Ποια είναι η καλύτερη θέση του ανεμιστήρα για να δροσίσετε το δωμάτιο πιο αποτελεσματικά; - iefimerida.gr

Ποια είναι η καλύτερη θέση του ανεμιστήρα για να δροσίσετε το δωμάτιο πιο αποτελεσματικά;

Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εάν θέλετε να επιζήσετε μέσα στον καύσωνα σε ένα δωμάτιο που - καλώς ή κακώς - δεν έχει κλιματιστικό, η σωστή τοποθέτηση ενός ανεμιστήρα μπορεί να σας σώσει.

Μπορεί στην Ελλάδα τα περισσότερα σπίτια να είναι εξοπλισμένα με κλιματιστικά, όμως ακόμα υπάρχουν εξαιρέσεις στις οποίες απαιτείται η χρήση ενός ανεμιστήρα για να ρίξει τη θερμοκρασία εν μέσω καύσωνα. Ειδικά σε χωριά και εξοχικά στο βουνό, όπου μέχρι πρόσφατα η ζέστη ήταν σπάνια, υπάρχουν ουκ ολίγα σπίτια - ή μεμονωμένα δωμάτια - που ο ανεμιστήρας είναι το μοναδικό ψυκτικό μέσο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο μάλλον αν φύγουμε από τη Μεσόγειο και μιλήσουμε για την αντιμετώπιση του καύσωνα σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης - το πρόσφατο κύμα με δεκάδες νεκρούς είναι η τραγική αφορμή - τότε η σωστή τοποθέτηση του ανεμιστήρα γίνεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου! Διότι το ποσοστό των νοικοκυριών που έχουν εξοπλιστεί με κλιματιστικά σε περιοχές όπως η βόρεια Ιταλία ή η κεντρική Γαλλία είναι μάλλον αντίστοιχο με αυτό που είχαμε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Τί να μην κάνετε με τον ανεμιστήρα

Γαλλικό άρθρο στον ιστότοπο jeuxvideo.com απαριθμεί συνηθισμένα λάθη που κάνουν άνθρωποι με την χρήση του ανεμιστήρα.

Το πιο συνηθισμένο; Να τοποθετήσετε ένα υγρό πανί μπροστά στον ανεμιστήρα. Είναι ένα παλιό κόλπο που θεωρητικά είχε στόχο την αύξηση της υγρασίας στο δωμάτιο αλλά το οποίο αποδεικνύεται αντιπαραγωγικό: Με αυτόν τον τρόπο σταματά η ροή του αέρα και η συσκευή καθίσταται σχεδόν άχρηστη. Υπάρχει μια πολύ πιο αποτελεσματική παραλλαγή, η οποία συνίσταται στην τοποθέτηση παγωμένων μπουκαλιών νερού ακριβώς μπροστά από τα πτερύγια. Έτσι ο αέρας κυκλοφορεί και γίνεται παράλληλα πιο δροσερός, χωρίς να χάσει την ισχύ του, όπως συνέβαινε με το πανί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα άλλο αρκετά συνηθισμένο λάθος είναι η χρήση του ανεμιστήρα σε θερμοκρασίας άνω των 40°C. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει αυτό το όριο, ο ανεμιστήρας χάνει εντελώς την προστατευτική του αποτελεσματικότητα τόσο έναντι της θερμότητας (επειδή μας ζεσταίνει ακόμη περισσότερο) όσο και της δυσφορίας που σχετίζεται με τη θερμότητα.

Μια παγίδα με τον ανεμιστήρα είναι, νομίζοντας ότι πλέον δεν ζεσταινόμαστε, να ξεχνάμε να πίνουμε συχνά νερό. Όμως οι ανεμιστήρες σε ένα ζεστό και ξηρό περιβάλλον επιταχύνουν την εξάτμιση του ιδρώτα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ταχείας αφυδάτωσης. Συνεπώς μαζί με τον ανεμιστήρα, πίνουμε πάντα συχνές μικρές γουλιές δροσερό νεράκι.

Η… τέχνη της δημιουργίας ροής αέρα εν μέσω καύσωνα

Μερικές φορές, η πραγματική πρόκληση δεν αφορά τόσο στην ψύξη ενός δωματίου όσο στην ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Όταν αντιμετωπίζετε ένα δωμάτιο όπου η θερμοκρασία περιβάλλοντος υπερβαίνει την εξωτερική θερμοκρασία - αυτό συμβαίνει συνήθως τη νύχτα - η πρόκληση είναι να φέρετε όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκο ​​αέρα το γρηγορότερο δυνατόν, αποβάλλοντας ταυτόχρονα τον ζεστό αέρα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή μέθοδος που όμως πάει κόντρα σε αυτό που τείνουμε να κάνουμε ενστικτωδώς. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα ακριβώς απέναντι από ένα ανοιχτό παράθυρο, στραμμένο προς τα έξω, και ανοίξτε ένα άλλο παράθυρο πιο μακριά. Με αυτόν τον τρόπο, η συσκευή αποβάλλει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο, ενώ φυσικά τραβάει φρέσκο ​​αέρα από το άλλο άνοιγμα στο άλλο άκρο του σπιτιού. Ουσιαστικά, ενισχύετε ένα ρεύμα αέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ακριβώς αντίστροφη συνθήκη, στην οποία ο αέρας του δωματίου είναι πιο δροσερός από τον εξωτερικό αλλά η δροσιά αυτή… κινδυνεύει προφανώς να γίνει σύντομα ζέστη, υπάρχει μία άλλη τεχνική. Εντοπίστε το πιο δροσερό δωμάτιο του σπιτιού ή του διαμερίσματος που συνήθως είναι αυτό που βλέπει λιγότερο ο ήλιος και έχει τα μικρότερα παράθυρα, όπως π.χ. το μπάνιο ή ένα γκαράζ.

Μόλις εντοπιστεί το δωμάτιο, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσετε ρεύμα αέρα τοποθετώντας έναν πρώτο ανεμιστήρα σε αυτό το δροσερό σημείο, έτσι ώστε να ωθεί τον δροσερό αέρα σε ένα άλλο δωμάτιο, όπου μια δεύτερη μονάδα θα αναλάβει. Με δύο ή τρεις ανεμιστήρες, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα είδος δικτύου που παράγει ρεύματα δροσερού αέρα. Προφανώς, κάθε σπίτι ή διαμέρισμα απαιτεί διαφορετική τοποθέτηση των συσκευών, ανάλογα με τη διαρρύθμιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ