Ερευνητές αποκαλύπτουν το ψάρι που μειώνει τη χοληστερόλη, χάρη σε 4 στοιχεία του - iefimerida.gr

Ερευνητές αποκαλύπτουν το ψάρι που μειώνει τη χοληστερόλη, χάρη σε 4 στοιχεία του

Μεσογειακή διατροφή
Μεσογειακή διατροφή / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγαπημένη τροφή των διαιτολόγων είναι ο σολομός, σύμφωνα με μελέτες.

Οι διαιτολόγοι συνιστούν εδώ και καιρό να συμπεριλαμβάνουμε τον σολομό στα γεύματά μας, επειδή μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τον τρώνε πολύ είναι πιο πιθανό να είναι αδύνατοι και απαλλαγμένοι από ασθένειες.

Αλλά το ερώτημα τι ακριβώς περιέχει ο σολομός, που προσφέρει οφέλη για την υγεία, παρέμενε σε μεγάλο βαθμό αναπάντητο μέχρι τώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο πιστεύουν ότι εντόπισαν τουλάχιστον τέσσερις ενώσεις στο ψάρι που, όπως λένε, μπορούν να μειώσουν τον «κακό» τύπο χοληστερόλης. Αυτή είναι η λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και τα καταστρέφει, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Η νέα τους μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, έδειξε ότι τρώγοντας σολομό μπορούμε να προσλάβουμε τουλάχιστον 30 μεταβολίτες - ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της πέψης ή άλλων χημικών διεργασιών. Τέσσερις από αυτούς τους μεταβολίτες συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη που ανέδειξε τα οφέλη του σολομού

Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 41 συμμετέχοντες ηλικίας 30-69 ετών να τρώνε μια μεσογειακή διατροφή που περιλάμβανε μια σειρά από ψάρια, κρέας με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια αξιολόγησαν πόσο υγιές ήταν το καρδιαγγειακό τους σύστημα αναλύοντας το αίμα και πραγματοποιώντας άλλες εξετάσεις. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά τη δίαιτα.

Στη δίαιτα περιλαμβάνονταν δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα για δύο περιόδους πέντε εβδομάδων, με ένα διάλειμμα ενός μήνα ενδιάμεσα, μεταδίδει η Daily Mail.

Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, αλλά κανένας δεν είχε ενεργές μεταβολικές παθήσεις όπως διαβήτη τύπου 2. Δείγματα των τροφίμων που δόθηκαν στους συμμετέχοντες αναλύθηκαν επίσης σε εργαστήριο για τον προσδιορισμό των μεταβολιτών τους.

Οι ερευνητές βρήκαν συνολικά 1.518 ενώσεις στα τρόφιμα, αλλά μόνο 508 βρέθηκαν να είναι μοναδικές για τον σολομό.

Εάν οι ερευνητές έβρισκαν μια ένωση στον σολομό αλλά όχι σε άλλα τρόφιμα, την κατηγοριοποιούσαν ως ειδική για το σολομό ένωση. Διαπίστωσαν αυξήσεις σε δύο ενώσεις που είναι συγκεκριμένες για τον σολομό και δύο μεταβολίτες που είναι από καιρό γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και συνδέονται με ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές από αυτές τις ουσίες ήταν λίπη, προσφέροντας πρόσθετες αποδείξεις για τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στα ψάρια, στην υγεία.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν μεγαλύτερη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία αποτελεί δείκτη καρδιακών παθήσεων.

«Είμαστε οι πρώτοι που εντοπίζουμε συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις σολομού που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση [μεσογειακής διατροφής] με ~4-8 ουγκιές (ένα έως δύο φιλέτα) σολομού την εβδομάδα», έγραψαν οι ερευνητές, προσθέτοντας:

«Επιπλέον, αρκετές από αυτές τις ειδικές για τα τρόφιμα ενώσεις συσχετίστηκαν με βραχυπρόθεσμη βελτίωση των δεικτών καρδιομεταβολικής υγείας».

O καλύτερος σολομός

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σολομού - πέντε είδη σολομού του Ειρηνικού και δύο είδη σολομού του Ατλαντικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο άγρια αλιευμένος σολομός του Ειρηνικού θεωρείται γενικά ο πιο υγιεινός. Στον άγριο σολομό, η ποσότητα και ο τύπος των ωμέγα-3 που βρίσκονται βασίζονται στα φύκια και στο πλαγκτόν στη διατροφή του ψαριού.

Στον σολομό εκτροφής βασίζονται στον τύπο της τροφής που τρώνε.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από άφθονα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. Ένας τεράστιος όγκος ερευνών έχει ορίσει τη μεσογειακή διατροφή ως το χρυσό πρότυπο διατροφικού καθεστώτος.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι διαπίστωσε ότι η στροφή στη μεσογειακή διατροφή από την κανονική δυτική διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο, και όσο νωρίτερα στη ζωή μας ξεκινήσουμε τόσο το καλύτερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ