Ο Πύργος του Άιφελ φτιάχτηκε για μια γυναίκα; Η ταινία για τον διάσημο μηχανικό που προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις - iefimerida.gr

Ο Πύργος του Άιφελ φτιάχτηκε για μια γυναίκα; Η ταινία για τον διάσημο μηχανικό που προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Άιφελ
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας «Άιφελ» / Φωτογραφία: © Antonin-Menichetti
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Παρίσι θεωρείται μία από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου, με τον Πύργο του Άιφελ να αποτελεί συχνά το σκηνικό για τις φωτογραφίες ερωτευμένων ζευγαριών.

Τώρα μια νέα ταινία προβάλλει μια ρομαντική θεωρία, ότι η δομή χτίστηκε από τον δημιουργό της ως φόρο τιμής στη γυναίκα που αγαπούσε.

Η ταινία «Άιφελ», αφηγείται την ιστορία του μηχανικού Γκούσταβ Άιφελ (τον υποδύεται ο ηθοποιός Ρομέν Ντουρίς) και το ταξίδι του να κατασκευάσει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αξιοθέατα του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως και στην πραγματική ζωή, η ταινία απεικονίζει τον Άιφελ ως αρχικά απρόθυμο να κατασκευάσει τον πύργο 324 μέτρων, που προοριζόταν ως προσωρινή κατασκευή για την είσοδο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1889. Ωστόσο, σε μια απόφαση που μπερδεύει τους ιστορικούς, τελικά συμφώνησε.

Η εξήγηση της ταινίας για αυτήν την αλλαγή στάσης είναι μια γυναίκα που ονομάζεται Αντριέν Μπουρζ (Έμμα Μάκεϊ), την οποία ο Άιφελ αγαπούσε ως νεαρός άνδρας, αλλά του αρνήθηκαν την άδεια να παντρευτεί.

Σύμφωνα με την πλοκή, μια τυχαία συνάντηση μεταξύ του ζεύγους αργότερα στη ζωή ενέπνευσε τον Άιφελ να δημιουργήσει τον πύργο, αντλώντας έμπνευση ακόμη και από το αρχικό της Αντριέν για το πλαίσιο «Α».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ταινία «Άιφελ» αντιμετωπίστηκε με τεράστιο ενθουσιασμό από τους κριτικούς, ενώ η παραγωγός της Βανέσα βαν Ζούλεν έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την ταινία με τον «Γαλλικό Τιτανικό».

Ο Γκούσταβ Άιφελ
Ο Γκούσταβ Άιφελ (1832-1923).Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη κατά την ολοκλήρωση του Πύργου του Άιφελ, το 1889. / Getty Images

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Άιφελ»:

Πρόκειται για ένα μείγμα μιας γενικά ιστορικά ακριβούς βιογραφικής ταινίας και μιας φανταστικής ιστορίας αγάπης.

Ο Γκουστάβ Άιφελ πραγματικά γνώρισε την Μπουρζ. Το ζευγάρι γνωρίστηκε στην πόλη της Μπορντό, όταν ήταν 17 και εκείνος 27 και στην αρχή της καριέρας του. Είχε έρθει στην πόλη για να χτίσει μια σιδερένια γέφυρα στον ποταμό Γκαρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ τους δεν άργησε να αναπτυχθεί ειδύλλιο και το ζευγάρι ήλπιζε να παντρευτεί, αλλά το αίτημα του Άιφελ να της κάνει πρόταση απορρίφθηκε από τον πατέρα της Μπουρζ, ο οποίος δεν πίστευε ότι ήταν αρκετά καλός για την κόρη του.

«Του ράγισε την καρδιά αλλά και ένιωσε πολύ ταπεινωμένος», είπε η σεναριογράφος Καρολίν Μπονγκράντ στην AirMail.

Ο Πύργος του Άιφελ
Ο Πύργος του Άιφελ / Φωτογραφία: ΑΡ

Όλα όσα συνέβησαν στη συνέχεια απορρέουν από αυτό. Δεν ήταν τόσο πολύ ότι ήθελε εκδίκηση αλλά ήθελε να αποδείξει στον κόσμο τι μπορούσε να κάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από αυτό, έγραψε στη μητέρα του και είπε: "Ως εδώ. Απλώς βρες μου ένα ωραίο κορίτσι με καλό χαρακτήρα, το οποίο έχει καλή συμπεριφορά και είναι απλό. Δεν χρειάζεται να την ερωτευτώ. Απλά θέλω να παντρευτώ”».

Αυτό το «καλό κορίτσι» ήταν η οικογενειακή φίλη Μαργκερίτ Γκοντλέτ από τη γενέτειρά του, την Ντιζόν. Το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά πριν από το θάνατό της το 1877, σε ηλικία 32 ετών.

Ο Άιφελ, 42 ετών, πλούσιος και επιτυχημένος όταν έχασε τη γυναίκα του, δεν ξαναπαντρεύτηκε. Σε αυτό το σημείο της ιστορίας λαμβάνει χώρα η φανταστική συνάντηση με την Μπουρζ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Άιφελ συναντά τη Μπουρτζ, η οποία είναι παντρεμένη με έναν από τους φίλους του, και την ερωτεύεται ξανά. Στην αφήγηση της Μπονγκράντ για τα γεγονότα, χτίζει τον πύργο σε μια προσπάθεια να την εντυπωσιάσει.

Φυσικά δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από ιστορικούς για τη μη εγκυρότητα της θεωρίας αυτής. Η Κριστίν Κερντελάντ, συγγραφέας μιας βιογραφίας του μηχανικού, με τίτλο «La Vraie Vie de Gustave Eiffel» (Η Αληθινή Ζωή του Γκουστάβ Άιφελ), είπε στους The Times ότι η θεωρία δεν είναι «αλήθεια».

Ανέφερε ότι ο πύργος σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα από τους βοηθούς του Άιφελ, αν και το σχήμα «Α» φέρεται να θυμίζει στον μηχανικό την Αντριέν και μια αγαπημένη ξαδέλφη, την Αλίκη.

Οι ειδικοί στον χώρο του κινηματογράφου περιμένουν μεγάλα πράγματα από την ταινία παρά τις ανακρίβειες, ενώ μερικοί φέρονται να προβλέπουν ρεκόρ μηνιαίων εισπράξεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ