Poor Things: Η αναφορά στην Αθήνα στην ταινία και η εμφάνιση ενός Αθηναίου συμβολαιογράφου -Οι ελληνικές πινελιές - iefimerida.gr

Poor Things: Η αναφορά στην Αθήνα στην ταινία και η εμφάνιση ενός Αθηναίου συμβολαιογράφου -Οι ελληνικές πινελιές

Σκηνή από το Poor Things
Σκηνή από το «Poor Things» / Φωτογραφία: Yorgos Lanthimos/Searchlight Pictures

Το «Poor Things», η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τις διθυραμβικές κριτικές και ένα all star cast απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες και έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ.

H σουρεαλιστική ταινία εποχής του Έλληνα σκηνοθέτη με πρωταγωνίστρια τη μούσα του Έμμα Στόουν βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας κατακτώντας τον Χρυσό Λέοντα, ενώ απέσπασε ένα όρθιο χειροκρότημα διάρκειας 10 λεπτών από κριτικούς και κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τότε, η dramedy με στοιχεία sci-fi ταινία του Λάνθιμου σαρώνει ότι βρίσκει μπροστά της, με τους Έλληνες να ελπίζουν σε ένα (ή και περισσότερα) χρυσό αγαλματίδιο στην τελετή του Μαρτίου.

Η ταινία έκανε επίσημα πρεμιέρα στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου και βρίσκεται ήδη στην κορυφή του ελληνικού box office.

Συγκεκριμένα, από τις 4 έως τις 7 Ιανουαρίου, το «Poor Things» προβλήθηκε σε 109 αίθουσες, και έκοψε 51.491 εισιτήρια την 2η εβδομάδα προβολής του, με το σύνολο των εισιτηρίων να ανέρχεται σε 108.485.

Σκηνή από το Poor Things
Σκηνή από το Poor Things /Φωτογραφία: Yorgos Lanthimos/Searchlight Pictures
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ελληνικές πινελιές του Λάνθιμου στο «Poor Things»

Ο Γιώργος Λάνθιμος είχε πει σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα της νέας ταινίας, ότι αυτή θα ήταν δύσκολο να γυριστεί στην Ελλάδα.

«Όταν ψάχναμε μέρος και καταλήξαμε στη Βουδαπέστη, όλες οι επιλογές ήταν ανοιχτές, ακόμα και η Ελλάδα, αλλά αποκλείστηκε γιατί εδώ δεν υπάρχουν στούντιο. Ούτε η τεχνική γνώση και η εμπειρία της κατασκευής τέτοιου επιπέδου σκηνικών. Η Ουγγαρία έχει τα μεγαλύτερα στούντιο στην Ευρώπη και μία παράδοση στην κατασκευή σκηνικών. Ο λόγος που η ταινία ήταν δύσκολο να γίνει παλιότερα, είναι ότι πριν από δέκα χρόνια μία τέτοια ιστορία δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσα για τον κόσμο του σινεμά ή γενικότερα, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Νομίζω άλλαξαν οι εποχές και καταφέραμε σιγά σιγά να την κάνουμε από τη στιγμή που κι εγώ έκανα κάποιες ταινίες μεγαλύτερου μεγέθους στα αγγλικά. Το ότι έφυγα από την Ελλάδα ήταν πολύ σημαντικό γιατί έγιναν τα πρώτα βήματα για να γίνουν αυτές οι ταινίες. Εκείνη την εποχή μου έλεγαν, “καταπληκτικός ο Κυνόδοντας” αλλά αυτό που ζητούσαν ήταν “κάτι πιο mainstream που επειδή είσαι Ευρωπαίος θα είναι λίγο πιο ενδιαφέρον”», είπε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, βλέποντας την πανέξυπνη ταινία του Λάνθιμου, παρατηρήσαμε κάποια ελληνικά «στοιχεία» που έβαλε ο ίδιος στην ταινία του. Πρόκειται για τρεις μικρές, ελληνικές πινελιές, άλλες έμμεσες και άλλες πιο άμεσες, που τράβηξαν την προσοχή των Ελλήνων θεατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις αναφορές του Λάνθιμου στην Ελλάδα:

«Επόμενη στάση: Αθήνα, τρεις μέρες»

Μπορεί το «Poor Things» να μην γυρίστηκε στην Ελλάδα, ωστόσο, σε μια σκηνή πάνω στο πλοίο, με το οποίο η Μπέλα Μπάξτερ (Έμμα Στόουν) και ο Ντάνκαν Γουέδερμπερν (Μαρκ Ράφαλο) κάνουν κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, γίνεται αναφορά στην Αθήνα.

Σκηνή από το Poor Things
Σκηνή από το Poor Things /Φωτογραφία: Yorgos Lanthimos/Searchlight Pictures

Η Μπέλα ρωτά έναν καμαρότο στο κατάστρωμα, πότε είναι η επόμενη στάση και εκείνος απαντά: «Αθήνα, τρεις μέρες». Ωστόσο, δεν βλέπουμε ποτέ την ελληνική πόλη, αλλά την Αλεξάνδρεια, κάτι που εξυπηρετεί τον σκοπό της πλοκής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κάθριν Χάντερ ως Μαντάμ Swiney

Εκτός από αναφορές όμως, έχουμε και ελληνικές παρουσίες στην ταινία. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηθοποιός Κάθριν Χάντερ ως Μαντάμ Swiney, την εκκεντρική υπεύθυνη του οίκου ανοχής στο Παρίσι.

H Κάθριν Χάντερ ως Μαντάμ Swiney
H Κάθριν Χάντερ ως Μαντάμ Swiney

Η 67χρονη ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό ως «Mrs. Figg» στο «Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικα». Το πραγματικό της όνομα είναι Αικατερίνη Χατζηπατέρα και είναι γόνος της γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Χατζηπατέρα από την Χίο που έχει εγκατασταθεί στο Λονδίνο (η ίδια γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H Κάθριν Χάντερ (Αικατερίνη Χατζηπατέρα)
H Κάθριν Χάντερ (Αικατερίνη Χατζηπατέρα)

Το καλοκαίρι του 2019, μάλιστα, υποδύθηκε στην Επίδαυρο τον Προμηθέα Δεσμώτη, η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει κάτι τέτοιο, μιλώντας στα ελληνικά, σε μετάφραση του σπουδαίου Δημήτρη Δημητριάδη.

Γιώργος Στεφανάκος ως Ζορζ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλος ένας Έλληνας που εμφανίζεται στο «Poor Things» είναι ο Γιώργος Στεφανάκος ως Ζορζ, πελάτης της Μπέλα στον οίκο ανοχής.

O Γιώργος Στεφανάκος ως Ζορζ
O Γιώργος Στεφανάκος ως Ζορζ

Μιλά γαλλικά, ωστόσο, η ελληνική προφορά προδίδει την καταγωγή του. Μάλιστα, η Μπέλα μεταφράζοντας στα αγγλικά λέει: «Έπεσες από το ποδήλατο όταν ήσουν μικρός στη Ελλάδα και χαιρόσουν που έβλεπες το αίμα να τρέχει;», ενώ στη συνέχεια του κάνει ένα αστείο με τον ίδιο να ξεκαρδίζεται.

O Γιώργος Στεφανάκος ως Ζορζ
O Γιώργος Στεφανάκος ως Ζορζ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το fun fact είναι το ότι ο Γιώργος Στεφανάκος δεν είναι ηθοποιός, αλλά γνωστός συμβολαιογράφος των Αθηνών. Έκανε την παρθενική του κινηματογραφική εμφάνιση στο «Poor Things» με ένα μικρό αλλά απολαυστικό ρόλο ενώ πρόκειται να ακολουθήσει κι άλλη!

Δείτε τον στο τρέιλερ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Poor Things Γιώργος Λάνθιμος ταινία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ