Στην ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο τον Γεράσιμο Μιχελή, τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS), από την οποία έπασχε ο ηθοποιός, αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, 15 Ιουλίου, με την είδηση να γίνεται γνωστή μετά από ανάρτηση της οικογένειάς του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Της δυσάρεστης είδησης ακολούθησε ένα «κύμα» συγκίνησης στα social media, με συναδέλφους και fans του Γεράσιμου Μιχελή να τον αποχαιρετούν συγκλονισμένοι από τον χαμό του.
Ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Οικονόμου, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Γεράσιμος Μιχελής έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, με τη Ματίνα Παγώνη να εξηγεί, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», πως η ALS είναι ανίατη και οδηγεί σταδιακά στην ολοκληρωτική κατάρρευση του οργανισμού του ασθενούς.
Γεράσιμος Μιχελής: Όσα ανέφερε η Ματίνα Παγώνη για την ALS, την ασθένεια που κόστισε τη ζωή στον ηθοποιό
«Είναι νευρολογική πάθηση, σπάνια. Αφορά, συνήθως, το περισσότερο ποσοστό, σε γυναίκες και οι ηλικίες είναι από 55 και πάνω. Αρχίζει με μυϊκή αδυναμία η νόσος αυτή. Έτσι ξεκινάει. Δηλαδή, αρχίζεις σιγά σιγά και έχεις μια μυϊκή αδυναμία. Το πρόβλημα σε αυτή τη νόσο είναι όταν φτάσεις στο τελευταίο στάδιο. Μπαίνεις, βέβαια, σε θεραπείες και σε φυσικοθεραπείες. Είναι γενετικής αιτιολογίας, αλλά δεν υπάρχουν αίτια. Λένε ότι οι αθλητές, οι οποίοι είχαν πάρει αναβολικά, με έντονη δραστηριότητα, μπορεί να εμφανιστεί και σε αυτούς. Σημασία έχει όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο τελευταίο στάδιο. Εκεί χρειάζονται βοήθεια τρίτων προσώπων, ανθρώπων που θα τους βοηθήσουν. Κάνουν συνέχεια φυσικοθεραπείες, συγκεκριμένες για το κάθε άτομο. Γιατί για το κάθε άτομο πρέπει να εστιάσει σε συγκεκριμένες ασκήσεις ο γιατρός και ο φυσικοθεραπευτής του. Βλέπεις τη σταδιοποίηση και την αδυναμία σε κάθε στάδιο και φτάνει σε σημείο που δεν μπορεί πλέον να κινηθεί», ανέφερε αρχικά η Ματίνα Παγώνη για τη νόσο του κινητικού νευρώνα.
«Είναι σπάνιες, αλλά, δυστυχώς, όλες οι ασθένειες αυτές, υπάρχουν. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, με φυσικοθεραπείες, αλλά δεν υπάρχει ίαση. Τι κάνουμε; Προσπαθούμε με τη φαρμακευτική αγωγή και τη βοήθεια από τις φυσικοθεραπείες να βραδύνουμε τον χρόνο επιβίωσης. Να ζήσουν όσο γίνεται περισσότερο αυτοί οι άνθρωποι και με τις καλύτερες συνθήκες. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να μην μπορείς να κινείσαι, να έχεις μία φοβερή αδυναμία σταδιακά», εξήγησε η ίδια.
«Το βλέπεις, το ζεις και είναι τραγικό αυτό. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για αυτούς τους ασθενείς και για όλους τους ασθενείς σε τέτοιες νόσους, να ζουν το κάθε στάδιό τους. Δεν είναι ακριβώς πόνος, αρχίζεις και καταρρέεις. Αισθάνεσαι να καταρρέει ο οργανισμός σου, έχοντας πλήρη συνείδηση, και αυτό είναι το χειρότερο», σημείωσε ακόμη η Ματίνα Παγώνη.