Στέψη βασιλιά Καρόλου: Η ιστορική τελετή, φώναξαν «God Save the King», τοποθετήθηκε το στέμμα

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου

Πλήθη από όλη τη Βρετανία και τον κόσμο συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, στο μεγαλύτερο τελετουργικό γεγονός της Βρετανίας εδώ και επτά δεκαετίες, μια πλούσια επίδειξη μεγαλοπρέπειας που χρονολογείται εδώ και 1.000 χρόνια.

Η τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου ολοκληρώθηκε στις τρεις ακριβώς ώρα Ελλάδος, στο βροχερό Λονδίνο.

Ολόκληρη η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου σε ένα βίντεο

Τι έγινε στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Μεγάλο μέρος της τελετής περιελάμβανε στοιχεία που ακολουθήθηκαν από τους προγόνους του Καρόλου εδώ και αιώνες. Ο ύμνος της στέψης του Handel "Zadok The Priest" ακούστηκε όπως γίνεται σε κάθε στέψη από το 1727.

Υπήρξαν και νέα στοιχεία, όπως ένας ύμνος που συνέθεσε ο Andrew Lloyd Webber, γνωστός για τις θεατρικές παραστάσεις του στο West End και το Broadway, και μια χορωδία gospel.

Ο Κάρολος ορκίστηκε να κυβερνήσει δίκαια και να υπερασπιστεί την Εκκλησία της Αγγλίας - της οποίας είναι ο επικεφαλής - και ακολούθως μυρώθηκε στα χέρια, το κεφάλι και το στήθος του από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι με αγιασμένο λάδι που καθαγιάστηκε στην Ιερουσαλήμ.

Αφού παρουσιάστηκαν στον Κάρολο τα σύμβολα της μοναρχίας, ο Ουέλμπι τοποθέτησε στο κεφάλι του το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και το εκκλησίασμα φώναξε «God Save The King».

Ο μεγαλύτερος γιος του και διάδοχός του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, τού απέτισε φόρο τιμής, γονατίζοντας μπροστά στον πατέρα του και υποσχόμενος την αφοσίωσή του ως «ο πιστός σας άνθρωπος της ζωής και του σώματος».

Ο Ουέλμπι κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται στο Αββαείο και σε όλη τη χώρα να ορκιστούν πίστη στον Κάρολο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά.

Ο όρκος του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος συγκινημένος
Ο βασιλιάς Κάρολος ορκίζεται στη Βίβλο

Το μύρο στον βασιλιά

Ακολούθησε η πιο ιερή στιγμή της τελετής στέψης όπου ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε το τελετουργικό ένδυμα και κάθησε στο θρόνο της στέψης για να πάρει το χρίσμα, ένα τελετουργικό που τόνισε την πνευματική ιδιότητα του ηγεμόνα που είναι επίσης επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος έριξε ειδικό μύρο από την Αμπούλα -μια χρυσή φιάλη- στο Κουτάλι Στέψης πριν χρίσει τον βασιλιά, σχηματίζοντας έναν σταυρό στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του.

Ένα παραβάν τοποθετήθηκε γύρω από την καρέκλα για να αποκρύψει τον βασιλιά από τη θέα, επειδή αυτό θεωρείται το πιο ιερό μέρος της τελετής.

Ο χρυσός μανδύας του βασιλιά Καρόλου

Στη συνέχεια έντυσαν τον Κάρολο με τον χρυσό μανδύα του βασιλιά:

Τού παρέδωσαν το σπαθί:

Ο βασιλιάς Κάρολος φοράει το χρυσό γάντι για να θυμάται αν φέρεται με ευγένεια στον κόσμο
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ τοποθετεί το χρυσό μανδύα στον πατέρα του και βασιλιά Κάρολο

Η στιγμή της στέψης του βασιλιά Καρόλου και της ενθρόνισης

Και ακολούθησε η στέψη και η ενθρόνιση του βασιλιά Καρόλου:

Μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, ο αρχιεπίσκοπος του Καντερμπούρι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γονάτισαν μπροστά στο νέο βασιλιά:

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και διάδοχος του θρόνου γονατίζει μπροστά στο βασιλιά Κάρολο
Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι γονατίζει μπροστά στο νέο βασιλιά

H στέψη της βασίλισσας Καμίλα

Μετά την ολοκλήρωση της στέψης του βασιλιά Καρόλου ξεκίνησε η εξαιρετικά σύντομη τελετή στέψης της βασίλισσας Καμίλα:

Η άφιξη του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο

Ο βασιλιάς Κάρολος ξεκίνησε 20 λεπτά πριν την έναρξη της στέψης από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με τη χρυσή άμαξα και συνοδευόμενος από την Καμίλα. Φορούσε επίσης ιστορικό ένδυμα, έναν λευκό χιτώνα.

Μετά την άφιξή τους στο Αββαείο και αφού περίμεναν για λίγο μέσα στην άμαξα, ενδεχομένως για να προλάβουν να φθάσουν στον ναό ο Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, κατέβηκε πρώτη η Καμίλα η οποία και μπήκε στο Αββαείο και ακολούθησε ο βασιλιάς Κάρολος, τον οποίο συνόδευε ο εγγονός του πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Τα δύο μικρότερα εγγόνια του βασιλιά, η Σαρλότ και ο Λούις ακολουθούσαν τους γονείς τους.

Η είσοδος της Καμίλα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ:

Η είσοδος του Καρόλου στο Αββαείο του Γουέστμινστερ:

Η είσοδος στο Αββαείο του Γουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον και τα δύο μικρότερα παιδιά τους:

Στο Αββαείο του Γουέστμινστερ από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί οι 2.300 καλεσμένοι που παρακολούθησαν δια ζώσης την τελετή.

Τη στέψη του βασιλιά Καρόλου παρακολούθησαν 100 αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, και εκατομμύρια τηλεθεατές.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ανάμεσα στους καλεσμένους και ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος. Ενδεχομένως να πήγε καλά η φημολογούμενη χθεσινή συνάντησή του με τον πατέρα του.

Η άφιξη των καλεσμένων της στέψης του βασιλιά Καρόλου

Οι καλεσμένοι στη στέψη του βασιλιά Καρόλου άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς.

Η Τζιλ Μπάιντεν η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ, κατέφθασε ντυμένη στα γαλάζια συνοδευόμενη από την εγγονή της.

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν
Η Τζιλ Μπάιντεν με την εγγονή της Φίνεγκαν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του Μπριζίτ
Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η πριγκίπισσα Σαρλίν
O βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό με την σύζυγό του
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι
Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Humza Yousaf με την σύζυγό του

Παρούσα και η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκι η οποία συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Χθες στη δεξίωση για τη στέψη του Καρόλου στο Μπάκιγχαμ ήταν ντυμένη στα μαύρα, σήμερα στο Αβαείο του Γουέσμινστερ για τη στέψη ήταν ντυμένη με ένα φυστικί σύνολο.

Η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Η Εμμα Τόμσον άκρως εντυπωσιακή με κατακόκκινο μαντό με τριαντάφυλλα και εξαιρετικά χαρούμενη.

Η ηθοποιός Έμμα Τόμσον

Στη στέψη του βασιλιά Καρόλου και ο Λάιονελ Ρίτσι.

Ο Λάιονελ Ρίτσι

Αλλά και ο Νικ Κέιβ.

Ο Αυστραλός μουσικός Nick Cave

Ακρως εντυπωσιακή η Κέιτι Πέρι, στα ροζ, με τεράστιο καπέλο συνοδευόμενη από την αρχισυντάκτη της βρετανικής Vogue Εντουαρντ Ενινγκφουλ.

Η Κέιτι Πέρι
Η Κέιτι Πέρι (το πρόσωπό της κρύβεται από το λιλά καπέλο)

Βασιλιάς Κάρολος, ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Κάρολος διαδέχθηκε τη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν εκείνη πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στα 74 του χρόνια γίνεται ο γηραιότερος Βρετανός μονάρχης που θα τοποθετήσει επικεφαλής του 360 ετών στέμματος του Αγίου Εδουάρδου, καθώς κάθισε στον θρόνο του 14ου αιώνα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Η δεύτερη σύζυγός του Καμίλα, 75 ετών, στέφθηκε βασίλισσα κατά τη διάρκεια της δίωρης τελετής, η οποία, αν και έχει τις ρίζες της στην ιστορία, επιχείρησε να παρουσιάσει μια μοναρχία με προοπτική για το μέλλον.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου και το σημερινό περιβάλλον της Βρετανίας

Με τη Βρετανία να αγωνίζεται να βρει το δρόμο της στην πολιτική δίνη μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη θέση της σε μια νέα παγκόσμια τάξη, για τους υποστηρικτές της η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να παρέχει μια διεθνή έλξη, ένα ζωτικό διπλωματικό εργαλείο και ένα μέσο παραμονής στη διεθνή σκηνή.

«Καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να διοργανώσει μια τέτοια εκθαμβωτική επίδειξη - τις πομπές, τις φιγούρες, τις τελετές και τα πάρτι στους δρόμους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

Παρά τον ενθουσιασμό του Σουνάκ, η στέψη πραγματοποιείται εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής και σκεπτικισμού του κοινού, ιδίως μεταξύ των νέων, σχετικά με τον ρόλο και τη σημασία της μοναρχίας.

Η τελετή στέψης του Καρόλου ήταν μικρότερη από εκείνη που διοργανώθηκε για τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1953, αλλά είχε και πάλι στόχο να είναι εντυπωσιακή, διαθέτοντας μια σειρά από ιστορικά στολίδια, από χρυσές σφαίρες και σπαθιά με κόσμηματα μέχρι και ένα σκήπτρο που φέρει το μεγαλύτερο διάφανο διαμάντι στον κόσμο.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κατά μήκος του The Mall, της μεγάλης λεωφόρου που οδηγεί στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Η Ρέιτσελ Πέισλι, μια 45χρονη νοικοκυρά, δήλωσε ότι είχε ταξιδέψει από το σπίτι της στην Ελβετία με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της.

«Είναι μια στιγμή της ιστορίας. Θέλαμε να είμαστε εδώ για να το δούμε και να δημιουργήσουμε αναμνήσεις», είπε δίπλα στον γιο της, που φορούσε μάσκα του Καρόλου, και την κόρη της, που φορούσε κορδέλα με σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μεγάλη πομπή της επιστροφής στο Μπάκιγχαμ μετά την στέψη του βασιλιά Καρόλου

Μετά την τελετή, ο Κάρολος και η Καμίλα αναχώρησαν με την τεσσάρων τόνων χρυσή κρατική άμαξα που κατασκευάστηκε για τον Γεώργιο Γ΄, τον τελευταίο βασιλιά των αμερικανικών αποικιών της Βρετανίας, και επέστρεψαν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ μέσα σε μια πομπή ενός μιλίου από 4.000 στρατιωτικούς από 39 έθνη.

Αφού επέστρεψαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, οι βασιλείς έκαναν την παραδοσιακή εμφάνιση στο μπαλκόνι, ενώ έγινε και μια υπέρπτηση από στρατιωτικά αεροσκάφη.

Οι εορτασμοί θα συνεχιστούν την Κυριακή με πάρτι στους δρόμους όλης της χώρας και μια συναυλία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ