Τελικά, αξίζει τον κόπο να βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν μπαίνουμε στο σπίτι, ή είναι χάσιμο χρόνου; Το ερώτημα απασχολεί.
Από τη μία υπάρχουν οι φανατικοί: εκείνοι που δεν διανοούνται να κάνουν στο σπίτι τους ούτε ένα βήμα φορώντας τα παπούτσια τους, και από την άλλη αυτοί που τους... χλευάζουν. Και οι δύο πλευρές έχουν ισχυρά επιχειρήματα.
Αλλά τι λένε οι ειδικοί; Ο Cristophe Mercier Thellier, ειδικός σε θέματα υγιεινής και μικροβιολόγος, μίλησε πρόσφατα σε βίντεο για το θέμα αυτό, λέγοντας σε γενικές γραμμές ότι δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο υστερικοί με το θέμα. Και ότι για να λειτουργήσει θα πρέπει να ακολουθούμε ένα γενικότερο πακέτο τέτοιων μέτρων.
Γιατί είναι ανόητο να βγάζει κανείς μόνο τα παπούτσια του όταν μπαίνει στο σπίτι
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κίνηση «γελοία» και υποστηρίζει ότι «είναι ανόητο να το κάνεις αυτό όταν φτάνεις στο σπίτι».
Και εξηγεί «Καθόμαστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οπότε τα παντελόνια μας είναι τόσο βρώμικα όσο και τα παπούτσια μας. Αν βγάλετε τα παπούτσια σας, πρέπει να βγάλετε και το παντελόνι σας», συνιστώντας επίσης να καθαρίζουμε τα ρούχα μας σχολαστικά όταν επιστρέφουμε στο σπίτι και να πλένουμε τα χέρια μας σωστά.
Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι, αν κάποιος είναι προσεκτικός με τα ρούχα και τα παπούτσια του, πρέπει να είναι και με την τσάντα του, την οποία ακουμπά σε διάφορα καθίσματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε πλείστες άλλες επιφάνειες, και ως εκ τούτου είναι εξίσου βρώμικη με τα παπούτσια μας.
«Χρειάζεται όλο το πακέτο», υποστηρίζει και εξηγεί: «Η υγιεινή είναι μια επιστήμη για την εύρεση της σωστής ισορροπίας. Ο στόχος δεν είναι να είμαστε παρανοϊκοί. Αυτοί που μιλούν για υπερβολές και είναι παρανοϊκοί είναι αυτοί που δεν έχουν καταλάβει καθόλου τα βασικά της υγιεινής. Η υγιεινή είναι μια επιστήμη με την οποία ζούμε στο περιβάλλον μας χωρίς να είμαστε παρανοϊκοί, και απλά όχι θεωρητικολογώντας για την υγιεινή αλλά εφαρμόζοντάς την».
Σε καθημερινή βάση, ο Christophe Mercier Thellier συνιστά τη λήψη απλών μέτρων για την εξασφάλιση της ασφάλειας, χωρίς όμως να είμαστε σκλάβοι της.
Και δίνει ένα παράδειγμα γιατί τα παπούτσια από μόνα τους δεν αρκεί να τα βγάλουμε. «Βγάζουμε τα παπούτσια μας, βάζουμε τα πόδια μας κάτω με τις κάλτσες μας, όπου εμείς ή κάποιος άλλος στο σπίτι περπατούσε χθες φορώντας παπούτσια. Οπότε είναι γελοίο», αναφέρει.