Ένα καινούργιο ρούχο μπορεί να σας δώσει άλλον αέρα. Αλλά αφού κόψετε την ετικέτα, ίσως αναρωτιέστε αν πρέπει να το πλύνετε πρώτα, πριν το χαρείτε πάνω σας.
Ενώ ορισμένοι παλιοί κανόνες πλύσης εξακολουθούν να ισχύουν, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρουμε ποιοι είναι όντως χρήσιμοι και ποιοι διατηρούνται λόγω συνήθειας ή επειδή έτσι συστήνουν οι προηγούμενες γενιές. Τι γίνεται λοιπόν; Πρέπει να συνεχίζουμε να πλένουμε τα πάντα πριν τα φορέσουμε για πρώτη φορά;
Το σκεπτικό πίσω από τον παλιό κανόνα -Ο κίνδυνος δερματίτιδας
Για ορισμένους ανθρώπους, το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων είναι συνήθεια που δεν συζητούν. Ο «κανόνας» της πλύσης ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στο παρελθόν, όταν τα ρούχα ήταν πιο πιθανό να έχουν βαφτεί και υποστεί επεξεργασία με λιγότερο ρυθμισμένες χημικές ουσίες. Το πλύσιμο πριν από τη χρήση βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων βαφών, εργοστασιακών φινιρισμάτων ή άλλων άγνωστων ουσιών που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να μεταφερθούν σε άλλα υφάσματα.
«Αν είσαι από τους τύπους που φορούν καινούργια ρούχα χωρίς να τα πλύνουν πρώτα, υπάρχει πιθανότητα να πληρώσεις ακριβό τίμημα λίγες μέρες αργότερα. Ένα κόκκινο, φαγουριστικό και επώδυνο τίμημα», έγραφε σε σχετικό άρθρο το περιοδικό Time.
Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια αντίδραση που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα αλλεργιογόνο που έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα σας. Προκαλεί μια καθυστερημένη αντίδραση, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται λίγες ημέρες μετά την έκθεση και στη συνέχεια μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.
«Όταν βλέπουμε αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από ρούχα, συνήθως προέρχεται από συνθετικές χρωστικές ουσίες» λέει η δρ Σούζαν Νέντροστ, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και διευθύντρια του προγράμματος δερματίτιδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Cleveland.
Οι συνθετικές χρωστικές ουσίες χρησιμοποιούνται κυρίως σε συνθετικά υλικά ένδυσης, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, λέει η Νέντροστ, και μπορεί να υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα σε ένα ολοκαίνουργιο, άπλυτο ρούχο.
«Φύλαγε τα ρούχα σου... ή πλύν' τα»
Το επιχείρημα για το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων πηγάζει από τη νοοτροπία «better-safe-than-sorry», δηλαδή «καλύτερα μείνε τώρα ασφαλής, παρά να μετανιώνεις αργότερα». Σε ελεύθερη μετάφραση «φύλαγε τα ρούχα σου», εν προκειμένω όχι για να έχεις τα μισά, αλλά να αποφύγεις προβλήματα υγείας.
Στο μπλογκ της, η Μάρθα Στιούαρτ απαριθμεί μερικούς λόγους για να υιοθετήσετε την πρακτική της πρόπλυσης ή να τη συνεχίσετε:
- Χημικά υπολείμματα και φινιρίσματα υφασμάτων: Για να διατηρούν τα ρούχα καθαρά στα ράφια ή κατά την αποστολή, οι κατασκευαστές συχνά εφαρμόζουν φινιρίσματα που αντιστέκονται στις ζάρες. Ενώ αυτά βοηθούν τα ρούχα σας να φαίνονται έτοιμα για εκθεσιακό χώρο, δεν είναι απαραίτητα φιλικά προς το δέρμα. Το πλύσιμο βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των ουσιών και είναι σοφό να το εφαρμόζετε αν έχετε ευαίσθητο δέρμα.
- Χρωστικές ουσίες που δεν έχουν στεγνώσει πλήρως: Τα σκούρα τζιν, τα έντονα χρωματιστά κομμάτια ή τα έντονα prints είναι γνωστό ότι ξεβάφουν κατά την πλύση - και μερικές φορές στο δέρμα ή τα έπιπλά σας. Μια πρόπλυση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ατυχημάτων με λεκέδες.
- Δεν ξέρετε πάντα πού έχουν βρεθεί: Ακόμα κι αν ένα ρούχο φαίνεται άψογο, μπορεί να έχει περάσει από ένα αρκετά μεγάλο ταξίδι - από τα πατώματα του εργοστασίου μέχρι τα κουτιά αποστολής, τα ράφια των καταστημάτων και τις δοκιμές. Ένα γρήγορο πλύσιμο διασφαλίζει μια καινούρια αρχή για το ρούχο σας.
Είναι η πρόπλυση πραγματικά απαραίτητη;
Ενώ όλοι αυτοί είναι σοβαροί λόγοι για το πλύσιμο των καινούργιων ρούχων, δεν είναι τόσο θέσφατο όσο παλιά, εξηγεί η ειδικός σε υφάσματα και τεχνίτης Κριστίνα Άργκονις. «Οι εξελίξεις στα πρότυπα κατασκευής και στις βαφές καθιστούν αυτόν τον κανόνα λιγότερο απαραίτητο για ορισμένα είδη».
Σύμφωνα με την Άργκονις, πολλά ενδύματα θα έρχονται με την ετικέτα «προ-πλυμένα» ή «ήδη προσαρμοσμένα». Αν συμβαίνει αυτό, το ένδυμα πιθανότατα έχει ήδη περάσει από μια διαδικασία καθαρισμού για να αφαιρεθεί η περίσσεια βαφή και να μαλακώσει το ύφασμα. Για τα σακάκια και τα εξωτερικά ρούχα μπορεί επίσης να παραλειφθεί η πρόπλυση. Το ίδιο ισχύει για όσα έχουν την ένδειξη «μόνο στεγνό καθάρισμα».
Ωστόσο, όταν πρόκειται για πολύ βαμμένα κομμάτια, εσώρουχα, εξοπλισμό γυμναστικής ή οτιδήποτε αγκαλιάζει το δέρμα σφιχτά, συνήθως αξίζει να κάνετε πρόπλυση.
«Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα σας είναι εξαιρετικά καθαρά και η ετικέτα δεν το απαγορεύει, προχωρήστε και προπλύνετε», λέει η Άργκονις.