Ένα απεριτίφ στη βεράντα, ένα ποτήρι κρασί στο τραπέζι ή μια πρόποση με σαμπάνια... Οι μικρές καθημερινές απολαύσεις δεν είναι χωρίς συνέπειες για το όργανο που υποφέρει «σιωπηλά», το συκώτι.
Ακόμα και σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ παραμένει μια μεταβολική πρόκληση για τον οργανισμό και πιο συγκεκριμένα για το συκώτι. Περίπου το 95% του προσλαμβανόμενου αλκοόλ επεξεργάζεται εκεί, σε σύγκριση με μόνο το 5% μέσω των νεφρών, των πνευμόνων ή του δέρματος.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται ευρέως, ο ύπνος ή να πίνετε καφέ δεν θα σβήσει τα ίχνη του αλκοόλ. Το συκώτι λειτουργεί με ρυθμό που δεν μπορεί να επιταχυνθεί. Και αυτός ο ρυθμός είναι εκπληκτικά... αργός.
Δύο ώρες για ένα μόνο ποτήρι
Ο καθηγητής Mickaël Naassila, πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Αλκοολολογίας, είναι ανένδοτος: το συκώτι σας χρειάζεται κατά μέσο όρο δύο ώρες για να αποβάλει ένα μόνο ποτήρι αλκοόλ. Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύς χρόνος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι σε ένα εορταστικό περιβάλλον είναι εύκολο να ξεπεράσετε τα δύο ή τρία ποτήρια και ότι στο σπίτι οι δόσεις είναι συχνά πιο γενναιόδωρες από ό,τι σε ένα μπαρ.
Η διαδικασία είναι ακριβής: η αιθανόλη μετατρέπεται πρώτα σε ακεταλδεΰδη, μια τοξική ένωση, στη συνέχεια σε οξικό οξύ, προτού μετατραπεί σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα, τα οποία αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό. Αλλά αυτός ο μετασχηματισμός απαιτεί ενέργεια και χρόνο.
Καμία μαγική συντόμευση
Η κατανάλωση μαύρου καφέ, η λήψη ασπιρίνης ή η κατανάλωση πολλών υγρών δεν θα αλλάξει την ταχύτητα με την οποία το συκώτι σας επεξεργάζεται το αλκοόλ. Αυτές οι λεγόμενες «παλιομοδίτικες θεωρίες» είναι περισσότερο αστικός μύθος παρά επιστήμη.
Ο μεταβολισμός του ήπατος ακολουθεί τον δικό του ρυθμό και κανένα εξωτερικό διεγερτικό δεν μπορεί να τον ενισχύσει. Αυτό είναι ένα σημείο που συχνά παρερμηνεύεται, ακόμη και μεταξύ των αθλητών.
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης ή της διαχείρισης της άσκησης, ορισμένοι πιστεύουν ότι ένα ποτό δεν βλάπτει. Αλλά, βιολογικά, κάθε μονάδα αλκοόλ προσθέτει μεταβολικό φόρτο εργασίας και πιθανή φλεγμονή στο ήπαρ, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή του.
Κατανάλωση που τρέχει γρήγορα… πολύ γρήγορα
Στη Γαλλία, η τυπική τιμή αναφοράς είναι ότι ένα τυπικό ποτήρι περιέχει περίπου 10 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, ένα ποτήρι που σερβίρεται στο σπίτι ή σε ένα πάρτι σπάνια είναι τόσο ακριβές. Είναι τα ποτήρια κρασιού γεμάτα κατά το ένα τέταρτο; Σπάνια. Ένα τζιν τόνικ μεσαίου μεγέθους; Και πάλι, αυτό είναι ασυνήθιστο.
Από 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα για μια γυναίκα (δύο ποτήρια) ή 30 γραμμάρια για έναν άνδρα (τρία ποτήρια), οι κίνδυνοι για το συκώτι γίνονται απτοί. Και αν αυτές οι ποσότητες φαίνονται μέτριες, επιτυγχάνονται γρήγορα ή και ξεπερνιούνται κατά τη διάρκεια εορταστικών γευμάτων ή εύθυμων στιγμών.
Το συκώτι σε σιωπηλό κίνδυνο
Μακροπρόθεσμα, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και μέτρια, αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους νόσου του ήπατος, αλκοολικής ηπατίτιδας ή κίρρωσης. Αυτές οι παθολογίες συχνά αναπτύσσονται ύπουλα, χωρίς ορατά συμπτώματα, μέχρι να φτάσουν σε προχωρημένα στάδια.
Για όσους θέλουν να διατηρήσουν την υγεία τους (και την απόδοσή τους, αν είναι αθλητικοί), η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ή η συμμετοχή σε περιόδους εθελοντικής διακοπής, όπως ο «ξηρός Ιανουάριος», μπορεί να είναι μια ωφέλιμη απόφαση.
Κάθε ποτήρι αλκοόλ μετράει. Και ενώ το συκώτι μπορεί να το διαχειριστεί με αυστηρότητα, δεν μπορεί να βιαστεί ή να αυτοσχεδιάσει. Δύο ώρες ανά ποτήρι είναι το ενδεδειγμένο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας, είτε πρόκειται για τον σχεδιασμό μιας βραδινής εξόδου, την ασφαλή οδήγηση, είτε απλώς για την προστασία του σώματός σας μακροπρόθεσμα. Επειδή το συκώτι, αυτός ο διακριτικός αλλά απαραίτητος σύντροφος, αξίζει να το φροντίζουμε.