Με ιδιαίτερο στυλ, πινελιές χρώματος και μπόλικη φαντασία το σύγχρονο interior design κάνει μικρά θαύματα.
Σκεφτείτε ένα τυπικό αθηναϊκό διαμέρισμα που σε υποδέχεται σε ένα σκοτεινό, ανήλιαγο χολάκι, γεμάτο με πόρτες που οδηγούν σε μικρά δωματιάκια. Όλοι οι χώροι κλεισμένοι σε κουτάκια, με το φυσικό φως να μην μπορεί ποτέ να φτάσει στην καρδιά του σπιτιού. Όπου κι αν πας γύρω σου τοίχοι σε απόσταση των τριών μέτρων. Η κουζίνα περίκλειστη και απομονωμένη με πόρτα που κλείνει, ενώ το σαλόνι ομοίως ένα σπιρτόκουτο που δεν ευνοεί καθόλου την κοινωνικότητα. Αυτή ήταν η κλασική διαρρύθμιση της δεκαετίας του 1960 σε ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας: μια μικρογραφία μεγάλου αστικού σπιτιού, σε ελάχιστα όμως τετραγωνικά. Τι σπατάλη χώρου και πόσα τετραγωνικά χαμένα σε περιττούς ενδιάμεσους χώρους, όπως αμήχανα χολ και κλειστοφοβικούς διαδρόμους.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική και το interior design όμως ευτυχώς έσπασαν αυτό το μοτίβο, δημιουργώντας μικρούς χώρους με μεγάλες ιδέες. Επιστρατεύοντας τη φαντασία και τις πιο ευρηματικές λύσεις, αρχιτέκτονες και διακοσμητές, σπάζοντας τοίχους στο εσωτερικό των σπιτιών και αλλάζοντας έξυπνα θέση σε δωμάτια, δημιούργησαν πιο ευρύχωρα πεδία στα οποία θα εκφραστεί τόσο ο ατομισμός όσο και η νέα κοινωνικότητα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.

Καταρχάς, το σαλόνι έπαψε να είναι τόπος άβατος, περίκλειστος και απομονωμένος: άνοιξε, ενοποιήθηκε με την κουζίνα και την τραπεζαρία, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο που οι άνθρωποι τον ζουν καθημερινά και δεν τον έχουν μονάχα για τις επισκέψεις φίλων και συγγενών.

Αυτό το διαμέρισμα των 60τ.μ. στην καρδιά της Αθήνας, το οποίο αναδιαμόρφωσε η ταλαντούχα αρχιτέκτονας Ιωάννα Βλαχάκη, ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού γραφείου Ioanna Vlachaki, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα μεταμόρφωσης μικρού αθηναϊκού διαμερίσματος σε σύγχρονη κατοικία στην οποία μπορεί να ζήσει άνετα μια οικογένεια με μικρά παιδιά.

«Η ανακαίνιση του εν λόγω διαμερίσματος παρουσίασε μια περίπλοκη πρόκληση: πώς να βελτιστοποιηθεί πλήρως ο υπάρχον χώρος για να καλύψει τις εξελισσόμενες ανάγκες μιας μεγάλης οικογένειας, διατηρώντας παράλληλα μια εκλεπτυσμένη αισθητική και την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του διαμερίσματος», εξηγεί η αρχιτέκτονας.

«Το σπίτι ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1960. Αρχικά διέθετε ένα μονόκλινο υπνοδωμάτιο, έναν υπερυψωμένο αποθηκευτικό χώρο πάνω από το μπάνιο, μια ξεχωριστή κουζίνα και έναν ενιαίο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας που χωριζόταν από μια χαρακτηριστική συρόμενη γυάλινη πόρτα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι τα εκτεταμένα γωνιακά μπαλκόνια με μωσαϊκό δάπεδο - μια εκφραστική αντιπαράθεση με τη συμπαγή εσωτερική διαρρύθμιση. Ο ανασχεδιασμός επεδίωξε να επαναπροσδιορίσει την κάτοψη με μια προσεκτική αλληλεπίδραση χωρικής αποτελεσματικότητας και γλυπτικής σύνθεσης, ξεκλειδώνοντας το κρυμμένο δυναμικό της κατοικίας και διατηρώντας παράλληλα τον μοναδικό μοντερνιστικό χαρακτήρα της. Μια σχολαστική προσέγγιση διασφάλισε ότι το διαμέρισμα διατήρησε βασικά στοιχεία εποχής - όπως μωσαϊκό και μασίφ ξύλινο δάπεδο - ενσωματώνοντας παράλληλα σύγχρονες παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την αισθητική ακεραιότητα», εξηγεί η ομάδα του γραφείου Ioanna Vlachaki.

Καρδιά σε όλο αυτό το σχεδιαστικό πρότζεκτ είναι η μπεζ μοντέρνα κουζίνα με τη καμπυλόγραμμη νησίδα της και ο καναπές που φτιάχτηκε από το ίδιο ακριβώς υλικό ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση συνέχειας στο χώρο. Αυτό, ενοποιεί αισθητικά τον χώρο εστίασης με το καθιστικό και με την κατασκευή μιας σειράς εντοιχισμένων αποθηκευτικών ζωνών, δημιουργείται μια μπεζ ραχοκοκκαλιά που κάνει όλες τις γωνιές του σπιτιού να συνομιλούν μεταξύ τους αρμονικά.
«Σχεδιασμένη για να καλύπτει τις απαιτήσεις ενός οικογενειακού τρόπου ζωής, η κουζίνα προβάλλει την παρουσία ενός πολύ μεγαλύτερου γαστρονομικού χώρου, ο οποίος ενσωματώνεται άψογα στη συνολική σύνθεση. Η αφαίρεση των εσωτερικών χωρισμάτων αποκαλύπτει υπάρχοντα δομικά στοιχεία - κολώνες και δοκούς - που διατηρούνται σε εμφανές σκυρόδεμα ως μια σκόπιμη αναφορά στην προηγούμενη διαμόρφωση του διαμερίσματος. Αυτή η ακατέργαστη αρχιτεκτονική γλώσσα αντιπαραβάλλεται με κομψές επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα στην κουζίνα, ενθαρρύνοντας έναν διάλογο μεταξύ της ζεστασιάς των λακαρισμένων ξύλινων ντουλαπιών και της βιομηχανικής δροσιάς των μεταλλικών φινιρισμάτων. Το αποτέλεσμα είναι μια διαχρονική ισορροπία υλικών, αναλογιών και υφών - μια κομψή σύνθεση μοντερνιστικών αρχών και σύγχρονου βιομηχανικού σχεδιασμού», λέει η δημιουργός.

Στο interior design δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα εμπόδια γίνονται πρόκληση για δημιουργικότητα και τα προβλήματα ευκαιρία για εύρεση πρωτότυπων και καινοτόμων λύσεων. Έτσι, «τα έξυπνα χωρίσματα με ενσωματωμένους αποθηκευτικούς χώρους καταργούν τα όρια μεταξύ ιδιωτικών και κοινόχρηστων χώρων», εξηγεί η αρχιτέκτονας.
Το κατώφλι μεταξύ του καθιστικού και του υπνοδωματίου παίζει έναν διττό ρόλο: από τη μια είναι μια γλυπτή λακαρισμένη επιφάνεια που δίνει στυλ, βάθος και λάμψη στο χώρο και από την άλλη προσφέρει χώρους αποθήκευσης ώστε να διατηρείται ο μινιμαλιστικός χαρακτήρας του διαμέρισματος.






«Η μετάβαση σε ιδιωτικούς χώρους αποκαλύπτει μια σχολαστικά επιμελημένη μονοχρωματική παλέτα. Η κύρια κρεβατοκάμαρα και τα μπάνια περιβάλλονται από ένα απαλό μπλε - μια αναφορά στον ελληνικό μοντερνισμό, όπου το μπλε ενσάρκωνε την αισιοδοξία και την πρόοδο. Παρά το συμπαγές τους αποτύπωμα, τα δύο μπάνια έχουν σχεδιαστεί ως γλυπτά αντικείμενα, με ενσωματωμένες δομές που κρύβουν διακριτικά λειτουργικά στοιχεία. Η χρήση μικρών μπλε ψηφιδωτών πλακιδίων ενισχύει την οπτική συνέχεια, διευρύνοντας την αντίληψη του χώρου και διαλύοντας κάθε αίσθηση περιορισμού», καταλήγει η δημιουργός.




Info: ioannavlachaki.com
Αρχιτεκτονική & Σχεδιασμός : Ιωάννα Βλαχάκη @io_vla
Κατασκευη: Atob @estate2be
Φωτογραφίες: Αντώνης Σαρρής @thecaptainanton
Κεραμικά: Erastirion @erastirion_studio
Έργα Τέχνης: T.Rose & Grace Studio
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η εντυπωσιακή αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1925 στη Θεσσαλονίκη -Πώς μεταμορφώθηκε σε super design hotel
- Η εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός σπιτιού στο Πήλιο -Κλασικό πηλιορείτικο αλλά μοντέρνο, δείτε τη μεταμόρφωση
- Πώς ένα ρετιρέ 50 τ.μ. του 1964 στο Παγκράτι μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα -Το πριν και το μετά