Για την απώλεια της συζύγου του Ελένης και το πώς αντέδρασαν κάποιοι που δεν τους αρέσουν τα έργα του μίλησε ο Γιάννης Σμαραγδής, καλεσμένος στο Star Forum 2026.
Ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε τις ταινίες που έχει κάνει και στη διαδρομή του μέχρι να φτάσει στο σήμερα και στις τολμηρές επιλογές του. Μία από αυτές ήταν και η τελευταία ταινία του «Καποδίστριας», η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πριν ακόμα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ μετά την κυκλοφορία της συζητήθηκε ακόμα πιο πολύ.
Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σμαραγδής μιλώντας στο Star Forum 2026, «Όλες οι ταινίες που έχω κάνει ήταν πολύ ακριβές και στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, τις κάναμε γιατί μαζί με τη γυναίκα μου που πλέον δεν ζει, πιστεύαμε ότι μπορούμε να υπερβούμε όλες τις δυσκολίες».
Γιάννης Σμαραγδής: Ενάμιση χρόνο έπεσα στα πατώματα
Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε και για την απώλεια της συζύγου του, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2022, σε ηλικία 73 ετών, και πώς συμπεριφέρθηκαν κάποιοι πολέμιοί του: «Την ταινία “Καποδίστριας” προσπαθούσα να την κάνω οκτώ ολόκληρα χρόνια. Μέσα στη διάρκεια αυτών των χρόνων, χάνω τη γυναίκα μου. Ήταν ο άγγελός μου και ο τροφοδότης της ψυχής μου. Οι άνθρωποι που δεν αγαπούν τα έργα που κάνω, άνοιγαν σαμπάνιες μετά τον θάνατο της συζύγου μου και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες που είναι στο κατώτερο σημείο που θα έπρεπε να είναι». Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι «για 1,5 χρόνο έπεσα στα πατώματα και όμως η ταινία έγινε. Η πίστη ότι μπορείς να υπερβείς κάτι είναι η βάση για να το υπερβείς».
Υπενθυμίζεται ότι η ταινία «Καποδίστριας», αν και έχει σημειώσει ρεκόρ εισιτηρίων, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με την κριτική να είναι σφοδρή για παραποιημένα ιστορικά γεγονότα και παραλείψεις σχετικά με τη ζωή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια.