Οι συνομιλίες Παπαδήμου - Χριστόφια, υπό το πρίσμα του κυπριακού τύπου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι συνομιλίες Παπαδήμου - Χριστόφια, υπό το πρίσμα του κυπριακού τύπου

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Λευκωσία και οι συνομιλίες του με τον πρόεδρο Χριστόφια είναι από τα βασικά θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας και τις συνομιλίες στο Προεδρικό και γράφει ότι υπήρξε εφ' όλης της ύλης συντονισμός με την Ελλάδα ενόψει κρίσιμων εξελίξεων. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα και προβάλλει ιδιαίτερα τη δήλωση του πρωθυπουργού σε σχέση με το κυπριακό, ότι είναι «αντιπαραγωγικά τα σχέδια Β'».

Η «Σημερινή» γράφει για πλήρη συναντίληψη «ως συνήθως». Οι δύο ηγέτες, σημειώνει, συζήτησαν τα επόμενα βήματα Ελλάδας -Κύπρου υπό την σκιά των τουρκικών απειλών και των προκλήσεων. Επίσης, δίνει έμφαση στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται τεχνητά χρονοδιαγράμματα» στο κυπριακό.

H «Χαραυγή», γράφει ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι απόλυτη και η συνεργασία και ο συντονισμός άριστος και στενότατος.

Ο «Πολίτης» έχει τίτλο «Συντονίζονται Ελλάδα- Κύπρος. Θα δροσιστούν από κοινού με το φυσικό αέριο». Επίσης, προβάλλει τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «Τεχνικά χρονοδιαγράμματα και η αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων Β' είναι αντιπαραγωγικά».

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Κλειστά χαρτιά για τριμερή με Ισραήλ» σε σχέση με την ενέργεια. Προσθέτει ότι είναι «στα υπόψη της Ελλάδος και η συζήτηση με την Κύπρο της μεταξύ τους ΑΟΖ». Επίσης, γράφει ότι στην ατζέντα των δύο ηγετών ήταν και οι τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου και Ελλάδος.

Εξάλλου, ο «Πολίτης» και η ιστοσελίδα της «Καθημερινής» Κύπρου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός πήρε θέση κατά της πολυμερούς ή διεθνούς διάσκεψης.

Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στην παρατήρηση του ΑΜΠΕ, δεδομένου πως το πρώτο πράγμα που θα έχει να αντιμετωπίσει τέλη Απριλίου η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η έκθεση του κ. Ντάουνερ και η ενδεχόμενη απόφαση του Μπαν Κι Μουν για σύγκλιση μιας πολυμερούς ή τετραμερούς διάσκεψης και στην ερώτηση κατά πόσο Ελλάδα, που θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο πρέπει να διαμηνύσει επισήμως στον γγ του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο ότι, υπό αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις, δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια διάσκεψη. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν η μη απόκλιση από την τρέχουσα διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, η οποία, τόνισε, «θα πρέπει να βασίζεται στη συνέχιση των διαδικασιών». Προτάσεις για εναλλακτικά σχήματα δεν είναι αποδεκτά από την Ελλάδα, επισήμανε με έμφαση, διευκρινίζοντας ότι «αυτή η θέση δεν θα αλλάξει μετά τις εκλογές». Η Κύπρος, σημείωσε, ενώνει όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail" πρωτοσέλιδα αναφέρεται στις συνομιλίες Χριστόφια-Παπαδήμου για το φυσικό αέριο, ενώ η επίσης αγγλόγλωσση εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Στρατηγική εξόδου» και αναφέρεται στις συνομιλίες Χριστόφια-Παπαδήμου, ενόψει κρίσιμων εξελίξεων. Γράφει ότι συζητήθηκε «το λεγόμενο ενεργειακό δόγμα, ως έξοδος από την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Τέλος , οι εφημερίδες στις οικονομικές τους σελίδες κάνουν αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ