Αυτό το κοκτέιλ στέφθηκε το «ποτό της χρονιάς» για το 2025 -Από πού πήρε το όνομά του, πώς φτιάχνεται - iefimerida.gr

Αυτό το κοκτέιλ στέφθηκε το «ποτό της χρονιάς» για το 2025 -Από πού πήρε το όνομά του, πώς φτιάχνεται

Αυτό στέφθηκε το «ποτό της χρονιάς» για το 2025
Το «ποτό της χρονιάς» για το 2025 / Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΗ

Το κοκτέιλ που ανακηρύχθηκε το «ποτό της χρονιάς» για το 2025 από το Food 52 απολαμβάνει τη δόξα που του αξίζει, δύο δεκαετίες αφότου ο δημιουργός του το σέρβιρε για πρώτη φορά σε μπαρ της Νέας Υόρκης.

Το ροζέ «Paper Plane», που δημιουργήθηκε αρχικά στο μπαρ που είναι σήμερα γνωστό ως Attaboy, στο Lower East Side, έχει απογειωθεί χάρη στην ικανότητά του να ισορροπεί «την αγία τριάδα του πικρού, του γλυκού και του ξινού», όπως δήλωσε ο δημιουργός του, Sam Ross, 42 ετών, στη New York Post.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν καταφέρεις να τα ισορροπήσεις όλα αυτά, αποκτά έναν περίεργο και εκπληκτικό χαρακτήρα ευχάριστης γεύσης», ανέφερε ο ίδιος.

Το δροσερό και ζωηρό αυτό ποτό, με την ξινούτσικη γεύση, έχει καταφέρει να «απογειωθεί» χάρη στην ευελιξία του και την ευκολία με την οποία φτιάχνεται, δήλωσε ο δημιουργός του.

Το «Paper Plane» έχει πλέον αγαπηθεί από διαφορετικές γενιές, φύλα και επίπεδα εμπειρίας, και έχει γίνει τόσο δημοφιλές τον τελευταίο χρόνο, που πλέον διατίθεται και σε μπουκάλι για οικιακά μπαρ σε όλη την Αμερική.

«Είναι το άθροισμα των συστατικών του. Δεν έχει γεύση όπως κάποιο από αυτά μεμονωμένα» εξήγησε ο γεννημένος στην Αυστραλία μπάρμαν της Νέας Υόρκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν το ρίχνεις στο ποτήρι, συνειδητοποιείς ότι γεύεσαι κάτι πραγματικά μοναδικό και διαφορετικό».

Η ιστορία του ποτού

Ο Ross δημιούργησε για πρώτη φορά το κοκτέιλ το 2007 στο μικρό, απομονωμένο μπαρ του, που τότε ονομαζόταν Milk & Honey, όταν του ζητήθηκε να επινοήσει ένα χαρακτηριστικό ποτό για ένα μπαρ στο Σικάγο, το The Violet Hour.

Το ποτό εμπνεύστηκε από ένα μπουκάλι Amaro Nonino που του είχε χαρίσει ένας φίλος και το ονόμασε εύστοχα «Paper Plane» από τη γνωστή indie-rap επιτυχία της M.I.A., «Paper Planes».

Εκτός από ίσα μέρη μπέρμπον και το ιταλικό λικέρ, το κοκτέιλ περιλαμβάνει επίσης Aperol και χυμό λεμονιού, συνθέτοντας ένα έντονο, αλκοολούχο μείγμα με κομψή ισορροπία γεύσεων.

«Απλώς, το ερωτεύτηκα αμέσως» δήλωσε ο Ross. «Έφτιαξα αυτό το ποτό γιατί ήθελα ο κόσμος να γνωρίσει το Amaro Nonino».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μενού ενός μπαρ στο Σικάγο, ο μπάρμαν τόνισε ότι το κοκτέιλ «σίγουρα κρατάει "κάρτα μετανάστη" της Νέας Υόρκης».

Το Paper Plane ήταν το ποτό που βοήθησε τον Ross -ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως ο δημιουργός του διάσημου Penicillin- να καθιερωθεί στον παγκόσμιο χάρτη των σύγχρονων δημιουργών κοκτέιλ.

Παράλληλα, συνέβαλε καθοριστικά στο να καθιερωθεί το 127 ετών ιταλικό λικέρ Amaro Nonino στη σύγχρονη μπαρ σκηνή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη Francesca Bardelli Nonino, έκτης γενιάς αποσταγματοποιό της οικογενειακής επιχείρησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την Bardelli Nonino, αυτή η αναγνώριση έχει προσωπικό χαρακτήρα, καθώς το λικέρ με βάση την γκράπα βασίζεται σε συνταγή του προπάππου της, από το Φρίουλι της Ιταλίας.

«Το Paper Plane συνδύασε την ιταλική κουλτούρα με την αμερικανική και νομίζω ότι ο κόσμος τότε συνειδητοποίησε: "Αυτό είναι πεντανόστιμο, θέλω να μάθω περισσότερα για τα άλλα συστατικά"» δήλωσε, υψώνοντας το ποτήρι της στην πρώτη Paper Plane Week που πραγματοποιήθηκε στο Attaboy.

Ο Ross πρόσθεσε ότι το ποτό έχει ευρεία απήχηση καθώς είναι εύκολο στην παρασκευή του χάρη στη συνταγή ίσων μερών, η οποία απαιτεί μόνο τέσσερα υλικά και είναι «αυτορρυθμιζόμενο». Δηλαδή, φαίνεται αμέσως αν έχει παρασκευαστεί λανθασμένα, λόγω της χαρακτηριστικής ροζ απόχρωσης και του πλούσιου αφρού του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ross αποδίδει την αρχική δημοφιλία του Paper Plane στους μπάρμαν στα τέλη της δεκαετίας του 2000, χάρη στην άνοδο του Facebook, ωστόσο πιστεύει ότι η ευελιξία του ποτού είναι αυτό που του επέτρεψε να διατηρεί το χαμηλό προφίλ του, ενώ παράλληλα «πετάει σταθερά» μέσα στα χρόνια.

Ο συνιδιοκτήτης του Attaboy, Ross, προωθεί μια νέα παραλλαγή του κοκτέιλ, με την ονομασία Mosquito, η οποία περιλαμβάνει mezcal, Campari, φρέσκο τζίντζερ και λεμόνι, και ελπίζει να γνωρίσει μια ανάλογη αποδοχή.

«Με ξαφνιάζει λίγο... Κάθε χρόνο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές» είπε, αναφερόμενος στο Paper Plane. «Δεν απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη αγορά».

«Όταν σκέφτεσαι κοκτέιλ με ουίσκι, το μυαλό σου πάει αυτόματα σε whiskey sours, Manhattan, old fashioned» πρόσθεσε. «Αυτά είναι δυνατά, ''βαριά'' ποτά, αλλά αυτό δεν είναι έτσι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς θα φτιάξεις το «ποτό της χρονιάς»

Υλικά:

  • 22 ml (3/4 oz) μπέρμπον
  • 22 ml (3/4 oz) Amaro Nonino
  • 22 ml (3/4 oz) Aperol
  • 22 ml (3/4 oz) φρέσκο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  • Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο.
  • Ανακίνησε δυνατά μέχρι το εξωτερικό του σέικερ να γίνει παγωμένο.
  • Σούρωσε το κοκτέιλ σε ποτήρι τύπου coupe.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ποτό κοκτέιλ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ