Μια γυάλινη βίλα στην Κέρκυρα με πισίνα που αιωρείται και διάτρητη στέγη για να περνούν από μέσα τα ελαιόδεντρα - iefimerida.gr

Μια γυάλινη βίλα στην Κέρκυρα με πισίνα που αιωρείται και διάτρητη στέγη για να περνούν από μέσα τα ελαιόδεντρα

Κατοικία design βίλα δεντρα ελαιώνας Κέρκυρα
Η βίλα «House H» στην Κέρκυρα σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota Architects έτσι ώστε να μη διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον / Φωτογραφίες: Julia Klimi
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Η super design αυτή κατοικία στην Κέρκυρα, την οποία σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota Architects, αποτελεί το υπόδειγμα για το πώς ο άνθρωπος μπορεί να κατοικήσει μέσα σε έναν ελαιώνα με το ελάχιστο αποτύπωμα στο έδαφος και στη φύση.

Στην καρδιά μιας κατάφυτης πλαγιάς, σε έναν επικλινή ελαιώνα με ψηλές άγριες ελιές, έχει χτιστεί μια μοναδικής αισθητικής μοντέρνα εξοχική κατοικία που παραδίδει μαθήματα τόσο μινιμαλιστικού σχεδιασμού, αλλά και οικολογικής ευαισθησίας. Ο έξυπνος σχεδιασμός της μονώροφης κατοικίας, που υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Stephan Buerger και Δήμητρα Κατσώτα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Buerger Katsota Architects, έγινε έτσι ώστε να μη χρειαστεί να κοπούν οι ψηλές άγριες ελιές που υπήρχαν στο κέντρο του οικοπέδου και δεν επέτρεπαν τη συμβατικού τύπου οικοδόμηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μισή πισίνα αιωρείται πάνω από την πλαγιά / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η μισή πισίνα αιωρείται πάνω από την πλαγιά / Φωτογραφία: Julia Klimi

Έτσι, μελετώντας προσεκτικά και με σεβασμό τις ιδιαιτερότητες του εδάφους και στρέφοντας με φροντίδα την προσοχή τους στην αρμονία του φυσικού περιβάλλοντος, οι δύο δημιουργοί, με την ομάδα τους, κατέφυγαν στη σοφή λύση ενός διάτρητου στεγάστρου που θα επέτρεπε στα ψηλά δέντρα να διαπερνούν το οίκημα, απολαμβάνοντας το φυσικό φως πάνω από την οροφή.

Η μονώροφη κατοικία λόγω υψομετρικής διαφοράς εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η μονώροφη κατοικία λόγω υψομετρικής διαφοράς εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον / Φωτογραφία: Julia Klimi

Μέσα σε έναν πανέμορφο ελαιώνα

Η κατοικία, με το όνομα «House Η», βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Κέρκυρας, σε ένα επικλινές οικόπεδο που καταλήγει στη θάλασσα, διαθέτοντας μάλιστα ιδιωτική πρόσβαση στην παραλία. Βραχώδεις σχηματισμοί συνθέτουν το φυσικό τοπίο, το οποίο είναι κατάφυτο με ελαιόδεντρα κυρίως και μεσογειακούς θάμνους χαμηλής βλάστησης. Ο απαράμιλλης ομορφιάς ελαιώνας που περιτριγυρίζει τη βίλα έχει μια μοναδική θέα προς το Ιόνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το φυσικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται η βίλα «House H»  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Το φυσικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται η βίλα «House H» / Φωτογραφία: Julia Klimi

Αυτό το αρμονικό περιβάλλον δεν ήθελαν τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι αρχιτέκτονες να διαταραχθεί από ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που θα επέβαλλε τον όγκο του στη φύση. Η μελέτη στην οποία προχώρησαν προέβλεπε οι πανύψηλες αγριελιές όχι απλώς να διατηρηθούν, αλλά να γίνουν οι πρωταγωνίστριες στον σχεδιασμό. Έτσι, η κατοικία σχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να έρθει και να αγκαλιάσει τα δέντρα, αξιοποιώντας μάλιστα τις φυσικές τους ιδιότητες για τη δημιουργία βιώσιμων χώρων με φυσική σκιά και δροσιά.

Η οροφή και το στέγαστρο της πισίνας έχουν προκατασκευαστεί στο εργοτάξιο  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η οροφή και το στέγαστρο της πισίνας έχουν προκατασκευαστεί στο εργοτάξιο / Φωτογραφία: Julia Klimi

«Στόχος της μελέτης ήταν η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τοπίου μέσω της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης στο ανάγλυφο και στη βλάστηση. Οι φυλλωσιές των δένδρων και ένα εν προβόλω παραβολικό σε κάτοψη στέγαστρο λειτουργούν ως κλιματικός μετατροπέας, προσφέροντας άνετους, προστατευμένους χώρους για ολοήμερη υπαίθρια χρήση», εξηγεί η ομάδα των Buerger Katsota Architects.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κορμοί των δέντρων περνούν μέσα από το στέγαστρο  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Οι κορμοί των δέντρων περνούν μέσα από το στέγαστρο / Φωτογραφία: Julia Klimi

Ο σχεδιασμός και η έξυπνη προκατασκευή στο εργοτάξιο

Τέσσερις ελεύθερα τοποθετημένοι όγκοι φιλοξενούν τα ιδιωτικά τμήματα της κατοικίας, τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Ενδιάμεσα σε αυτά, οι ζώνες που δημιουργούνται χρησιμοποιούνται ως κοινόχρηστες, με μεγάλα υαλοστάσια που όταν ανοίγουν, τα όρια των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καταργούνται.

Η πλαϊνή όψη της hi-tech βίλας με τον λιτό σχεδιασμό   / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η πλαϊνή όψη της hi-tech βίλας με τον λιτό σχεδιασμό / Φωτογραφία: Julia Klimi

Κάθετα προς την κατοικία δεσπόζει μια πισίνα συνολικού μήκους 18 μέτρων, εκ των οποίων τα 9 μέτρα αιωρούνται πάνω από το τοπίο και ευθυγραμμίζονται με τον ορίζοντα του Ιονίου Πελάγους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κορμοί των άγριων ελιών περνούν από το διάτρητο στέγαστρο  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Οι κορμοί των άγριων ελιών περνούν από το διάτρητο στέγαστρο / Φωτογραφία: Julia Klimi

«Η κατοικία τοποθετείται πάνω σε σκυρόδετη βάση που στεγάζει εγκαταστάσεις, χώρο αποθήκευσης και κολυμβητική δεξαμενή. Οι τοίχοι, η στέγη και το στέγαστρο της μονώροφης κατοικίας είναι από προκατασκευασμένη αντικολλητή ξυλεία [CLT] διασφαλίζοντας γρήγορη παρασκευή και συναρμολόγηση στο εργοτάξιο. Ο άρτιος σχεδιασμός σε συνάρτηση με την πρωτοποριακή φιλοσοφία κατασκευής επέτρεψαν τη δημιουργία μιας πρωτοτυπικής κατοικίας πλήρως εναρμονισμένης στο περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση και κυρίως με τον μικρότερο δυνατό όγκο προσαρμοσμένο στον κάναβο του ελαιώνα και την κλίμακα του τοπίου», εξηγεί η ομάδα των Buerger Katsota Architects.

Η μοναδική θέα του Ιονίου Πελάγους / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η μοναδική θέα του Ιονίου Πελάγους / Φωτογραφία: Julia Klimi

Ο αρχιτέκτονας Stephan Buerger μιλάει στο iefimerida

Ο co-founder του αρχιτεκτονικού γραφείου Buerger Katsota Architects, με αφορμή το πρότζεκτ «House H» στην Κέρκυρα, μίλησε στο iefimerida για όλα: για το αρχιτεκτονικό μέλλον της Αθήνας, για το σημερινό της επίπεδο, αλλά και για τα τέσσερα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν ριζικά και άμεσα την εικόνα της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σαλόνι ενώνεται με τους εξωτερικούς χώρους όταν ανοίγουν οι μεγάλες πόρτες  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Το σαλόνι ενώνεται με τους εξωτερικούς χώρους όταν ανοίγουν οι μεγάλες πόρτες / Φωτογραφία: Julia Klimi

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό της κατοικίας «House H» στην Κέρκυρα; Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αλλά και οι δυσκολίες στην κατασκευή της, λόγω της ιδιαίτερης θέσης της; 

Στόχος μας ήταν η δημιουργία μιας μονώροφης κατοικίας με το ελάχιστο αποτύπωμα στο έδαφος και στη φύση. Πρόκειται για μια πρωτοτυπική κατασκευή που διήρκεσε μόλις δέκα μήνες και εξασφάλισε, πέρα από τη βιωσιμότητα, υψηλή ποιότητα, σε συνδυασμό με την υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα στις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες, σε μια τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα.

Τέχνη και φύση σε ανοιχτό διάλογο  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Τέχνη και φύση σε ανοιχτό διάλογο / Φωτογραφία: Julia Klimi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τη σκυρόδετη βάση και την πισίνα σε πρόβολο, προδιαγράφηκε μια προκατασκευασμένη ξύλινη κατασκευή από τοιχία σταυρωτής επικολλητής ξυλείας (Cross Laminated Timber - CLT) που παρέχουν έναν στιβαρό σκελετό. Σε συνδυασμό με την κατασκευή της ξύλινης στέγης από δοκούς επικαλυμμένης πολυστρωματικής ξυλείας (Glulam Beams - GL) δημιουργήθηκαν σημαντικοί πρόβολοι, άνετοι και προστατευμένοι υπαίθριοι χώροι, όπως και μεγάλα ανοίγματα πλάτους έως και 12 μ. στους χώρους διημέρευσης.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός δίνει αίγλη στο εσωτερικό της κατοικίας  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός δίνει αίγλη στο εσωτερικό της κατοικίας / Φωτογραφία: Julia Klimi

Έτσι, προκύπτει η κατοικία να ελίσσεται ανάμεσα από τους κορμούς των πέντε ελιών, που αποτελούν τα μοναδικά κατακόρυφα στοιχεία και γίνονται οι βασικοί «χαρακτήρες» του σπιτιού.

Άποψη ενός από τα υπνοδωμάτια της βίλας, που απολαμβάνει μοναδική θέα στο Ιόνιο  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Άποψη ενός από τα υπνοδωμάτια της βίλας, που απολαμβάνει μοναδική θέα στο Ιόνιο / Φωτογραφία: Julia Klimi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας και πώς θα περιγράφατε την αισθητική γραμμή που χαρακτηρίζει το γραφείο σας; 

Κάθε μας έργο ξεκινά από μια διαφορετική αφετηρία. Δεν πιστεύουμε σε προκατασκευασμένες προσεγγίσεις. Η έμπνευσή μας είναι η ανάγνωση του τόπου και των ιδιαίτερων συνθηκών του, προς μια εξατομικευμένη απάντηση στις απαιτήσεις των τελικών χρηστών. Πειραματιζόμαστε πολύ και καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού με διαφορετικά υλικά και τρόπους κατασκευής, επιδιώκοντας μια «ανάλαφρη» έκφραση, μια ανεπιτήδευτη χρήση του χώρου.

Το στέγαστρο της βίλας όπως το βλέπει κανείς κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Το στέγαστρο της βίλας όπως το βλέπει κανείς κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα / Φωτογραφία: Julia Klimi

Πώς σας φαίνεται από αρχιτεκτονικής άποψης η ανάπτυξη της Αθήνας; Σε τι επίπεδο είναι η αρχιτεκτονική στην Ελλάδα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό της Αθήνας και της ανάπτυξής της είναι ότι δεν ακολούθησε, ούτε ακολουθεί τα πρότυπα των κεντροευρωπαϊκών πόλεων. Αντιθέτως, εκτιμούμε πως η ανάπτυξή της είναι συγκρίσιμη με εκείνη των μεσανατολικών και ασιατικών πόλεων. Λόγω της κλίμακας των κτιριακών μονάδων, η αρχιτεκτονική της Αθήνας παρουσιάζει τυπικά χαρακτηριστικά αλλά παραμένει μοναδική και αυτοαναφορική. Συγκριτικά, η σύγχρονη αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, τα τελευταία μετά-την-κρίση χρόνια, έχει βελτιωθεί. Υπάρχουν πολύ αξιόλογα παραδείγματα κυρίως στον τομέα της ιδιωτικής κατοικίας και των σύγχρονων εργασιακών χώρων. Μακάρι στο άμεσο μέλλον να δούμε αντίστοιχα παραδείγματα δημόσιας αρχιτεκτονικής με κτίρια εκπαίδευσης και πολιτισμού, αλλά και στον δημόσιο χώρο.

Η άγρια ελιά διαπερνά ακόμα και την πισίνα  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η άγρια ελιά διαπερνά ακόμα και την πισίνα / Φωτογραφία: Julia Klimi

Ποιες σημαντικές αλλαγές εκτιμάτε ότι θα δούμε στο μέλλον στην Αθήνα; Πώς φαντάζεστε την πόλη σε 50 χρόνια από σήμερα;

Πέρα από την πρόκληση της βιωσιμότητας και την επιτακτική πλέον ανάγκη για αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της «πολυκατοικίας», τα ήδη δρομολογημένα έργα -η επέκταση του μετρό, η Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό και το Ελληνικό- αλλά και έργα όπως η μετεγκατάσταση του «κράτους» στην ΠΥΡΚΑΛ θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο είναι και το αντικείμενο μελέτης του ερευνητικού προγράμματος σπουδών «Retrieving Athens» της Δήμητρας Κατσώτα στην αρχιτεκτονική σχολή της Πάτρας, μιας και μεγαλύτερη πρόκληση θεωρούμε πως είναι η λειτουργική και δημιουργική επανάχρηση του μεγάλου κτιριακού αποθέματος τόσο ως μονάδα αλλά και ως συγκρότηση στην κλίμακα του δρόμου, του οικοδομικού τετραγώνου, της γειτονιάς. Τέλος, θεωρώ πως θα μας απασχολήσουν το φαινόμενο του «υπερτουρισμού» και η αυξημένη ανάπτυξη ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο κέντρο, που αλλάζει δραστικά τον χαρακτήρα της Αθήνας.

Η πισίνα με τον φωτισμό της βάφεται στα χρώματα του δειλινού  / Φωτογραφία: Julia Klimi
Η πισίνα με τον φωτισμό της βάφεται στα χρώματα του δειλινού / Φωτογραφία: Julia Klimi

Η αρχιτεκτονική είναι η ποίηση της πόλης, ένας τρόπος να αγγίξει η πόλη τις πιο ευαίσθητες χορδές της και να συνομιλήσει με αυτό που αποτελεί την ουσία της;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιστεύουμε ότι, πέρα από λειτουργικές και προγραμματικές απαιτήσεις, κάθε κατασκευή, κτίριο, παρέμβαση στον δημόσιο χώρο πρέπει να υπηρετεί και να προβάλλει την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της.

Info: buerger-katsota.com

Ταυτότητα έργου «House H», Κέρκυρα
Αρχιτέκτονες: Buerger Katsota Architects
Ομάδα μελέτης: Stephan Buerger, Δήμητρα Κατσώτα, Στέφανος Κονιδάρης, Flavian Λέκκας, Δάφνη Μίντζα
Στατική μελέτη: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: ΤΕΤΡΑΣ ΑΕ
Αρχιτεκτονική τοπίου: Skopos Design
Διαχείριση εργοταξίου: New Age Development EE
Συνολικό εμβαδόν: 280 τετραγωνικά μέτρα
Φωτογραφίες: Julia Klimi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ