Την περασμένη εβδομάδα, οι κυριακάτικες εφημερίδες Chicago Sun-Times και Philadelphia Inquirer κυκλοφόρησαν μια ειδική έκδοση με «τα καλύτερα του καλοκαιριού» ανάμεσα στα οποία και μία λίστα με τα βιβλία που πρέπει να διαβάσετε.
Υπήρχε όμως ένα τεράστιο πρόβλημα -η λίστα ήταν η ίδια και στις δύο εφημερίδες-, καθώς τα 10 από τα 15 βιβλία δεν υπάρχουν καν! Ο freelancer δημοσιογράφος, που έγραψε το άρθρο, παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για βοήθεια στην έρευνά του, αλλά δεν τσέκαρε το αποτέλεσμα που παρήγαγε.

Η Ιζαμπέλ Αλιέντε δεν έγραψε ποτέ βιβλίο με τίτλο «Tidewater Dreams»
Το λάθος ανακάλυψαν συγγραφείς και podcasters, οι οποίοι το μοιράστηκαν στα social media.
Για παράδειγμα, η Χιλιανή-Αμερικανίδα συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε δεν έγραψε ποτέ βιβλίο με τίτλο «Tidewater Dreams». Ο Πέρσιβαλ Έβερετ, ο οποίος κέρδισε το Πούλιτζερ 2025 για μυθοπλασία, δεν έγραψε ποτέ ένα βιβλίο με τίτλο «The Rainmakers» - η ιστορία υποτίθεται ότι διαδραματίζεται στην «αμερικανική Δύση του εγγύς μέλλοντος, όπου η τεχνητά προκαλούμενη βροχή έχει γίνει είδος πολυτελείας».
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το υποτιθέμενο βιβλίο «Ο τελευταίος αλγόριθμος» του Andy Weir, και στην περίληψή του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα «επιστημονικό θρίλερ που ακολουθεί έναν προγραμματιστή, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει αναπτύξει συνείδηση και επηρεάζει κρυφά τα παγκόσμια γεγονότα.
Το «Nightshade Market» της Min Jin Lee λέγεται ότι είναι μια «καθηλωτική ιστορία που διαδραματίζεται στην παραοικονομία της Σεούλ». Και οι δύο αυτοί συγγραφείς υπάρχουν, αλλά τα βιβλία τους όχι.
«Δεν έχω γράψει και δεν πρόκειται να γράψω ένα μυθιστόρημα με τίτλο ''Nightshade Market''» έγραψε η Lee στο Χ.
Η αντίδραση της Chicago Sun-Times
Σύμφωνα με τον Βίκτορ Λιμ, διευθυντή μάρκετινγκ της μητρικής εταιρείας της Chicago Sun-Times, Chicago Public Media, ο κατάλογος ήταν μέρος του περιεχομένου που παρείχε η King Features, του εκδότη Hearst Newspaper.
«Είναι απαράδεκτο οποιοδήποτε περιεχόμενο που παρέχουμε στους αναγνώστες μας να είναι ανακριβές. Εκτιμούμε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών μας στο ρεπορτάζ μας και το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίκτορ Λι.
«Ιστορικά βασιζόμασταν σε εταίρους περιεχομένου για αυτές τις πληροφορίες, αλλά, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, είναι σαφές ότι πρέπει να αξιολογήσουμε ενεργά νέες διαδικασίες και συνεργασίες για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλο το φάσμα των αναγκών των αναγνωστών μας», πρόσθεσε.
Τι είπε ο δημιουργός της λίστας, Μάρκο Μπουσκάλια
Ο δημιουργός της λίστας αυτής, Μάρκο Μπουσκάλια, παραδέχθηκε το λάθος του σε ανάρτησή του στο Facebook. «Ένα πραγματικά ηλίθιο λάθος από μέρους μου» έγραψε.
Μιλώντας στην Washington Post, δήλωσε ότι άρχισε να γράφει τον Φεβρουάριο με προθεσμία τον Μάρτιο και πως δεν υπήρχε «καμία δικαιολογία» για το γεγονός ότι δεν είχε διπλοτσεκάρει τη δουλειά του.
Όταν άρχισε να γράφει τη λίστα με τα συνιστώμενα βιβλία, είπε ο Μπουσκάλια, σκέφτηκε να κοιτάξει στο Goodreads ή να τηλεφωνήσει σε τοπικά βιβλιοπωλεία για συστάσεις. Αντ' αυτού, όμως, ζήτησε βοήθεια από τα chatbots AI.
«Κανονικά, τσεκάρω πάντα, αλλά σε αυτή την περίπτωση μου ξέφυγε τελείως» πρόσθεσε.