κλειστά σχολεία. Στον μικρό μου γιο η τηλεκπαίδευση βοήθησε λίγο, αλλά όχι τελείως, ενώ ο άλλος μου γιος, που είναι στην ηλικία της προετοιμασίας να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έχει απορρυθμιστεί τελείως. Ως υπουργός Ανάπτυξης, λέω ότι κλειστά σχολεία σημαίνουν αναστάτωση στην οικονομία, αλλά εάν οι επιστήμονες πουν άλλα, θα το δούμε».

Παγώνη: Δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Τα σενάρια στην επιτροπή των ειδικών

Όπως έγραφε το iefimerida.gr νωρίτερα, στην επιτροπή των ειδικών έχουν πέσει δύο σενάρια:

Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου και, δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κάνει λόγο για κρίσιμη απόφαση και τονίζει ότι καθένα από τα παραπάνω πιθανά σενάρια έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία.

«Θα συζητήσουμε το θέμα εκτενώς και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο, πολύ πιο μολυσματικό στέλεχος που έχει οδηγήσει σε έξαρση της πανδημίας. Ενδεχομένως, το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει πολύ ικανοποιητικά, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ως προς το υγειονομικό πρωτόκολλο για να δούμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορούν τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια ή αν χρειάζεται να δοθεί μια μικρή παράταση μιας ή δυο εβδομάδων», τονίζει ο κ. Παρασκευής. 

Βασιλακόπουλος: Αντί για τους μαθητές, να κάτσουν σπίτι οι ξεροκέφαλοι ανεμβολίαστοι

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο iefimerida o καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Οπως σημείωσε, «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, όπως εγώ το δικό μου, και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

«Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν. Αρχικά, τα παιδιά στο σχολείο προσέρχονται με μάσκες. Οι δάσκαλοι επιτηρούν τα μέτρα και την εφαρμογή τους. Αν δεν πάνε στο σχολείο, θα κοινωνικοποιηθούν εκτός σχολείου, όπου δεν υπάρχει προσοχή και υπάρχει λιγότερη χρήση μάσκας. Επιπρόσθετα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης για τα παιδιά είναι πολύ μικρός, ενώ η διατήρηση της διά ζώσης εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους αλλά και για τη σωστή κοινωνικοποίησή τους και για την ψυχολογία τους», μας είπε χαρακτηριστικά ο έμπειρος γιατρός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής επισήμανε πως, αντί να περιοριστούν τα παιδιά, πρέπει να περιοριστούν όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο:  Η λύση δεν είναι να κλείσουμε τα σχολεία για να προστατεύσουμε τους ξεροκέφαλους ανεμβολίαστους, αλλά να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να πηγαίνουν στο σχολείο με απόλυτη ασφάλεια. Αντί να περιοριστούν στο σπίτι, να περιοριστούν σπίτι τους για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ξεροκέφαλοι συμπολίτες μας. Και έτσι να αναγκαστούν να κάνουν το μοναδικό σωστό βήμα, που είναι ο εμβολιασμός τους το ταχύτερο δυνατόν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ