Οι ημέρες του καύσωνα δοκιμάζουν τις αντοχές των περισσότερων, καθώς ακόμη και τις βραδινές ώρες η ζέστη είναι ανυπόφορη, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε air condition και ανεμιστήρες.
Η χρήση ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας προτιμάται από αρκετούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν όλο το βράδυ το κλιματιστικό. Αν και θεωρείται οικονομική λύση, ορισμένοι διερωτώνται ποιο είναι τελικά το κόστος.
Σύμφωνα με το infobae, ένας τυπικός ανεμιστήρας οροφής έχει μέση ισχύ μεταξύ 15 και 90 βατ ανά ώρα, ανάλογα με την ταχύτητα λειτουργίας. Αν ληφθεί ως βάση μία μέση τιμή 60 βατ ανά ώρα και συνεχής χρήση για οκτώ ώρες, η ενεργειακή κατανάλωση προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της ισχύος με τον χρόνο χρήσης:
60 W/ώρα x 8 ώρες= 480 Wh ή 0,48 kWh.
Κατά τις πιο ζεστές νύχτες, η χρήση ανεμιστήρα για οκτώ ώρες δημιουργεί συνολική κατανάλωση που κυμαίνεται μεταξύ 0,12 και 0,6 kWh, ανάλογα με την απόδοση και την ισχύ της συσκευής.
Κλιματιστικό και ανεμιστήρας
Ο ανεμιστήρας οροφής, για παράδειγμα, ξεχωρίζει για τη χαμηλή κατανάλωση και την ικανότητά του να δημιουργεί ρεύματα αέρα που βελτιώνουν τη θερμική άνεση. Με ισχύ που σπάνια ξεπερνά τα 90 βατ ανά ώρα, η κατανάλωση σε μια μέση νύχτα κυμαίνεται μεταξύ 0,12 και 0,72 kWh.
Η ποσότητα αυτή παραμένει χαμηλότερη από την ενεργειακή κατανάλωση άλλων συσκευών ψύξης, ενισχύοντας τη δημοφιλία του μεταξύ όσων επιδιώκουν αποδοτικότητα και οικονομία.
Τα κλιματιστικά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μπορεί να ξεπεράσουν τις 4 kWh σε μια νύχτα συνεχούς λειτουργίας, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο κόστος. Αυτό που κάνουν πολλοί είναι να ανάβουν το κλιματιστικό πριν κοιμηθούν και, αφού το κλείσουν, να ενεργοποιούν τον ανεμιστήρα.