Η μεταμόρφωση μιας αθηναϊκής γκαρσονιέρας του 1980, σε design micro-apartment που τα χωράει όλα έξυπνα σε 35 τ.μ. - iefimerida.gr

Η μεταμόρφωση μιας αθηναϊκής γκαρσονιέρας του 1980, σε design micro-apartment που τα χωράει όλα έξυπνα σε 35 τ.μ.

Μικρό διαμέρισμα 35 τμ Αθήνα
Η κουζίνα με τη νησίδα αποτελεί την καρδιά αυτού του micro-apartment των 35 τ.μ. με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου «Οικονομάκης Σιαμπακούλης αρχιτέκτονες».
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Δύο νεαροί. ταλαντούχοι αρχιτέκτονες που έχουν ξεχωρίσει φέτος πολλάπλώς στο εξωτερικό, στρέφοντας την προσοχή στη σύγρχονη αισθητική της Αθήνας, μιλάνε στο iefimerida και μας παρουσιάζουν το ιδιαίτερο πρότζεκ ενός micro-apartment στο Κέντρο, το οποίο χωρά τα πάντα μέσα σε ένα design «σπιρτόκουτο» 35 τετραγωνικών μέτρων. 

Το 2023 φαίνεται ότι είναι η χρονιά τους. Το Βρετανικό περιοδικό BUILD τούς ξεχώρισε για την εξυπνη αρχιτεκτονική τους, απονέμοντάς τους τον τίτλο του «Καλύτερου Ανερχόμενου Αρχιτεκτονικού Γραφείου» στην Ελλάδα, ενώ το δημοφιλές και έγκυρο Αμερικανικό περιοδικό Architizer τούς κατέταξε στη 13η θέση της ετήσιας λίστας του με τα 30 καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στην Ελλάδα. Οι αρχιτέκτονες Ηλίας Οικονομάκης και Άγγελος Σιαμπακούλης ξεπέρασαν με τη δημιουργικότητά τους τα σύνορα της χώρας μας και παρά το νεαρό της ηλικίας τους -είναι γεννημένοι το 1990- κατάφεραν να θεωρούνται πολλά υποσχόμενη, ανερχόμενη δύναμη στο διεθνές design

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι αρχιτέκτονες Ηλίας Οικονομάκης (αριστερά) και Άγγελος Σιαμπακούλης (δεξιά).
Οι αρχιτέκτονες Ηλίας Οικονομάκης (αριστερά) και Άγγελος Σιαμπακούλης (δεξιά).

Το 2009 οι δύο δημιουργοί γνωρίστηκαν και ένωσαν τις δυνάμεις. Η δουλειά τους έχει αναγνωριστεί ευρέως με τα έργα τους και την έρευνά τους να έχει παρουσιαστεί ή εκτεθεί στην 7η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Βαρκελώνης, το 14ο Φόρουμ Πόλεων στο Ελσίνκι, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Μουσείο Μπενάκη και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, την Architectural Association το Λονδίνο και το ΜΙΤ στη Βοστώνη. Μετά από έξι χρόνια στο εξωτερικό, ο Ηλίας και ο Άγγελος επέστρεψαν στην Ελλάδα το 2021 και ίδρυσαν το στούντιο «Οικονομάκης Σιαμπακούλης αρχιτέκτονες». 

Η μεταπολεμική Αθήνα κρύβει «τέρατα» και «θησαυρούς»

Το iefimerida μίλησε μαζί τους με αφορμή ένα πολύχρωμο micro-apartment στην καρδιά της πρωτεύσουσας, το οποίο αποτελεί μέρος μιας δημιουργικής αρχιτεκτονικής τριλογίας με vintage αστικούς χώρους από τη μεταπολεμική Αθήνα που αλλάζουν όψη, με έξυπνο σχεδιασμό και πολύ χρώμα, κρατώντας όμως δομικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εποχή τους και υποδηλώνουν την αισθητική τους ταυτότητα. 

Ένα εντυπωσιακό colour blocking που συνδυάζει βασικά ετερόκλητα χρώματα με έντονες αντιθέσεις, κερδίζει τις εντυπώσεις στην κουζίνα.
Ένα εντυπωσιακό colour blocking που συνδυάζει βασικά ετερόκλητα χρώματα με έντονες αντιθέσεις, κερδίζει τις εντυπώσεις στην κουζίνα.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ανακαίνιση αυτή αποτελεί μέρος μιας τριλογίας έργων που στο γραφείο ονομάζουμε “Αθηναϊκα Διαμερίσματα”. Πρόκειται για τις ανακαινίσεις τριών τυπικών διαμερισμάτων του 1960, 1970 και 1980 που έχουμε ξεκινήσει και δουλεύουμε τον τελευταίο χρόνο - το ένα υπό κατασκευή, και τα άλλα δύο στο στάδιο των μελετών. Και τα τρία ακίνητα βρίσκονται σε συνοικίες εντός και περιφερειακά του κέντρου της πόλης, με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Το συγκεκριμένο μικρο - διαμέρισμα αποτελεί το μικρότερο παράδειγμα, ενώ τα άλλα δύο είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος, στα 85 και 150 τμ. Παρατηρήσαμε ότι βρίσκαμε σε αυτά τα παλιά σπίτια πολλά στοιχεία τα οποία άρεσαν τόσο σε εμάς, αλλά ταίριαζαν κιόλας και με την αισθητική των ιδιοκτητών τους και πελατών μας. Στοιχεία όπως χειροποίητα πολύχρωμα μωσαϊκά, μαρμάρινα πατώματα και ορθομαρμαρώσεις, ξυλουργικές λεπτομέρειες, μαρμάρινους νιπτήρες, μεγάλα τζάκια, γύψινα διακοσμητικά στις οροφές, γυάλινες εσωτερικές πόρτες, ρολά παραθύρων από ξύλο όρεγκον. Υπό αυτό το πρίσμα, τα συγκεκριμένα αυτά έργα μας - από τα πρώτα που προχωρούν στο στάδιο της κατασκευής - έχουν μέσα τους πολύ έντονο και το στοιχείο της προσωπικής αναζήτησης. Αποτελούν τέλος, μια ευκαιρία για εμάς να εφαρμόσουμε διάφορες ιδέες σχετικά με την τυπολογία του αστικού διαμερίσματος, ιδέες που εμπνέονται και από τις εμπειρίες που είχαμε μένοντας σε διαφορετικές συνθήκες και σε διάφορες πόλεις του κόσμου», εξηγούν οι αρχιτέκτονες Ηλίας Οικονομάκης και Άγγελος Σιαμπακούλης.

Ο τοίχος της κρεβατοκάμαρας θα αντικατασταθεί από μια ξύλινη κατασκευή που ανοίγει και κλείνει εύκολα.
Ο τοίχος της κρεβατοκάμαρας θα αντικατασταθεί από μια ξύλινη κατασκευή που ανοίγει και κλείνει εύκολα.

Ένα design «σπιρτόκουτο» με '80s στυλ και πολύ χρώμα

Το έργο των δύο αρχιτεκτόνων που παρουσιάζουμε βρίσκεται υπό εξέξιξη. Πρόκειται για ένα μικρό σπίτι 35 τ.μ. το οποίο με μια έντονη χρωματική παλέτα που θυμίζει τα ποπ σχέδια του κινήματος Memphis, καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις και να αξιοποιήσει κάθε γωνιά ενός πολύ μικρού χώρου, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα σύγχρονο βιώσιμο σπίτι, αλλά και ένα εντυπωσιακό design σκηνικό που γράφει δυνατά στο μάτι.

Τα ξύλινα φύλλα της πόρτας λειτουργούν αυτόνομα δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον design οπτικό εφέ.
Τα ξύλινα φύλλα της πόρτας λειτουργούν αυτόνομα δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον design οπτικό εφέ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το διαμέρισμα πρόκειται να έχει διπλή χρήση: αρχικά ως χώρος περιοδικής κατοίκησης για τους δύο συνιδιοκτήτες που μένουν εκτός Αθηνών καθώς και τις συντρόφους τους - και δευτερευόντως ως χώρος φιλοξενίας φίλων και συγγενών που επισκέπτονται την πόλη. Σχεδιάσαμε ένα χώρο με πολύ χαρακτήρα και χρώμα ο οποίος θα εκφράζει τις δημιουργικές προσωπικότητες των δύο ιδιοκτητών, που εργάζονται στο χώρο των τεχνών. Επιλέξαμε μια πολυδιάστατη παλέτα υλικών που θα κάνει το διαμέρισμα μοναδικό και πρωτότυπο, και που θα διαφοροποιείται από τα μονότονα και άχρωμα πρότυπα που κυριαρχούν ως σχεδιαστική αφηγηματική γύρω μας», εξηγούν οι αρχιτέκτονες. 

Σε έντονο μπλε χρώμα τομικρό  υπνοδωμάτιο δημιουργεί μυστήριο και ευεξία.
Σε έντονο μπλε χρώμα τομικρό υπνοδωμάτιο δημιουργεί μυστήριο και ευεξία.

Κρυμένο μέσα στη ζούγκλα από μπετόν της Αθήνας, σε τυπική, συμβατική και χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα πολυκατοικία της δεκαετίας του 1980, το micro-apartment χρειαζόταν έναν ευρηματικό σχεδιασμό ώστε να ξεπεραστούν οι μεγάλες δυσκολίες που δημιουργούσε η δυσλειτουργική αρχική δομή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το παράγωνο σχήμα του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η πολυκατοικία δημιουργεί μέσα στο διαμέρισμα πλήρη απουσία ορθών γωνιών και παράλληλων τοίχων. Η δύσκολη αυτή συνθήκη είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη χώρων και γωνιών μη λειτουργικών, καθώς και την αναγκαστική χρήση επίπλων μικρότερων σε μέγεθος από τα συνηθισμένα. Τα δεδομένα αυτά μας οδήγησαν στην απλοποίηση του εσωτερικού χώρου και στη δημιουργία μιας ανοιχτής κουζίνας όπου η νησίδα της αποτελεί το κέντρο της ζωής του διαμερίσματος. Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια αίσθηση ανοιχτοσιάς στο μικρό αυτό χώρο και έτσι προβλέψαμε την αφαίρεση της μεσοτοιχίας που απομονώνει την κρεβατοκάμαρα. Αυτή αντικαταστάθηκε με μια ειδική ξυλοκατασκευή η οποία μπορεί τόσο να απομονώνει το υπνοδωμάτιο, προσφέροντας ιδιωτικότητα, όσο και να το συνενώνει πλήρως με το χώρο του καθιστικού. Το εμφανές λουστραρισμένο ξύλο αυτής της ιδιοκατασκευής στοχεύει, μαζί και με τη χρωματική παλέτα του διαμερίσματος, να ενισχύσει την αίσθηση της ζεστασιάς και της οικειότητας στο χώρο».

Όλη η σύλληψη του σχεδιασμού είναι ένας φόρος τιμής στην αισθητική της δεκαετίας του 1980.
Όλη η σύλληψη του σχεδιασμού είναι ένας φόρος τιμής στην αισθητική της δεκαετίας του 1980.

«Τρία χαρακτηριστικά στην υπάρχουσα κατάσταση του διαμερίσματος κέντρισαν τόσο το δικό μας ενδιαφέρον όσο και το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών, και έτσι αποφασίσαμε να τα διατηρήσουμε, και να τα εντάξουμε στο νέο σχεδιασμό. Τα περιμετρικά χαρακτηριστικά γύψινα του ταβανιού, το μεγάλο μαρμάρινο τζάκι περιτοιχισμένο από πυρότουβλα, καθώς επίσης και το καρφωτό ξύλινο παρκέ από φυσικό λουστραρισμένο ξύλο», καταλήγουν οι αρχιτέκτονες. 

Info: os-architects.com 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ