Το καμαμπέρ ανήκει στα διασημότερα γαλλικά τυριά και έχει μακρόχρονη ιστορία.
Kρεμώδες, με έντονη γεύση και λιγότερο γλυκό από το «ξαδερφάκι» του, το μπρι, το τυρί καμαμπέρ παράγεται εδώ και αιώνες στη Γαλλία και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη. Ο θρύλος θέλει το καμαμπέρ να εφευρίσκεται στα τέλη του 1700 στο χωριό Καμαμπέρ, που βρίσκεται στην περιοχή της Νορμανδίας στη βορειοδυτική Γαλλία. Μια αγρότισσα, η Μαρί, αξιοποίησε τις τυροκομικές συμβουλές ενός ιερέα από το Μπρι και δημιούργησε -χωρίς να το ξέρει -το καμαμπέρ.
Στη σύγχρονη εποχή, η Γαλλία παράγει 360 εκατομμύρια τυριά καμαμπέρ κάθε χρόνο. Πρόσφατα, ένα οικογενειακό αγρόκτημα στο χωριό Bermonville της Νορμανδίας που ονομάζεται Le 5 Frères, κέρδισε το χρυσό βραβείο στην έκθεση τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων για το καμαμπέρ του.
Δείτε πώς παράγεται το παραδοσιακό τυρί καμαμπέρ στη Νορμανδία στο Bovary.gr