fbpx Αυτό το σπίτι στη Σαντορίνη μοιάζει με σύγχρονο μίνιμαλ «κάστρο» -Μια εντυπωσιακή κατοικία [εικόνες] | DESIGN | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
DESIGN
ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Αυτό το σπίτι στη Σαντορίνη μοιάζει με σύγχρονο μίνιμαλ «κάστρο» -Μια εντυπωσιακή κατοικία [εικόνες]

κατοικία στη σταντορίνη
14|10|2020 | 15:55
Αυθεντική πολυτέλεια και κυκλαδίτικος μινιμαλισμός / Φωτογραφία: Instagram

Μπορεί τα λευκά κυκλαδίτικα σπίτια να έχουν τη δική τους ανεπανάληπτη γοητεία, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, συνιστούν «κοσμήματα» αρχιτεκτονικής και εντυπωσιάζουν. Όπως αυτή η μοναδική κατοικία στην περιοχή Πύργος της Σαντορίνης, από τους Kapsimalis Architects.

To σπίτι αυτό, όπου η παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική συνδυάστηκε άψογα με την ενετική κουλτούρα και τις γήινες αποχρώσεις, αποτελείται από θολωτές σκεπές, μικρά μπαλκόνια και παράθυρα και παράγωνες επιφάνειες, ενώ περιβάλλεται από αμπελώνες και έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η γωνιακή, προβολική του μορφή έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει ένα βραχώδες εξάρτημα και τις οχυρώσεις των παλαιών κάστρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί σήμερα τα Φηρά και η Οία να αποτελούν κέντρα της Σαντορίνης, όμως παλαιότερα ο Πύργος ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.

«Όλα τα κομμάτια της αρχιτεκτονικής ιστορίας του νησιού, είναι διακριτικά συνδυασμένα και ενσωματωμένα στη μονολιθική αυτή κατοικία», δηλώνουν οι Kapsimalis Architects στο Dezeen, ένα από πιο γνωστά και έγκυρα διεθνούς εμβέλειας περιοδικά -και όχι μόνο- στον χώρο της αρχιτεκτονικής και του design.

Kαι μπορεί να είναι μια ενιαία κατοικία, όμως μπορεί εύκολα να χωριστεί σε τρεις αυτόνομες, εάν είναι απαραίτητο, η καθεμία με τον δικό της, ιδιωτικό, εξωτερικό χώρο.

View this post on Instagram

Summer Residence by Kapsimalis Architects in Pyrgos, Santorini, Greece, 2018 Architects tell the project. "The summer residence is located on the outskirts of the traditional village of Pyrgos in Santorini. The building is placed on a mild sloping plot surrounded by vineyards and facing the southwest part of the island and the Aegean sea. The main idea of the design was the the formation of an artificial monolithic rock, diligently standing on a random spot of the landscape, eroded by the time and natural elements. The building is the result of the subtraction of mass from that conceivable solid form. Parts of the remaining mass turn in different angles of orientation, elsewhere are split, leaving semi-open and outdoor passages between them. Fragments of the monolithic synthesis are placed as tracings like the retaining walls of the exterior planted yards. The architectural form of the residence has also references from the traditional Santorinian vaulted roofs, the old fortification towers outside the old castles of the island and the metallic cantilevers used in the old pumice quarries, all pieces of the architectural history of the island, subtly combined and embedded in the monolithic structure." Photographs by Giorgos Sfakianakis #architecture #architect #interior #interiordesign #landscape #landscapearchitecture #dezeen #archdaily #designmilk #designboom #archilovers #facadelovers #facade #facadeideas #facadedesign #concretefacade #concrete #design #building #detail #houseideas #housedesign #houseplans #house #photography #photograph #santorini #Greece #kapsimalisarchitects #villagehouse

A post shared by Space & Spaces (@spaceandspaces) on

Διαμορφωμένο σε δύο ορόφους, το ισόγειο διαθέτει την κύρια κουζίνα, το σαλόνι και το ένα υπνοδωμάτιο. Κάτω από μια θολωτή οροφή υπάρχει επίσης ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο με τη δική του μικρή κουζίνα.

Στον επάνω όροφο, της κύριας κατοικίας, βρίσκονται άλλα τρία υπνοδωμάτια και μία ακόμη μικρή κουζίνα, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος βρίσκεται στο υπόγειο.

Η μεγάλη πισίνα σε ακανόνιστο σχήμα καθώς και το μονολιθικό σκυρόδεμα αποτελούν το κύριο πλαίσιο του σπιτιού, με λείες και στρογγυλεμένες επιφάνειες, που θυμίζουν τις θολωτές στέγες της Σαντορίνης.

Αντί για το συνηθισμένο ασβεστωμένο φινίρισμα, χρησιμοποιήθηκε μια γήινη απόχρωση στο εξωτερικό του σπιτιού, ενώ μια ξύλινη πέργκολα με ένα υπαίθριο τραπέζι φαγητού δεσπόζει σε ένα από τα αίθρια της κατοικίας, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες.

Λευκός σοβάς καλύπτει τους εσωτερικούς τοίχους και τις επιφάνειες, με έπιπλα σε ταιριαστό χρώμα ή γκρι αντίθεση, καθώς επίσης πέτρα και φυσικό ξύλο επιλέχθηκαν για να δώσουν την αίσθηση ότι το σπίτι είναι συνέχεια και μέρος του φυσικού αυτού τοπίου στον Πύργο της Σαντορίνης.

Μεσογειακά φυτά, όπως ο κάκτος και η ελιά, αναπτύσσονται στον κήπο και στις βεράντες, που ολοκληρώνουν το ξεχωριστό αυτό σκηνικό στο γήινο περιβάλλον.

Δείτε φωτογραφίες της μοναδικής αυτής κατοικίας στον Πύργο της Σαντορίνης:

H θολωτή σκεπή ξεχωρίζει στο ένα από τα τρία κτίρια του συγκροτήματος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ