Το φυστικοβούτυρο είναι μια από εκείνες τις εύκολες και νόστιμες συνταγές για ένα δυναμωτικό σνακ ή ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια.
Το φυστικοβούτυρο έρχεται ξανά στο προσκήνιο με... νέο ρόλο. Αυτόν της υγιεινής, πολυχρηστικής υπερτροφής.
Πλούσιο σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, αποτελεί πλέον επιλογή όσων αναζητούν ισορροπημένη διατροφή και γευστική ποικιλία στην καθημερινότητά τους.
Φυστικοβούτυρο: H προέλευση και η απήχηση
Η ιστορία του φυστικοβούτυρου ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα τελευταία χρόνια το προϊόν αυτό έχει κατακτήσει τη βραζιλιάνικη κουζίνα και όχι μόνο. Η στροφή προς πιο φυσικές και λειτουργικές τροφές ενίσχυσε τη δημοτικότητά του, καθιστώντας το βασικό υλικό σε «fit» συνταγές, από σάντουιτς και smoothies έως γλυκίσματα και αλμυρά πιάτα.
Μία μόλις κουταλιά της σούπας σπιτικού φυστικοβούτυρου (περίπου 15 γραμμάρια) περιέχει κατά μέσο όρο 90 θερμίδες, προσφέροντας καλή πηγή ενέργειας, πρωτεϊνών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Συνταγή με μόνο τρία υλικά
Για την παρασκευή του απαιτούνται μόνο τρία υλικά: δύο φλιτζάνια καβουρδισμένα φυστίκια χωρίς αλάτι, μια πρέζα αλάτι (προαιρετικά) και για όποιον προτιμά πιο γλυκιά γεύση, ένα κουταλάκι μέλι ή μαύρη ζάχαρη.
Η διαδικασία είναι απλή: τα φυστίκια τοποθετούνται σε μπλέντερ και πολτοποιούνται για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μετατραπούν σε ομοιογενή, κρεμώδη αλοιφή. Το μυστικό; Ο φυσικός τους λιπαρός χαρακτήρας, που απελευθερώνεται με τη θερμότητα της άλεσης.
Το τελικό προϊόν διατηρείται έως και έναν μήνα στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο με καπάκι. Αν διαχωριστεί το λάδι, αρκεί ένα απλό ανακάτεμα.
Συνοδευτικές προτάσεις και παραλλαγές
Το φυστικοβούτυρο ταιριάζει με φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης, παλαιωμένα τυριά ή ακόμα μπορεί να ενσωματωθεί σε συνταγές όπως μπισκότα, κέικ και σάλτσες για σαλάτα.
Ωστόσο, όσοι προτιμούν μια πιο τραγανή υφή, μπορούν να προσθέσουν ψιλοκομμένα φυστίκια στο τέλος, ενώ μία κουταλιά λάδι καρύδας ενισχύει την κρεμώδη υφή.