Ένας συγκεκριμένος τύπος ψωμιού ξεχωρίζει ως η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Ισπανική έρευνα αποκάλυψε ότι οι κάτοικοι της χώρας καταναλώνουν κατά μέσο όρο 27,35 κιλά ψωμιού τον χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση Κατανάλωσης Τροφίμων 2023 του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Cope.
Το Ίδρυμα Διατροφής της Ισπανίας έχει αναδείξει τα οφέλη για την υγεία που προσφέρουν διάφοροι τύποι ψωμιού, με το ψωμί σίκαλης να θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό.
Το ψωμί που βοηθά στην απώλεια βάρους
«Το ψωμί σίκαλης ξεχωρίζει για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, μόλις 3,3 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ή να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον, οι φυτικές του ίνες μας βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι και βελτιώνουν την πέψη. Συμβάλλει επίσης στην αποβολή της "κακής" χοληστερόλης, γνωστής ως LDL, προλαμβάνοντας έτσι καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς διατηρεί καθαρές τις αρτηρίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το ψωμί σίκαλης είναι πλούσιο σε φώσφορο, που ενισχύει τα οστά και τα δόντια, κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο τόσο για τους ηλικιωμένους όσο και για τα άτομα που βρίσκονται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης. Περιέχει επίσης μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο και νάτριο, καθώς και υγιή λιπαρά οξέα. Αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τον μεταβολισμό, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή», προσθέτει.

Πρόσφατα, το NHS συνέστησε στους ανθρώπους να προσθέτουν αυτού του είδους τα τρόφιμα στο πιάτο τους, προκειμένου να βοηθηθούν στην απώλεια βάρους.
Το Ίδρυμα Πεπτικού Συστήματος της Ισπανίας επεσήμανε επιπλέον ότι το προζύμι από σίκαλη βοηθά τα μικρόβια του εντέρου να ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η κατανάλωση ψωμιού σίκαλης οδηγεί σε πιο αργή πτώση των επιπέδων σακχάρου, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία.
Οι ειδικοί υγείας έχουν δώσει το «πράσινο φως» στο ψωμί σίκαλης ως καθημερινή διατροφική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, προειδοποιούν όμως να μην καταναλώνεται υπερβολικά.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ψωμιού σικάλεως
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας αποκάλυψε ότι τόσο το γαλακτικό οξύ όσο και τα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η ολική σίκαλη, η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι πιο ωφέλιμα από τα κοινά λευκά ψωμιά.

Το προζύμι σίκαλης που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού σίκαλης είναι πλούσιο σε βακτήρια γαλακτικού οξέος. Αυτά τα βακτήρια όχι μόνο ζυμώνουν τη ζύμη, αλλά και μεταβάλλουν τις βιοενεργές ενώσεις που περιέχονται στη σίκαλη.
Παράγουν διακλαδισμένα αμινοξέα και μικρά πεπτίδια που περιέχουν αμινοξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό της ινσουλίνης, μεταξύ άλλων λειτουργιών. Πολλές από τις ενώσεις που υπάρχουν στη σίκαλη επεξεργάζονται πρώτα από τα βακτήρια του εντέρου προτού απορροφηθούν από τον οργανισμό.
Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Metabolomics, έδειξε ότι τα μικρόβια του εντέρου και τα μικρόβια που βρίσκονται στο προζύμι παράγουν ενώσεις που είναι εν μέρει ίδιες. Ωστόσο, τα εντερικά μικρόβια παράγουν επίσης παράγωγα της τριμεθυλογλυκίνης, γνωστής και ως βεταΐνη, που περιέχεται στη σίκαλη.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σίκαλης οδηγεί σε πιο σταδιακή μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προσφέροντας θετικά αποτελέσματα για την υγεία.
Ένα κρίσιμο στοιχείο πίσω από τα οφέλη της σίκαλης για την υγεία είναι οι βιοενεργές ενώσεις ή φυτοχημικά, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά.

Τα εντερικά βακτήρια φαίνεται να παίζουν ζωτικό ρόλο στη μετατροπή αυτών των ενώσεων σε μορφή που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, επιτρέποντάς τους να προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερα οφέλη.
Ο διατροφολόγος καθηγητής Τιμ Σπέκτορ τονίζει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παρασύρονται από ενδείξεις όπως «πλούσιο σε φυτικές ίνες», καθώς τα όρια για τέτοιους ισχυρισμούς είναι χαμηλά.
Αντίθετα, προτείνει να επιλέγουν ψωμί με προζύμι από σίκαλη ή δίκοκκο σιτάρι και με πολλούς σπόρους, δίνοντας έμφαση στην αναλογία υδατανθράκων προς ίνες μικρότερη του 5:1.
Όπως εξηγεί, η σίκαλη προσφέρει καλύτερες μεταβολικές και μικροβιακές αντιδράσεις και δημιουργεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με το ψωμί ολικής άλεσης, ενώ το ψωμί προζυμιού είναι πιο εύπεπτο και προκαλεί λιγότερα συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι πολλά «προζυμένια» ψωμιά του εμπορίου περιέχουν πρόσθετα και μαγιά, οπότε η ετικέτα «sourdough» δεν εγγυάται απαραίτητα ένα πιο υγιεινό προϊόν.