Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτό από την Αθήνα -«Σαν σκηνικό από τον Άρη, την κατάπιε η σκόνη από τη Σαχάρα» - iefimerida.gr

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτό από την Αθήνα -«Σαν σκηνικό από τον Άρη, την κατάπιε η σκόνη από τη Σαχάρα»

Αφρικανική σκόνη πάνω από την Αθήνα
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι χθεσινές εικόνες «Αποκάλυψης» του αθηναϊκού ουρανού, ο οποίος κατακλύστηκε από την αφρικανική σκόνη, που παραμένει μέχρι και σήμερα στην πρωτεύουσα.

Ενώ παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες και σήμερα οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, μετά από μια φάση κορύφωσης το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενήσει σήμερα.

Ο διεθνής Τύπος παρακολούθησε το σπάνιο φαινόμενο και η επέλαση της αφρικανικής σκόνης έγινε είδηση σε πολλά ειδησεογραφικά Μέσα, που παρομοίασαν τις εικόνες με σκηνικά από άλλον πλανήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα διάσημα ορόσημα της πόλης μοιάζουν περισσότερο με σκηνές από τον Άρη»

Η βρετανική Daily Mail έγραψε ότι τα αξιοθέατα της Αθήνας μοιάζουν περισσότερο με σκηνικά από τον Άρη.

«Η σκόνη από την έρημο Σαχάρα έβαλε χθες την Αθήνα σε πορτοκαλί χρώμα, καθώς τα σύννεφα που έπνεαν από τη Μεσόγειο Θάλασσα έκαναν τα διάσημα ορόσημα της πόλης να μοιάζουν περισσότερο με σκηνές από τον Άρη», ανέφερε το βρετανικό μέσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ορόσημα, όπως η Ακρόπολη, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο ναός του Απόλλωνα και ο λόφος των Τουρκοβουνίων, καθώς και το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, βάφτηκαν πορτοκαλί από τους ανέμους. Ωστόσο, το ''φίλτρο'' που μοιάζει με του Άρη θα είναι βραχύβιο, καθώς οι ουρανοί αναμένεται να καθαρίσουν μέχρι την Τετάρτη, αφού οι άνεμοι θα αλλάξουν», επισήμανε.

BFT MV: «Σύννεφο άμμου εισέβαλε στον ουρανό πάνω από την Αθήνα»

Το γαλλικό BFM TV επισήμανε ότι η «Αθήνα και η Νότια Ελλάδα βυθίστηκαν σε μια σχεδόν αρειανή ατμόσφαιρα».

To γαλλικό μέσο μετέφερε τις δηλώσεις του Κώστα Λαγουβάρδου, διευθυντή μετεωρολογικής έρευνας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, σχετικά με το φαινόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του από το 2018», δήλωσε ο Κώστας Λαγουβάρδος, προσθέτοντας: «Πρόκειται για το σοβαρότερο επεισόδιο συγκεντρωμένης σκόνης και άμμου που μεταφέρεται από τη Σαχάρα από τις 21 και 22 Μαρτίου 2018, όταν πυκνά σύννεφα εισέβαλαν κυρίως στην Κρήτη».

Guardian: «Η Αθήνα κατακλύζεται από πορτοκαλί ομίχλη»

Με τον παραπάνω τίτλο, η βρετανική Guardian μίλησε για «καταιγίδα σκόνης της Σαχάρας στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές προειδοποιούν πως οι συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να μειώσουν το ηλιακό φως και την ορατότητα, ενώ τα αυξανόμενα επίπεδα των λεπτών σωματιδίων ρύπανσης ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

«Σύννεφα σκόνης που μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα κάλυψαν την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις την Τρίτη, ένα από τα χειρότερα τέτοια επεισόδια που έχουν πλήξει τη χώρα από το 2018, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι», έγραψε η βρετανική εφημερίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ επισήμανε ότι «η Ελλάδα είχε ήδη πληγεί από τα σύννεφα σκόνης της Σαχάρας στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, τα οποία έπνιξαν επίσης τμήματα της Ελβετίας και της Νότιας Γαλλίας».

«Η Σαχάρα απελευθερώνει 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ορυκτής σκόνης ετησίως. Ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια επιστρέφουν γρήγορα στη γη, τα μικρότερα μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας ενδεχομένως σε όλη την Ευρώπη».

CNN: «Η Αθήνα γίνεται πορτοκαλί, το Ελσίνκι λευκό, καθώς ο καιρός στην Ευρώπη κάνει την έκπληξη»

Μια κίτρινη-πορτοκαλί ομίχλη σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει καλύψει τμήματα της Ελλάδας, αναγκάζοντας τις Αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την υγεία και δημιουργώντας θεαματικά σκηνικά, έγραψε το αμερικανικό CNN.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ελληνική μετεωρολογική υπηρεσία δήλωσε ότι οι καιρικές συνθήκες την Τρίτη ευνόησαν την κίνηση της σκόνης από την Αφρική, κι αυτό εμφανίστηκε σε "αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα", ιδιαίτερα στα νότια της χώρας» , επεσήμανε το αμερικανικό μέσο.

Επίσης, πρόσθεσε τη σχετική ανακοίνωση της NASA, στην οποία ανέφερε ότι «ένα σύστημα χαμηλής πίεσης πάνω από τη Βόρεια Αφρική παρέσυρε σκόνη πάνω από την Κύπρο αρκετές φορές στα μέσα Απριλίου, "σκοτεινιάζοντας τον ουρανό και ρίχνοντας την ποιότητα του αέρα"», ανέφερε η NASA την Τρίτη.

«Μια εικόνα από τον δορυφόρο Terra της NASA έδειξε "ένα πέπλο μαυρίλας" πάνω από την Κύπρο στις 22 Απριλίου. Η σκόνη αναμενόταν να συνεχίσει να διασχίζει τη Μεσόγειο, επηρεάζοντας τόσο την Κύπρο όσο και την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η NASA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ABC: «Αρειανός ουρανός πάνω από την Αθήνα»

Και το αμερικανικό δίκτυο ABC μίλησε για «αρειανό ουρανό» πάνω από την Αθήνα.

«Ο ουρανός πάνω από τη Νότια Ελλάδα έχει αποκτήσει πορτοκαλί απόχρωση, καθώς τα σύννεφα σκόνης που μεταφέρθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα από τη Βόρεια Αφρική "καταπλάκωσαν" την Ακρόπολη και άλλα ορόσημα της Αθήνας».

Πρόσθεσε ότι «οι ισχυροί νότιοι άνεμοι των τελευταίων ημερών έχουν επίσης αναζωπυρώσει τις πρώιμες πυρκαγιές που εκδηλώνονται εκτός εποχής στα νότια της χώρας».

«Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι συνολικά 25 πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες. Τρία άτομα συνελήφθησαν στο νησί-θέρετρο του Αιγαίου, την Πάρο, ως ύποπτοι για την κατά λάθος έναρξη πυρκαγιάς σε θάμνους τη Δευτέρα, πρόσθεσε. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί και η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα».

«Μια άλλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στην Κρήτη κοντά σε ναυτική βάση, τέθηκε υπό έλεγχο την Τρίτη», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ