Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του ηθοποιού Γεράσιμου Μιχελή ο οποίος έγινε γνωστός από το «Παρά Πέντε», όπου έπαιξε εξαιρετικά τον ρόλο του «κακού».
Ο ηθοποιός έδινε τα τελευταία χρόνια μάχη με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (ALS) με την οποία πάλεψε και ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, αλλά και με την οποία έχει διαγνωστεί και ο πρωταγωνιστής του Grey’s Anatomy, Έρικ Ντέιν.
Η ALS συχνά ονομάζεται νόσος του Lou Gehrig, από τον διάσημο παίκτη του μπέιζμπολ που πέθανε από την νόσο το 1941. Άλλα διάσημα θύματα της νόσου περιλαμβάνουν τον ηθοποιό, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Σαμ Σέπαρντ, ο οποίος πέθανε τον Ιούλιο του 2017, τον κορυφαίο τζαζίστα Τσαρλς Μίνγκους και τον συνδημιουργό του Sesame Street Τζον Στόουν.
Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα ALS
Σύμφωνα με την Wikipedia, η μυατροφική πλευρική σκλήρυνση ή πλαγία μυατροφική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis, ALS), γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος. Η νόσος χαρακτηρίζεται από σπαστικότητα, δεσμιδώσεις και προοδευτική μυϊκή αδυναμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυσκολία στην ομιλία, κατάποση και εν τέλει διακοπή της αναπνοής. Τα αίτιά της δεν είναι γνωστά στο 90% με 95% των περιπτώσεων (σποραδικές), ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι κληρονομική. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο.
ALS: Η τρίτη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά το Alzheimer και το Parkinson
Πρόκειται για την τρίτη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική διαταραχή μετά το Alzheimer και το Parkinson με συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο, ενώ η κύρια ηλικία εμφάνισής της είναι τα 50-75 έτη.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 900 άτομα πάσχουν από ALS. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς δεν υπάρχει επίσημο μητρώο ασθενών και πολλοί δεν καταγράφονται εγκαίρως ή καθόλου. Η νόσος, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα, παραμένει έως σήμερα χωρίς θεραπεία με θανατηφόρα κατάληξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων.