Για τους περισσότερους, τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε διάφορα καθημερινά αντικείμενα περνούν εντελώς απαρατήρητα.
Για άλλους, όμως, κάποιες ασήμαντες λεπτομέρειες γεννούν απορίες και δημιουργούν την ανάγκη να μάθουν σε τι ακριβώς χρησιμεύουν.
Έτσι, τώρα ανακαλύπτουν κάποιοι τον πραγματικό σκοπό των μικρών εξογκωμάτων που υπάρχουν στα πλήκτρα F και J των πληκτρολογίων και η απάντηση ίσως προκαλέσει έκπληξη.
Το PCWorld αποκάλυψε ότι πίσω από αυτό το φαινομενικά ασήμαντο στοιχείο στον σχεδιασμό υπάρχει στην πραγματικότητα ένας πολύ πρακτικός λόγος.
Γιατί υπάρχουν εξογκώματα στα πλήκτρα F και J;
Τα εξογκώματα επιτρέπουν σε όσους πληκτρολογούν με την τεχνική της αφής να τοποθετούν σωστά τα χέρια και τα δάχτυλά τους στο πληκτρολόγιο χωρίς να χρειάζεται να κοιτούν προς τα κάτω.
Η τεχνική αυτή, γνωστή και ως «τυφλό σύστημα πληκτρολόγησης», επιτρέπει ταχύτερη και πιο ακριβή πληκτρολόγηση, βασιζόμενη στη μυϊκή μνήμη, επιτρέποντας στον χρήστη να γνωρίζει ενστικτωδώς πού βρίσκεται το κάθε γράμμα.

Τα πλήκτρα F και J λειτουργούν ως σημεία προσανατολισμού πάνω στο πληκτρολόγιο, χωρίς να απαιτείται οπτική επαφή.
Η τοποθέτησή τους είναι στάνταρ στα πληκτρολόγια τύπου QWERTY, και η σωστή θέση είναι να τοποθετείται ο δείκτης του δεξιού και του αριστερού χεριού πάνω στα εξογκώματα και να επιστρέφουν εκεί μετά από κάθε γράμμα που πληκτρολογείται με αυτά τα δάχτυλα.
Και δεν είναι μόνο τα πλήκτρα με τα γράμματα που μπορούν να βοηθήσουν τους δακτυλογράφους.
«Τα πληκτρολόγια με αριθμητικό πληκτρολόγιο διαθέτουν συχνά επίσης ένα υπερυψωμένο σημείο στο πλήκτρο με τον αριθμό 5, για να διευκολύνουν την πλοήγηση στο αριθμητικό πεδίο», πρόσθεσε το PCWorld.

Οι επαγγελματίες δακτυλογράφοι μπορούν να φτάσουν έως και τις 80 λέξεις ανά λεπτό, ενώ κάποιοι ξεπερνούν ακόμη και τις 100 λέξεις το λεπτό χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο τυφλής πληκτρολόγησης.
Και αυτό δεν είναι το μόνο κρυφό κόλπο υπολογιστή που έχει εκπλήξει τους χρήστες.
Ένα «σωτήριο» τέχνασμα μπορεί να γλιτώσει τους χρήστες από το να ξαναπληκτρολογούν μεγάλα κείμενα όταν ανακαλύπτουν ότι γράφουν κατά λάθος με κεφαλαία.

Απλώς επιλέγοντας όλο το κείμενο που είναι σε λάθος μορφή και πατώντας Shift και F3, οι δακτυλογράφοι μπορούν να μετατρέψουν το κείμενο από πεζά σε κεφαλαία και το αντίστροφο.