Ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων αποκαλύπτουν τι δεν παραγγέλνουν όταν τρώνε έξω σε εστιατόρια - iefimerida.gr

Ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων αποκαλύπτουν τι δεν παραγγέλνουν όταν τρώνε έξω σε εστιατόρια

τρόφιμα
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμη και φαγητά που οι περισσότεροι θεωρούν «υγιεινά» μπορεί να κρύβουν σοβαρούς κινδύνους τροφικών λοιμώξεων, προειδοποιούν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων.

Όπως τονίζουν μάλιστα σαλάτες, φυτρώματα ή αλλιώς βλαστάρια (sprouts) και αλλαντικά συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που αποφεύγουν να καταναλώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μπιλ Μάρλερ, δικηγόρος από το Σιάτλ με δεκαετίες εμπειρίας σε μεγάλες υποθέσεις τροφικών δηλητηριάσεων, ο οποίος δήλωσε ότι παραγγέλνει καλοψημένα τα μπέργκερ και τις μπριζόλες του και αποφεύγει πλήρως τις έτοιμες σαλάτες σε σακούλες, τα κομμένα φρούτα, τα αλλαντικά, τα έτοιμα γεύματα και τα ωμά φυτρώματα, λόγω της συχνής σύνδεσής τους με επιδημίες λιστέριας, E. coli και σαλμονέλας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν μαζί του. Ο Bryan Quoc Le, επιστήμονας τροφίμων της Mendocino Food Consulting στην Καλιφόρνια, εξήγησε μιλώντας στο Fox News ότι τα φυλλώδη λαχανικά συχνά μολύνονται νωρίς στην αλυσίδα παραγωγής και καταναλώνονται ωμά, χωρίς θερμική επεξεργασία που θα εξουδετέρωνε τα παθογόνα.

Η λίστα με τα προβληματικά είδη αντικατοπτρίζει το πώς έχουν μετατοπιστεί τα πρότυπα επιδημιών με την πάροδο του χρόνου, αναφερόμενος στους κινδύνους από τον κιμά που πλέον έχουν μειωθεί λόγω των προδιαγραφών στον έλεγχο και το ψήσιμο. Υπενθυμίζεται ότι τη δεκαετία του 1990 τα χάμπουργκερ θεωρούνταν η μεγαλύτερη απειλή, μετά από μία επιδημία E. coli το 1993 από την οποία 170 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ έχασαν τη ζωής του 4 παιδιά. Ωστόσο, αυστηρότεροι έλεγχοι και κανονισμοί μείωσαν σημαντικά τα περιστατικά που σχετίζονται με το μοσχαρίσιο κιμά.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ειδικό ασφάλειας τροφίμων Τζέισον Ρις, το μαρούλι και τα φυλλώδη λαχανικά προκαλούν περισσότερες επιδημίες, επειδή καλλιεργούνται συχνά κοντά σε κτηνοτροφικές μονάδες, μπορεί να μολυνθούν από νερό άρδευσης και καταναλώνονται ωμά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανοί αρρωσταίνουν ετησίως από τροφιμογενείς ασθένειες, με 128.000 νοσηλείες και 3.000 θανάτους. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι έγκυες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Παρότι η αμερικανική εφοδιαστική αλυσίδα θεωρείται από τις ασφαλέστερες παγκοσμίως, οι ειδικοί τονίζουν ότι πολλές τροφιμογενείς ασθένειες μπορούν να προληφθούν και επισημαίνουν ότι η σωστή υγιεινή, το σωστό μαγείρεμα των κρεάτων, η προσοχή στα «έτοιμα» προϊόντα, και η κοπή των λαχανικών στο σπίτι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ