Το παρασκήνιο του σκληρού Megxit: Η Ελισάβετ τσάκισε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ, η ασεβής απάντηση -Γιατί έγιναν δυο ξένοι | ΖΩΗ | iefimerida.gr

Το παρασκήνιο του σκληρού Megxit: Η Ελισάβετ τσάκισε Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ, η ασεβής απάντηση -Γιατί έγιναν δυο ξένοι

βασίλισσα Ελισάβετ Μέγκαν Μαρκλ πρίγκιπας Χάρι μπαλκόνι Μπάκιγχαμ
Το παρασκήνιο της οριστικής ρήξης Χάρι- βασίλισσας Ελισάβετ/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χθεσινή ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ σχετικά με την οριστική αποχώρηση από την βασιλική ζωή του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ έκρυβε μεγάλη οργή και αγανάκτηση. Κάτι που εκδηλώθηκε και από τις δύο πλευρές, με την βασίλισσα μάλιστα να λέει εξοργισμένη στον εγγονό της: «Εσύ εργάζεσαι για την μοναρχία, όχι η μοναρχία για σένα!».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αποχώρησαν χθες οριστικά από την βασιλική ζωή. Το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε σε μια δραματική δήλωση πως από το ζευγάρι αφαιρέθηκαν όλοι οι τίτλοι που εξακολουθούσαν να κατέχουν μετά το Megxit και την μετακόμισή τους στην Καλιφόρνια. Μάλιστα, η ανακοίνωσε τόνιζε πως δεν μπορούσαν να συνεχίσουν με «τις ευθύνες και τα καθήκοντα που συνοδεύουν μια ζωή δημόσιας υπηρεσίας».

Λίγα λεπτά αργότερα, οι φαινομενικά εξοργισμένοι Σάσεξ εξέδωσαν κι εκείνοι ανακοίνωση με μία πληρωμένη απάντηση στην βασίλισσα, επιμένοντας ότι θα εξακολουθήσουν να «ζουν μια ζωή υπηρεσίας» εκτός της βασιλικής πτυχής. Και πρόσθεσαν εμφατικά: «Η υπηρεσία είναι καθολική».

Μέγκαν Μαρκλ νύφη βασίλισσα Ελισάβετ κοιτάζει θυμωμένα
Μέγκαν Μαρκλ και Χάρι υπήρξαν «φρικτά ασεβείς» προς την βασίλισσα Ελισάβετ, σύμφωνα με αξιωματούχους

Κι ενώ οι αξιωματούχοι μπορεί να μην θέλουν να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως η δήλωσή τους ήταν «φρικτά ασεβής» προς την ηλικιωμένη μονάρχη, την ώρα μάλιστα, που ο σύζυγός της νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, και καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών έπιασαν σχεδόν πάτο, μια πηγή δήλωσε: «Έκαναν μια θορυβώδη επιτυχία σχετικά με αυτό που σκέφτονταν να πετύχουν μετά την μετακόμισή τους στις ΗΠΑ, σε αυτή την ανεξάρτητη ζωή. Και καλή τους τύχη. Αλλά δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Εάν ο πρωταρχικός σου ρόλος είναι να υπηρετείς τον αρχηγό του κράτους και την μοναρχία, τότε είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις αυτό εάν κερδίζεις παράλληλα εκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η φιλανθρωπία, όχι δημόσια υπηρεσία. Το ζευγάρι εργάζεται με κάποιες αξιέπαινες φιλανθρωπίες και αιτίες, κάτι που είναι υπέροχο. Απλά το μοντέλο το οποίο εφαρμόζουν είναι διαφορετικό από αυτό της βασιλικής οικογένειας».

Η πηγή τόνισε ότι η διάσπαση από την βασιλική οικογένεια ήταν ολοκληρωτικά απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ. «Επέλεξαν να ζήσουν στην Αμερική, δεν έχουν εξοριστεί στην Αμερική». Μια άλλη πηγή πρόσθεσε: «Ας είμαστε ξεκάθαροι, οι Σάσεξ το υποκίνησαν. Έκαναν το άλμα. Αλλά η βασίλισσα είναι σταθερή: είτε είσαι δημόσιος υπάλληλος είτε όχι. Δεν μπορείς να γεμίζεις τις τσέπες σου ενώ αναλαμβάνεις επίσημα καθήκοντα».

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ θα ζήσουν πλέον μακριά από την βασιλική οικογένεια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρήγμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ - Δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν καν σε κοινή δήλωση

Παρόλο που οι αξιωματούχοι του παλατιού προσπαθούσαν να τονίσουν πόσο «λυπημένη» είναι η βασίλισσα Ελισάβετ και τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας με το Megxit – επιμένοντας πως ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εξακολουθούν να είναι «πολύ αγαπημένα» μέλη της οικογένειας – το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι τώρα μεγαλύτερο από ποτέ.

Οι σχέσεις τους είναι τόσο τεταμένες που παρά τις εβδομάδες συζητήσεων, δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση για το θέμα: «Στην πραγματικότητα, είναι πολύ λυπηρό» είπε μια πηγή.

Μια άλλη πηγή πρόσθεσε: «Η κατεύθυνση του ταξιδιού ήταν ξεκάθαρη. Η βασίλισσα ήταν πολύ ξεκάθαρη από την αρχή πως αυτό το μοντέλο «και βασιλικός και κοινός θνητός» που απαιτήθηκε από τους Σάσεξ δεν θα λειτουργούσε και δεν απέκλινε από αυτό. Ούτε μία στιγμή. Η αρχική ιδέα των Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ήταν να βρουν έναν «τρίτο τρόπο» να είναι βασιλικοί. Και η βασίλισσα τους είπε πολύ απλά: ‘Όχι, δεν μπορείτε’».

Γιατί βιαζόταν ο πρίγκιπας Χάρι να κλείσουν το θέμα του Megxit

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πρίγκιπας Χάρι ήταν αυτός που πίεσε να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις σχετικά με την θέση του και αυτή της συζύγου του, στις αρχές του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με πηγές, υπήρχε μια «αινιγματική αίσθηση επείγοντος» στα αιτήματά του που μπέρδεψαν τους αξιωματούχους του παλατιού. Όταν η είδηση για την συμφωνία της Μέγκαν Μαρκλ να παραχωρήσει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρεϊ, έγινε γνωστή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όλα έγιναν πιο ξεκάθαρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θεωρήθηκε ως «σοκαριστικό» από την βασιλική οικογένεια, η οποία ήλπιζε πως θα γινόταν μια φιλική κοινή ανακοίνωση για το μέλλον του ζευγαριού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

πρίγκιπας Χάρι Μέγκαν Μαρκλ βασίλισσα Ελισάβετ
«Εσείς εργάζεστε για τη μοναρχία και όχι η μοναρχία για εσάς» φέρεται να είπε η βασίλισσα Ελισάβετ στον εγγονό της και την Μέγκαν Μαρκλ

«Εσείς εργάζεστε για την μοναρχία, όχι η μοναρχία για εσάς»

Οι τεταμένες σχέσεις όμως δεν είναι πρόσφατες. Από πέρυσι και συγκεκριμένα από το μίτινγκ που είχαν τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο Σάντριγκχαμ σχετικά με το μέλλον των Σάσεξ εκτός της βασιλικής οικογένειας, η βασίλισσα είχε ξεκαθαρίσει την θέση της, αν και άφησε κάποια περιθώρια στο ζευγάρι, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν κάποια από τα αξιώματά τους, και τις χορηγίες τους. Αυτά όλα όμως θα αναθεωρούνταν έναν χρόνο μετά το Megxit.

Η βασίλισσα φέρεται να είπε στο ζευγάρι ότι η εμπορική σταδιοδρομία τους – συμφωνίες με Spotify και Netflix- ήταν εντελώς ασυμβίβαστη με την αμεροληψία που απαιτείται από εκείνου που βρίσκονται στη δημόσια υπηρεσία. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, έκανε ξεκάθαρο στον εγγονό της ότι όταν πρόκειται για μέλος της βασιλικής οικογένειας, είτε είσαι εντός είτε εκτός, λέγοντάς του συγκεκριμένα: «Εσύ εργάζεσαι για την μοναρχία, ότι η μοναρχία για σένα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ
Η ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ

Τα μυστικά των Χάρι και Μέγκαν από το παλάτι

Με τις διαπραγματεύσεις ήδη τεταμένες, η αποκάλυψη της συνέντευξης στην Όπρα Γουίνφρεϊ, οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τις σχέσεις τους. Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ το κράτησαν μυστικό από το παλάτι, ελπίζοντας να ανακοινώσουν την συνέντευξη – βόμβα μόλις είχε ολοκληρωθεί η «συμφωνία διαζυγίου». Αυτό εξόργισε τους αξιωματούχους, οι οποίοι ήλπιζαν να κάνουν μια τελικά ανακοίνωση για το Megxit στις αρχές της εβδομάδας.

Το ζευγάρι, που ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή, ότι περιμένει το δεύτερο παιδί του, λέγεται ότι «τρελάθηκε» όταν είδε το προσχέδιο δήλωσης του παλατιού, το οποίο ανέφερε ότι αποχωρώντας από εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, δεν θα μπορούσαν πλέον να προσφέρουν δημόσιες υπηρεσίες.
Όλες οι γραμμές επικοινωνίας, ξαφνικά, διακόπηκαν. Με μια βαθιά θλίψη, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είχε άλλη επιλογή από το να γράψει επίσημα στον εγγονό της, επιβεβαιώνοντας πως το Megxit ήταν τελικό.

Η ανακοίνωση του παλατιού για το οριστικό Megxit και η «πληρωμένη» απάντηση των Σάσεξ

Στην δήλωσή του χθες, το Μπάκιγχαμ, ανέφερε: «Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ επιβεβαίωσαν στην αυτού Μεγαλειότητα, την βασίλισσα, ότι δεν θα επιστρέψουν ως εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά από συνομιλίες με τον δούκα, η βασίλισσα επιβεβαιώνει πως απομακρυνόμενοι από το έργο της βασιλικής οικογένειας, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν τις ευθύνες και τα καθήκοντα που συνοδεύουν μια ζωή δημόσιας υπηρεσίας. Τα τιμητικά στρατιωτικά αξιώματα και οι βασιλικές προστασίες που διατηρούνται από τον δούκα και την δούκισσα, θα επιστραφούν επομένως στην αυτού μεγαλειότητα, προτού αναδιανεμηθούν μεταξύ των εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας». Η ανακοίνωση έκλεινε με την φράση: «Ενώ όλοι λυπούνται για την απόφασή τους, ο δούκας και η δούκισσα παραμένουν πολύ αγαπημένα μέλη της οικογένειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η «πληρωμένη» απάντηση των Σάσεξ
Η «πληρωμένη» απάντηση των Σάσεξ

Τέσσερα λεπτά αργότερα, ένας εκπρόσωπος των Σάσεξ απάντησε: «Όπως αποδεικνύεται από την δουλειά τους κατά το παρελθόν έτος, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ παραμένουν αφοσιωμένοι στο καθήκον και την υπηρεσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο και έχουν προσφέρει τη συνεχή υποστήριξή τους στις οργανώσεις που έχουν εκπροσωπήσει ανεξάρτητα από τον επίσημο ρόλο τους. Μπορούμε όλοι να ζήσουμε μια ζωή υπηρεσίας. Η υπηρεσία είναι καθολική».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ