Μονακό: Στη φόρα ο κρυφός λογαριασμός του Αλβέρτου για να πληρώνει τις ερωμένες του - iefimerida.gr

Μονακό: Στη φόρα ο κρυφός λογαριασμός του Αλβέρτου για να πληρώνει τις ερωμένες του

Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό
Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι αποκαλύψεις του πρώην λογιστή του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό σχετικά με την οικονομική κατάσταση της πριγκιπικής οικογένειας Γκριμάλντι.

Ο 67χρονος Κλοντ Παλμέρο ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του παλατιού για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά παραιτήθηκε τον Ιούλιο, αφότου βρέθηκε στο στόχαστρο μιας ιστοσελίδας κατά της διαφθοράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα «μυστικά σημειωματάριά» του, που περιγράφουν λεπτομερώς τις δαπάνες της βασιλικής οικογένειας του Μονακό, κυκλοφόρησαν τώρα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Όπως αναφέρεται, ο επικεφαλής διαχειριστής του βασιλικού πλούτου στον μεσογειακό φορολογικό παράδεισο προσπάθησε απεγνωσμένα να περιορίσει τις «επικίνδυνες» δαπάνες της πριγκίπισσας Σαρλίν και σε ένα στάδιο την εμπόδισε, μάλιστα, να προσλάβει νέο προσωπικό.

Τα σημειωματάρια αυτά υποστηρίζουν, επίσης, πως ο πρίγκιπας Αλβέρτος ξοδεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο από έναν μυστικό γαλλικό τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώνει τις πρώην ερωμένες και τα παιδιά που έχει αποκτήσει από αυτές, με την 31χρονη Τζασμίν Γκριμάλντι και τον 20χρονο Αλεξάντερ Κόστερ Γκριμάλντι, τα δύο νόθα παιδιά του, να λαμβάνουν επιδόματα ύψους 344.000 δολαρίων ετησίως ο καθένας.

Η 31χρονη Τζασμίν Γκριμάλντι
Η 31χρονη Τζασμίν Γκριμάλντι

Αυτό συνέβαινε την ώρα που η πριγκίπισσα Σαρλίν φέρεται να σπατάλησε 826.000 λίρες για να ανακαινίσει την εξοχική της βίλα στο Κάλβι, στο νησί της Κορσικής, μαζί με 860.000 λίρες για να διακοσμήσει το γραφείο της στο Μόντε Κάρλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, σύμφωνα με τα σημειωματάρια αυτά, η Σαρλίν φέρεται να έδινε μισθό 250 λιρών την ημέρα στον προσωπικό της σεφ, ενώ και η οικογένειά της λάμβανε επίσης εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.

Το οκταμελές προσωπικό της πριγκίπισσας Σαρλίν -Παράνομοι μετανάστες

Ωστόσο, αυτό που απασχολούσε περισσότερο τον Παλμέρο και τον ενοχλούσε ιδιαίτερα ήταν οι παράνομοι μετανάστες που αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του οκταμελούς προσωπικού πλήρους απασχόλησης της πριγκίπισσας Σαρλίν.

«Η Αυτού Μεγαλειότης η πριγκίπισσα βάζει ανθρώπους να δουλεύουν γι’ αυτήν που δεν συμμορφώνονται με τους νόμους», φέρεται να είχε προειδοποιήσει ο Παλμέρο τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παλμέρο αναφέρθηκε σε μια «γυναίκα από τις Φιλιππίνες που έδενε τα σκυλιά στο ντους».

Σε μια επιστολή, που γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2017, είπε ότι ένας άλλος εργαζόμενος από τις Φιλιππίνες ήταν «παράνομος για 5 χρόνια», παρά το γεγονός ότι διέθετε αποκλειστικά τουριστική βίζα ενός μήνα. «Πληρώνεται με 100 ευρώ την ημέρα, κάτι που είναι εκτός κλίμακας» έγραψε ο Παλμέρο.

Μέχρι και οι νταντάδες ήταν παράνομες

Τον Δεκέμβριο του 2014, η πριγκίπισσα Σαρλίν γέννησε τα δίδυμα, τον πρίγκιπα Ζακ και την πριγκίπισσα Γκαμπριέλα, και αμέσως τα ανέθεσε στη φροντίδα παράνομων μεταναστών νταντάδων.

«Ενημέρωση σχετικά με την πρόσληψη νταντάδων… Είμαστε εντελώς παράνομοι (ακόμη και η τουριστική τους βίζα έληξε στις 7 Ιανουαρίου)» έγραψε στις 15 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. «Δεν βρίσκονται μόνο σε μια παράνομη κατάσταση, αλλά έχουν εισέλθει και με πλαστό διαβατήριο» πρόσθεσε ο επικεφαλής των οικονομικών του παλατιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα δίδυμα παιδιά του πρίγκιπα Αλβέρτου και της πριγκίπισσας Σαρλίν
Τα δίδυμα παιδιά του πρίγκιπα Αλβέρτου και της πριγκίπισσας Σαρλίν

Την ίδια ώρα, το παλάτι ξόδεψε σχεδόν 600.000 λίρες για να γιορτάσει τη γέννηση και τη βάπτιση των διδύμων.

Μόνο σε μία ημέρα, τον Απρίλιο του 2016, η πριγκίπισσα Σαρλίν ζήτησε 70.000 ευρώ και αυτό ήταν «σίγουρα υπερβολικό» δήλωσε ο Παλμέρο, ιδίως επειδή σχεδίαζε επίσης να νοικιάσει μια δεύτερη βίλα στην Κορσική.

«Δεν είναι πολλά;» ρώτησε ο επικεφαλής των οικονομικών, ο οποίος ανησυχούσε πως η πριγκίπισσα έπαιρνε χρήματα από κεφάλαια που ήταν «αδήλωτα» από φορολογικής άποψης. «Αυτές οι πρακτικές είναι επικίνδυνες» προειδοποίησε ο Παλμέρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο λογιστής έδωσε επίσης άδεια για την εκταμίευση άνω του μισού εκατομμυρίου λιρών, για να εξοφλήσει την υπερανάληψη της πριγκίπισσας.

Η σπάταλη πριγκίπισσα Σαρλίν: Ξόδεψε 15.000.000 ευρώ σε 8 χρόνια

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο ενοχλημένος Παλμέρο σημείωσε ότι η Σαρλίν είχε ξοδέψει «περίπου 15.000.000 ευρώ» σε 8 χρόνια, παρά το γεγονός πως το επίδομά της ήταν «7,5 εκατομμύρια ευρώ». Ήταν η περίοδος που η Σαρλίν είχε ξοδέψει επιπλέον 2 εκατομμύρια λίρες στην εξοχική της βίλα στο Κάλβι και στην αναδιαμόρφωση του γραφείου της.

«Είναι τρελό», έγραψε στις σημειώσεις του ο Παλμέρο. «Δεν έχω κανέναν έλεγχο των δαπανών της πριγκίπισσας».

Το 2021 άσκησε βέτο στις νέες προσλήψεις προσωπικού που ζήτησε η πριγκίπισσα Σαρλίν, η οποία είχε ήδη «8 άτομα στην υπηρεσία της, δεν ήταν ποτέ τόσα πολλά».

Κρυφά χρήματα και για την οικογένεια της Σαρλίν -Το παλάτι έδωσε 768.000 λίρες στον αδελφό της

Χρήματα φαίνεται επίσης να διοχετεύονταν στους συγγενείς της πριγκίπισσας Σαρλίν, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της, Σον Γουίτστοκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 14 Δεκεμβρίου 2022 ο Παλμέρο έγραψε: «300.000 ευρώ για το σπίτι του Σον Γουίτστοκ». Μέσα σε μια εβδομάδα, ο προϋπολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, με τον Γουίτστοκ να χρειάζεται 768.000 λίρες.

Οι ισχυρισμοί αυτοί περιέχονται σε έγγραφα που ρίχνουν νέο φως στον μυστικοπαθή μεσογειακό φορολογικό παράδεισο. Δείχνουν πως η Σαρλίν πέρυσι έπαιρνε ένα βασικό ποσό (1,5 εκατομμύριο ευρώ) ετησίως μόνο για να καλύπτει τις δαπάνες της, εκτός από τα υπόλοιπα προνόμια. Εν συγκρίσει, οι αδελφές του πρίγκιπα Αλβέρτου, η πριγκίπισσα Καρολίνα και η πριγκίπισσα Στεφανί, παίρνουν αντίστοιχα 770.000 και 685.000 λίρες. Το δημοσίευμα προσθέτει επίσης πως η Καρολίνα και η Στεφανί «φορούν κοσμήματα του στέμματος» ως «προσωπικά αξεσουάρ».

Ο Παλμέρο φαίνεται πως έχει δώσει τα πρώην εμπιστευτικά σημειωματάρια σε μια σειρά από γαλλικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της «Le Monde».

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και τα νόθα παιδιά του -Πώς τα έχει εξασφαλίσει

Ο «απύθμενος πριγκιπικός προϋπολογισμός» φέρεται να περιλαμβάνει και τεράστια ποσά σε πρώην ερωμένες και στους γιους και τις κόρες τους, γράφει η «Le Monde».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Αλβέρτου
Τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Αλβέρτου

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αγόρασε στην κόρη του Τζασμίν Γκριμάλντι ένα διαμέρισμα αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη, όταν εκείνη ήταν 25 ετών.

Η Τζασμίν, η οποία είναι καρπός της σχέσης του με την πρώην σερβιτόρα Ταμάρα Ροτόλο, παίρνει 344.000 δολάρια το χρόνο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επίσημο ρόλο στη βασιλική οικογένεια. Έλαβε, επίσης, 5.000 δολάρια για τα 18α γενέθλιά της.

Ο 20χρονος Αλεξάντερ Γκριμάλντι, νόθο παιδί του πρίγκιπα Αλβέρτου με την πρώην αεροσυνοδό Νικόλ Κόστε, παίρνει παρόμοια ποσά μαζί με «ασφάλεια απαγωγής», σύμφωνα με τη «Le Monde».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διαμέρισμα της ερωμένης στο Λονδίνο

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης συνεχείς προστριβές μεταξύ της Σαρλίν και της Νικόλ, καθώς ο Αλβέρτος επένδυσε στην επιχείρησή της, μια μπουτίκ στο Λονδίνο.

Έχει επίσης ένα διαμέρισμα που καταχωρίστηκε στο όνομα του γιου της, επειδή «η Νικόλ φοβάται πως θα δημιουργούνταν μεγάλο πρόβλημα με την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Σαρλίν», σε περίπτωση «θανάτου του Αλβέρτου», αποκαλύπτουν τα έγγραφα.

Η απόλυση του Παλμέρο -Τι λέει ο ίδιος, τι υποστηρίζει ο Αλβέρτος

Ο Παλμέρο απολύθηκε πέρυσι από τη θέση του βασιλικού διαχειριστή πλούτου του Μονακό μετά από 20 και πλέον χρόνια ως ένας από τους πιο έμπιστους του πρίγκιπα Αλβέρτου.

Τώρα κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε μετρητά, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά. «Ποτέ δεν πήρα ούτε ένα σεντ» δήλωσε, προσθέτοντας: «Δεν είμαι ούτε διεφθαρμένος ούτε κλέφτης. Όλα αυτά είναι απίθανα πράγματα, για τα οποία με κατηγορεί άδικα η πριγκιπική οικογένεια, για την οποία αφιέρωσα τον εαυτό μου επί δύο δεκαετίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δήλωσή του, ο πρίγκιπας Αλβέρτος ανέφερε: «Οι επιθέσεις που κάνει ο Παλμέρο εναντίον μου και εναντίον του κράτους του Μονακό και των θεσμών του δείχνουν την πραγματική του φύση και τον ελάχιστο σεβασμό που έχει για την οικογένεια και το πριγκιπάτο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ