Τα μυστικά του θρυλικού ξενοδοχείου «Πέρα Παλάς» του Μποδοσάκη, γίνονται σειρά στο Netflix

To «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη / Φωτογραφία: Wikipedia

Συνωμοσίες, σκοτεινές πολιτικές και επιχειρηματικές ίντριγκες, επικίνδυνα παιχνίδια κατασκόπων, διπλωματικά επεισόδια, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και μυστικές συναντήσεις που ανέτρεψαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, είχαν ως σκηνικό τους τα υπερπολυτελή σαλόνια του «Πέρα Παλάς» στην Κωνσταντινούπολη. Η ιστορία του θρυλικού ξενοδοχείου τώρα γίνεται σειρά στο Netflix και βασίζεται σε ένα απολαυστικό βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά.

Αν η Κωνσταντινούπολη τις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ήταν μια σύγχρονη Βαβυλώνα της παγκόσμιας Ιστορίας, το Orient Bar του «Πέρα Παλάς» ήταν η καρδιά της. Από τα τραπέζια του πέρασαν πολλοί και ακόμα περισσότερα παιχνίδια στήθηκαν στη διεθνή σκακιέρα λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έγινε το κέντρο των ιστορικών εξελίξεων της εποχής.

Οι μεγάλες δυνάμεις κονταροχτυπήθηκαν κάτω από το εκθαμβωτικό φως των πολυελαίων στα υπερπολυτελή σαλόνια του «Πέρα Παλάς» και το θρυλικό του μπαρ έγινε το σκηνικό για άπειρες πικάντικες ιστορίες έρωτα, ίντριγκας, συνωμοσίας και προδοσίας.

To θρυλικό ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη

H ιστορία του ξενοδοχείου «Πέρα Παλάς» και η σειρά στο Netflix

Το ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς» χτίστηκε το 1892 από την εταιρεία Wagon-Lits που κατασκεύαζε τα βαγόνια του Orient Express, για να εξυπηρετεί τους VIP επιβάτες του θρυλικού τρένου που ένωνε το Λονδίνο με την Κωνσταντινούπολη. To 1919 πέρασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στα χέρια του επιχειρηματία Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το έχασε και ήρθε στην Ελλάδα και έχτισε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Ιστορικές προσωπικότητες, όπως οι Κεμάλ Ατατούρκ, Μάτα Χάρι και Λέων Τρότσκι, αλλά και διασημότητες όπως οι Γκρέτα Γκάρμπο, Αγκάθα Κρίστι, Σάρα Μπερνάρ, Άλφερντ Χίτσκοκ, Τζάκι Ωνάση και πολλοί άλλοι φιλοξενήθηκαν στα δωμάτια του «Πέρα Παλάς», κάνοντας το ξενοδοχείο έναν αληθινό θρύλο, που ακόμα και σήμερα προκαλεί το ενδιαφέρον με τις ιστορίες του.

Μία από αυτές λέει, μάλιστα, πως στο δωμάτιο 411 η Αγκάθα Κρίστι έγραψε ένα μεγάλο μέρος από το «Έγκλημα στο Orient Express» ή, σύμφωνα με την αποκάλυψη ενός μέντιουμ το 1979, της Ταμάρα Ραντ, η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας είχε κρυμμένο στο δωμάτιο που διέμενε ένα μεγάλο ένοχο μυστικό.

Μία άλλη ιστορία λέει ότι το ξενοδοχείο γέμισε με μπολσεβίκους εκτελεστές και κατασκόπους όταν ο Λέων Τρότσκι το 1929 έφτασε εξόριστος στην Κωνσταντινούπολη και αρχικά διέμεινε στο «Πέρα Παλάς» μέχρι να εγκατασταθεί στην παραθαλάσσια κατοικία στη νήσο Πρίγκηπο, ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης. Τις νύχτες εκείνες κανένας δεν μπορούσε να κοιμηθεί, κανένας δεν ήξερε ποιος είναι γύρω του ο δολοφόνος ή ο κατάσκοπος του σταλινικού καθεστώτος που ακολουθούσε σαν σκιά τον εξόριστο Τρότσκι. Το κλίμα στο «Πέρα Παλάς» ήταν σαν πυριτιδαποθήκη λίγο πριν από τη μεγάλη έκρηξη.

Συνωμοσίες για τη σύλληψη του Κεμάλ Ατατούρκ

Το art nouveau κτίριο στη συνοικία Πέραν (ή Μπέηογλου), όπου ζούσαν κυρίως Έλληνες της Πόλης, δεν είναι όμως απλώς ένα πολυτελές κατάλυμα που επέλεγαν οι διάσημοι, αλλά το κέντρο μεγάλων ιστορικών συνωμοσιών, ανατροπών και πολιτικών παιχνιδιών λίγο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Τούρκος στρατάρχης Μουσταφά Κεμάλ έκλεισε εκεί δωμάτιο το 1919, όταν έγινε η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τις δυνάμεις της Αντάντ, για να μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τον Βρετανό στρατηγό Μιλν, που έμενε και αυτός προσωρινά στο ξενοδοχείο μέχρι να εγκατασταθεί μόνιμα σε κάποια κατοικία της Πόλης, απ' όπου θα διοικούσε τις δυνάμεις κατοχής.
Όλα όσα διαδραματίστηκαν εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας, θέτοντας νέες γεωπολιτικές ισορροπίες, που μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα.

Σε αυτές τις συγκεκριμένες ημέρες διαμονής του Κεμάλ Ατατούρκ εστιάζει η σειρά «Midnight at the Pera Palace», που γυρίζεται ήδη στην Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του Netflix.

Η βραβευμένη εταιρεία παραγωγής Karga Seven Pictures Turκey με έδρα το Λος Άντζελες, θα προσπαθήσει να αφηγηθεί τα ιστορικά γεγονότα που αργότερα οδήγησαν στη γέννηση της τουρκικής δημοκρατίας, μέσα από οκτώ επεισόδια. Βασική ηρωίδα θα είναι μια νεαρή δημοσιογράφος, η Έρσα, που επισκέπτεται το θρυλικό ξενοδοχείο για να γράψει ένα άρθρο για την ιστορία του. Εκεί, όμως, σε ένα από τα ιστορικά δωμάτια του ξενοδοχείου, όπου είχε διαμείνει ο τότε Οθωμανός διοικητής Κεμάλ Ατατούρκ το 1918, λίγο μετά την κατοχή της Κωνσταντινούπολης από τις δυνάμεις της Αντάντ και την ανακωχή του Μούδρου, που είχε υπογράψει ο σουλτάνος, προκαλώντας τους Τούρκους εθνικιστές, μεταξύ των οποίων και ο Κεμάλ Ατατούρκ, η Έρσα ανακαλύπτει μια πύλη στον χρόνο που την οδηγεί σε εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Η Έρσα παρακολουθεί το άγριο παρασκήνιο μιας πολιτικής συνωμοσίας με στόχο την εξόντωση του Κεμάλ Ατατούρκ (τη σύλληψη και την εξορία του στη Μάλτα, ως ταραξία που θα ανέτρεπε την ανακωχή). Τελικά, ο Ατατούρκ κατάφερε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη πριν εκτελεστεί η διαταγή σύλληψής του και στις 19 Μαΐου κατέφυγε στο λιμάνι της Σαμψούντας. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται στην Τουρκία σταθμός για την εκκίνηση του μετέπειτα τουρκικού πολέμου ανεξαρτησίας και τη γέννηση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η σειρά του Netfix

Το σενάριο είναι εμπνευσμένο από το ιστορικό βιβλίο «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς» του Τσαρλς Κινγκ, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διάμετρος. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, σαν ιστορία κατασκοπείας, όπως αυτές που έχει γράψει ο σπουδαίος Τζον Λε Καρέ, γεμάτη ανεξήγητους φόνους, μυστηριώδεις εξαφανίσεις διπλών πρακτόρων, αδίστακτους στρατηγούς, εμπόρους όπλων, εκβιαστές, προαγωγούς, εταίρες που ρίχνονται στο πλευρό επιφανών ανδρών για να αλιεύουν πληροφορίες και φυσικά λαμπερών διεθνών σταρ που ταξιδεύουν στην πρώτη θέση του Orient Express.

Ο Κινγκ αφηγείται την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας μέσα από το ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς». Στις σελίδες του βιβλίου του υπάρχουν τα πάντα: η αίγλη και η παρακμή, η λάμψη και το σκοτάδι, η πολυτέλεια και το παρασκήνιο. Ο αναγνώστης ταξιδεύει νοερά στην Κωνσταντινούπολη του 1900 και μένει στα δωμάτια του ξενοδοχείου με τους κρυστάλλινους πολυελαίους, περνά από τις περίτεχνες μεταλλικές πόρτες με τα λουλούδια της art nouveau, ανεβαίνει τους ορόφους του «Πέρα Παλάς» με τον καινοτόμο ανελκυστήρα, που ήταν ο δεύτερος μετά τον Πύργο του Άιφελ που τοποθετήθηκε στην Ευρώπη. Κυρίως, όμως, μαθαίνει την ιστορία ενός ξενοδοχείου που έχει φιλοξενήσει μεγάλες -αμφιλεγόμενες ή μη- προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία: πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες, ιντριγκαδόρους και αριβίστες, κατασκόπους και διπλούς πράκτορες, Ρώσους εμιγκρέδες, Άγγλους λόρδους και Ευρωπαίους βασιλείς, αλλά και αρτίστες, συγγραφείς, πολεμικούς ανταποκριτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σούπερ σταρ και κομψευόμενες εταίρες πολυτελείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πέρα Παλάς σειρά Netflix ξενοδοχείο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ