Megxit, το παρασκήνιο: Τι έγινε στο μίτινγκ των 4 -Γιατί «έκοψαν» τη Μέγκαν - iefimerida.gr

Megxit, το παρασκήνιο: Τι έγινε στο μίτινγκ των 4 -Γιατί «έκοψαν» τη Μέγκαν

Η βασίλισσα Ελισάβετ μπαίνει στη λιμουζίνα
Στη σύσκεψη της βασιλικής οικογένειας από την Ελισάβετ «κόπηκε» η Μέγκαν Μαρκλ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λεπτομέρειες για τα όσα έγιναν στην περίφημη οικογενειακή σύσκεψη στο Σάντριγχαμ αποκαλύπτει η «Daily Mail», που επισημαίνει πως σε αυτήν δεν συμμετείχε η Μέγκαν Μαρκλ.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της βρετανικής ιστοσελίδας, κατά τη διάρκεια της οικογενειακής σύσκεψης αποφασίστηκε να μη συμμετέχει σε αυτήν η Μέγκαν Μαρκλ μέσω τηλεδιάσκεψης (βρίσκεται στον Καναδά), με την απόφαση αυτή να έρχεται γιατί φοβόντουσαν πως μπορεί να υπάρξει με κάποιον τρόπο διαρροή των συζητήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή από το παλάτι ανέφερε πως η απόφαση των συμβούλων της βασίλισσας ήταν να μη γίνει τηλεδιάσκεψη με τη Μέγκαν Μαρκλ, καθώς δεν ήταν σίγουροι για το ποιος άλλος μπορεί να άκουγε τη συζήτηση, αλλά και γιατί, στην τελική, «πρόκειται για οικογενειακό συμβούλιο και όχι για διάσκεψη μέσω τηλεφώνου».

Κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρίγκιπα Χάρι είχε η βασίλισσα Ελισάβετ πριν από την κρίσιμη οικογενειακή σύσκεψη στο Σάντριγχαμ. Σύμφωνα με την «Daily Mail», πριν συζητήσουν ανοιχτά όλα όσα αφορούσαν την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να μείνουν μακριά από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις, η βασίλισσα του μίλησε ως… γιαγιά προς τον εγγονό της, για την κρίση που ξέσπασε στο Μπάκιγχαμ.

Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος του εξήγησε πως οι οικονομικοί «πόροι» πλέον θα περιοριστούν κατά πολύ, εξαιτίας της απόφασής τους. Μάλιστα, ο Κάρολος φέρεται να του είπε πως περιμένει ότι μέσα από τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και από το εισόδημα που έχει από το Δουκάτο της Κορνουάλης θα πληρώνει τους οικογενειακούς λογαριασμούς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε χθες με τον εγγονό της πρίγκιπα Χάρι προκειμένου να συζητήσουν για το Megxit
Η βασίλισσα Ελισάβετ συναντήθηκε χθες με τον εγγονό της πρίγκιπα Χάρι προκειμένου να συζητήσουν για το Megxit

Δύο ώρες πριν έφτασε ο Χάρι στο Σάντριγχαμ

Ο πρίγκιπας Χάρι έφτασε στο Σάντριγχαμ δύο ώρες πριν από το οικογενειακό συμβούλιο προκειμένου να μιλήσει κατ’ ιδίαν με τη βασίλισσα Ελισάβετ και να της πει τη δική του πλευρά της ιστορίας και γιατί αποφάσισε με τη Μέγκαν Μαρκλ να παραιτηθούν από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις.

Το συμβούλιο κράτησε συνολικά δύο ώρες, με το στενό φιλικό περιβάλλον του πρίγκιπα Χάρι να αναφέρει πως εκμυστηρεύτηκε ότι η βασίλισσα του είπε πως ήταν πολύ απογοητευμένη με την απόφασή του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το οικογενειακό συμβούλιο έγινε σε ήρεμους τόνους, με την Ελισάβετ, τον Κάρολο και τον πρίγκιπα Γουίλιαμ (έφτασε στο Σάντριγχαμ 15 λεπτά πριν αρχίσει η σύσκεψη) να συμφωνούν πως θα χρειαστεί μία μεταβατική περίοδος ώστε να αποκοπούν οριστικά από τα καθήκοντά τους η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάρολος, Γουίλιαμ και Χάρι έφυγαν με ξεχωριστά αυτοκίνητα από το Σάντριγχαμ. Η Ελισάβετ «διέταξε» να λυθούν οι όποιες εκκρεμότητες από το προσωπικό της «εντός ημερών», ενώ φέρεται να έδωσε έμφαση στο θέμα του brand «Sussex Royal» και σε κανόνες που θέλει να μπουν γύρω από διαφημιστικές δραστηριότητες.

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ
Η Μέγκαν Μαρκλ δεν παρέστη ούτε μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης στη βασιλική σύσκεψη, διότι θα μπορούσε να υπάρξει διαρροή των συζητήσεων

«Θα υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για τα brand. Κανείς δεν θέλει να δει το όνομα σε κουτί μαργαρίνης για παράδειγμα», ανέφερε πηγή από το Μπάκιγχαμ.

Τι «κρύβει» η ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, αναλυτές και ειδικοί στα θέματα της βασιλικής οικογένειας προσπάθησαν να αναλύσουν λέξη προς λέξη την ανακοίνωση της βασίλισσας για το οικογενειακό συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση η Ελισάβετ τονίζει πως στηρίζει την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα προτιμούσε να παραμείνουν πιστοί στα βασιλικά τους καθήκοντα.

«Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του. Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια. Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας με πλήρες ωράριο, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια, ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, στην οποία προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι αναφέρθηκε στο ζευγάρι με τα μικρά τους ονόματα και όχι με τους τίτλους τους, όπως συνηθίζεται. Μάλιστα, δίνεται έμφαση στο ότι χρησιμοποίησε τους όρους «η οικογένειά μου» και «ο εγγονός μου», δείγμα που θεωρούν πως δείχνει πόσο στενοχωρημένη είναι με την απόφασή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενα άλλο σημείο της ανακοίνωσης στο οποίο στέκονται οι αναλυτές, είναι εκείνο που αναφέρει πως θέλουν να μην εξαρτώνται από δημόσιους πόρους στη νέα τους ζωή. Εκεί, τονίζουν πως δεν ξεκαθαρίζεται αν σε αυτό περιλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Κάρολος, που τους ενίσχυε οικονομικά με 2 εκατομμύρια λίρες ανά έτος. Ούτε αν αυτό θα αφορά και την προσωπική τους ασφάλεια από δω και στο εξής.

Τέλος, στέκονται στο γεγονός ότι η βασίλισσα έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφέροντας ότι βρίσκεται για πρώτη φορά σε συνθήκες που δεν ήξερε πώς να αντιδράσει, αλλά τονίζουν πως είναι αποφασισμένη να τελειώσει το ζήτημα σύντομα.

Τηλεοπτικά συνεργεία περιμένουν έξω από το Σάντριγχαμ καλύπτοντας την βασιλική συνάντηση
Τηλεοπτικά συνεργεία περιμένουν έξω από το Σάντριγχαμ, καλύπτοντας τη βασιλική συνάντηση

Θα τους ξηλώσει τους τίτλους;

Οσο για το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ αναφέρεται στον εγγονό της και στη σύζυγό του ως Χάρι και Μέγκαν και όχι ως δούκα και δούκισσα του Σάσεξ, κατά πολλούς δείχνει ότι θα τους αφαιρέσει τους τίτλους, καθώς πρόκειται για κάτι πραγματικά ασυνήθιστο και μάλιστα σε επίσημη δήλωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι τονίζουν οι ειδικοί για τη σύσκεψη

Αυτό θεωρήθηκε από μερικούς αναλυτές πως μπορεί να αποφάσισε η βασίλισσα να τους αφαιρέσει τελικά τους τίτλους, ενώ άλλοι πως απλά αναφέρθηκε σε αυτούς με τον ρόλο της γιαγιάς. Ιστορικός της βασιλικής οικογένειας, ο Ρόμπερτ Λέισι, ανέφερε πως ο τρόπος που αναφέρθηκε στο ζευγάρι η βασίλισσα δεν είναι χαρακτηριστικός τρόπος επικοινωνίας από το Παλάτι.

«Είναι εντυπωσιακό. Σίγουρα η ανακοίνωση πέρασε από τα χέρια αξιωματούχων, αλλά είναι μια ανακοίνωση της βασίλισσας που μιλά στον λαό για την οικογένειά της και εκφράζει τις ανησυχίες που έχει», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Κάποιοι πάντως από αυτή την ιστορία θεωρούν νικητές τη Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι, όπως η συγγραφέας βιβλίων που αφορούν τη βασιλική οικογένεια, Ινγκριντ Σιούαρτ. «Ο πρώτος γύρος ανήκει στο ζευγάρι. Νομίζω ότι η βασιλική οικογένεια κάνει πίσω για να τους βοηθήσει», είπε στους «Times».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Daily Mail» αναλύει γραμμή γραμμή την ανακοίνωση της Ελισάβετ

Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του.

Το γεγονός ότι η Βασίλισσα εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στην «οικογένειά μου» και στον «εγγονό μου» και «στην οικογένειά του» είναι και σκόπιμη και σημαντική.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με την Μέγκαν Μαρκλ
Σύμφωνα με πολλούς θαυμαστές, η αναφορά της βασίλισσας Ελισάβετ σε Χάρι και Μέγκαν και όχι ως δούκα και δούκισσα του Σάσεξ, είναι μια ένδειξη πως ίσως τους αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους

Η Ελισάβετ έχει πληγεί βαθιά από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας - αλλά έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι ο πρίγκιπας Χάρι εξέδωσε τη δήλωσή του χωρίς να την ενημερώσει πρώτα. Η βασίλισσα θέλει ο κόσμος να ξέρει ότι δεν είναι μόνο αφεντικό των royals, αλλά και γιαγιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασίλισσα έχει τον τελευταίο λόγο για το μέλλον του Sussexes. Δεν ήταν απίθανο η βασίλισσα Ελισάβετ - της οποίας οι πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις είχαν σχεδιαστεί για να δείξουν ότι η Βασιλική ζωή συνέχιζε κανονικά - θα περιγράφει τη συνάντηση ως κάτι άλλο εκτός από «εποικοδομητική» καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει το πλοίο και να δώσει ένα διέξοδο στην κρίση.

«Η οικογένειά μου και εγώ υποστηρίζουμε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως νέα οικογένεια»

Η αναφορά της βασίλισσας Ελισάβετ στον «Χάρι και Μέγκαν», αντί για «τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ», όπως και απαιτεί το πρωτόκολλο για τις επίσημες ανακοινώσεις του Παλατιού, θα μπορούσε να αποτελέσει σημάδι ότι το παλάτι ετοιμάζεται να ξηλώσει από τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ τους βασιλικούς τίτλους.

«Η οικογένειά μου και εγώ» είναι επίσης μια σκόπιμη προσπάθεια να εμφανιστούν ως ένα ενιαίο μέτωπο εν μέσω θυμού, ιδιαίτερα από την πλευρά του πρίγκιπα Γουίλιαμ που ήταν οργισμένος με την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι να παραιτηθεί.

«Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας με πλήρες ωράριο, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή ως οικογένεια ενώ θα παραμείνουν ένα πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου»

Η βασίλισσα, καθώς και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθιστούν σαφή τη δυσαρέσκειά τους για τα πρόσφατα γεγονότα. Υπάρχει επίσης μια αμηχανία για την κίνηση του πρίγκιπα Χάρι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2012, όταν στη Βρετανία γιόρταζαν το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο και η βασίλισσα, ο Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με τον πρίγκιπα Χάρι στέκονταν στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ, βασιλικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι ο πρίγκιπας Χάρι αποτελεί βασικό μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας Χάρι φέρνει ένα ευπρόσδεκτο joie de vivre, και χωρίς αυτόν και την Μέγκαν Μαρκλ θα λείπει... κάτι. Η βασίλισσα αντιλαμβάνεται, ωστόσο, την επιθυμία του να απομακρυνθεί από τη βασιλική οικογένεια.

«Ο Χάρι και ο Μέγκαν έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από δημόσιους πόρους στη νέα τους ζωή»

Η έλλειψη λεπτομερειών δείχνει ότι μένουν πολλά που πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ αναμένεται να βγάλουν εκατομμύρια με το παγκόσμιο brand τους.

Αλλά δεν θα κοστίσει λίγα ο.... διατλαντικός τρόπος ζωής του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ με τα τουλάχιστον δύο σπίτια. Η δήλωση δεν διευκρινίζει εάν ο πρίγκιπας Κάρολος θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το γιο του με το ποσό των 2 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Επίσης, δεν απαντά για το ζήτημα της ασφάλειας και της προξενικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η βασιλική οικογένεια, σημειώνει η «Daily Mail», φοβάται ότι αν δημιουργηθεί μια αίσθηση «εξαργύρωσης» από την πλευρά των Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ θα ήταν κάτι υποτιμητικό για ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια.

«Έχει επομένως συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει μια περίοδος μετάβασης στην οποία οι Sussexes θα περνούν χρόνο στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Με το να μεταφέρουν τον γιο τους, τους σκύλους τους και το νοικοκυριό τους στον Καναδά, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έχουν ήδη στείλει στη βασίλισσα το μήνυμα ότι τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον δεν υπάρχει πρόθεση επιστροφής.

Η βασίλισσα είχε πολύ λίγες επιλογές. Δεν μπορεί να τους ζητήσει να επιστρέψουν, οπότε και προσπαθεί απλά να διευθετήσει τα εκκρεμή ζητήματα.

«Πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η οικογένειά μου και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά ζήτησα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες»

Εδώ η βασίλισσα παραδέχεται ότι «κολυμπούν» σε άγνωστα νερά, αλλά καθιστά σαφή την αποφασιστικότητά της ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να βρουν μια λύση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ