Πώς από τη μια στιγμή στην άλλη Ισπανία-Πορτογαλία βυθίστηκαν στο σκοτάδι -Τα σενάρια για το πολύωρο, σαρωτικό μπλακ άουτ - iefimerida.gr

Πώς από τη μια στιγμή στην άλλη Ισπανία-Πορτογαλία βυθίστηκαν στο σκοτάδι -Τα σενάρια για το πολύωρο, σαρωτικό μπλακ άουτ

Μπλακ άουτ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας
Μπλακ άουτ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας / Φωτογραφία: AP Photo / Emilio Morenatti

H ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε περίπου 99% της ηπειρωτικής Ισπανίας μετά το μαζικό μπλακ άουτ που έπληξε χθες το μεσημέρι τη χερσόνησο της Ιβηρικής.

Όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης REE (Red Eléctrica de España), μέχρι τις 5:00 π.μ. ώρα Ισπανίας την Τρίτη το 92,09% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είχε ανακτηθεί, με συνολικά 18.563 μεγαβάτ (MW), ενώ αργότερα ανέφερε ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 99%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, το 100% των υποσταθμών του δικτύου μεταφοράς είναι πλέον ενεργοποιημένοι, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται για την αποκατάσταση της ομαλότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χερσονήσου, μετά το μπλακ άουτ που προκάλεσε σημαντικές διακοπές σε πολλές περιοχές από χθες το μεσημέρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύτηκε ότι ολόκληρη η χώρα των 48 εκατομμυρίων θα έχει ξανά τα φώτα αναμμένα μέχρι το τέλος της ημέρας.

Οικογένεια υπό το φως των κεριών σε διαμέρισμα στη Βαρκελώνη
Οικογένεια υπό το φως των κεριών σε διαμέρισμα στη Βαρκελώνη / Φωτογραφία: AP Images

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Λουίς Μοντενέγκρο, δήλωσε ότι η ηλεκτροδότηση στη χώρα του θα αποκατασταθεί πλήρως τις επόμενες ώρες, προσθέτοντας πως όλες οι κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα παρά τις δυσκολίες.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ισπανία - 30.000 αστυνομικοί στους δρόμους για την ενίσχυση της ασφάλειας

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το πανεθνικό μπλακ άουτ και πρόσθεσε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί στις περιοχές που το ζητούν. Μέχρι στιγμής η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Εστρεμαδούρα έχουν ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη δημόσια τάξη και άλλες λειτουργίες. Επίσης, για την ενίσχυση της ασφάλειας θα αναπτυχθούν 30.000 αστυνομικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβλήματα υπήρξαν και σε τμήματα της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο γαλλικός διαχειριστής δικτύου RTE.

Άγνωστα ακόμη τα αίτια του μπλακ άουτ

Η αιτία του μπλακ άουτ δεν έχει ακόμη επίσημα προσδιοριστεί, με τις αρμόδιες αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν την πηγή της βλάβης και να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πορτογαλία υπέδειξε ότι η πηγή του προβλήματος ήταν στην Ισπανία και η Μαδρίτη έκανε λόγο για διακοπή της σύνδεσής της με τη Γαλλία.

Μπλακ άουτ στη Λισαβώνα
Μπλακ άουτ στη Λισαβώνα / Φωτογραφία: AP Images

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο είπε ότι δεν υπήρχε «ένδειξη» κυβερνοεπίθεσης, που προκάλεσε το μπλακ άουτ. Ωστόσο, κυκλοφόρησαν φήμες για πιθανό σαμποτάζ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να σημειώνει ότι μίλησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σάντσεθ είπε ότι η Ισπανία απώλεσε σε πέντε δευτερόλεπτα παραγωγή ενέργειας 15GW, που αντιστοιχεί στο 60% της πανεθνικής ζήτησης, και σημείωσε ότι τεχνικοί προσπαθούν να εξιχνιάσουν τα αίτια της αιφνίδιας αυτής πτώσης σχεδόν 11 ώρες μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς συνέβη.

«Δεν είχαμε ποτέ πλήρη κατάρρευση του συστήματος», είπε ο Σάντσεθ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της ισπανικής εταιρείας διανομής ενέργειας Red Eléctrica, Εντουάρντο Πριέτο, χαρακτήρισε το γεγονός «ασυνήθιστο και σπάνιο».

Τα σενάρια για το μπλακ άουτ

Πέραν του σεναρίου της κυβερνοεπίθεσης, που εκτός του Πορτογάλου πρωθυπουργού απέκλεισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σχετική ένδειξη μέχρι στιγμής, ένα άλλο σενάριο αφορά στην υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η υπερπροσφορά ρεύματος και η χαμηλή ζήτηση μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στο σύστημα και μπλακ άουτ, λένε ειδικοί. Σύμφωνα με την Κάθριν Πόρτερ, ανεξάρτητη σύμβουλο ενέργειας, «όσο περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια υπάρχει στο δίκτυο, τόσο λιγότερο σταθερό γίνεται το δίκτυο και τόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείριση των βλαβών. «Θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μεγάλη ποσότητα ηλιακής ενέργειας στο σύστημα να δημιούργησε τις συνθήκες για να γίνει αυτό ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ και να το επιδείνωσε πολύ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι παραδοσιακές γεννήτριες, όπως οι σταθμοί άνθρακα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, συνδέονται απευθείας στο δίκτυο μέσω βαρέων μηχανών περιστροφής που αποθηκεύουν αδράνεια, η οποία λειτουργεί ως αμορτισέρ, προστατεύοντας από τυχόν διακοπές εφοδιασμού λόγω αλλαγών στην ηλεκτρική συχνότητα.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, που επικαλούνται στην Πορτογαλία, το μπλακ άουτ ενδέχεται να προκλήθηκε λόγω ακραίων διακυμάνσεων θερμοκρασίας στην Ισπανία, που πυροδότησε «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης, ένα φαινόμενο γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διακύμανση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στην Ευρώπη»

Το μπλακ άουτ στην Ιβηρική ήταν η δεύτερη πιο σοβαρή διακοπή ρεύματος στην Ευρώπη σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση μήνα μετά την πυρκαγιά στις 20 Μαρτίου που έκλεισε το αεροδρόμιο Χίθροου στη Βρετανία.

Η Τερέσα Ριμπέρα, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την προώθηση της καθαρής ενέργειας, χαρακτήρισε τη διακοπή ρεύματος «ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια που καταγράφηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό».

Διακοπές ρεύματος τέτοιου μεγέθους σπάνια παρατηρούνται στην Ευρώπη. Το 2003 ένα πρόβλημα με μια υδροηλεκτρική γραμμή μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας προκάλεσε μεγάλο μπλακ άουτ σε ολόκληρη την ιταλική χερσόνησο για περίπου 12 ώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2006 ένα υπερφορτωμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε μέρη της Ευρώπης και μέχρι το Μαρόκο. Περίπου το 43% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, με την πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει ένα επιπλέον 20% και τα ορυκτά καύσιμα το 23%, σύμφωνα με το ενεργειακό think tank Ember.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μπλακ αουτ Ισπανία ηλεκτροδότηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ